Bloedonderzoek hond

Merkt u iets aan uw hond, maar heeft u geen idee wat er aan de hand is? Dan kan het verstandig zijn om een bloedonderzoek uit te laten voeren.

Veelvoorkomende redenen om bloedonderzoek te doen bij een hond zijn bijvoorbeeld:

  • braken of diarree
  • veel drinken en plassen
  • vermageren of juist sterk in gewicht toenemen
  • bloedverlies
  • bleke slijmvliezen
  • geelzucht
  • verdenking op infecties

Bloedonderzoek bij honden

Om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen, wordt er eerst gekeken naar de medische geschiedenis van uw hond. Vervolgens wordt uw huisdier onderzocht. Behalve bloedonderzoek kan er ook ander aanvullend onderzoek worden uitgevoerd.

De uitslag van een bloedtest is soms aanleiding voor verder onderzoek. Bijvoorbeeld als de leverwaarden afwijkend zijn of de nierwaarden verhoogd zijn.

Wij kunnen een bloedtest in de praktijk uitvoeren of gebruik maken van een extern laboratorium.

Lees ook: bloedonderzoek kat

Redenen voor bloedonderzoek bij uw hond

Bloedonderzoek in de diergeneeskundige praktijk wordt gedaan om een aantal redenen:

  • bevestiging van een diagnose
  • het verloop van een ziekte en de behandeling kunnen volgen
  • het vaststellen van de gezondheidsstatus van een dier, bijvoorbeeld bij een oudere hond of voorafgaand aan een narcose
  • het bepalen van de mate van vruchtbaarheid van een hond

Bloedonderzoek wordt altijd gedaan in combinatie met een algemeen klinisch onderzoek. Het is zelden zo dat we op basis van alleen het bloedonderzoek tot een definitieve diagnose komen.

Er kan ook bloedonderzoek plaatsvinden voor andere indicaties, zoals een allergie of het algemeen functioneren van de organen van uw hond.

Pre-anesthetisch bloedonderzoek

Heeft uw hond binnenkort een operatie? Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de gezondheid van uw huisdier en de risico’s van narcose te beperken, adviseren wij soms om voor de anesthesie naast het lichamelijk onderzoek een bloedonderzoek te laten uitvoeren. 

Hierdoor kunnen stoornissen zoals nier- en leveraandoeningen tijdig gesignaleerd worden. Indien nodig kunnen wij de narcose aanpassen om uw dier veiliger te begeleiden tijdens de operatie.

Pre-anesthetisch bloed onderzoek geeft geen garanties, maar kan het medische risico wel verlagen. Een dier dat gezond lijkt, kan symptomen van een ziekte of afwijking verbergen, zodat bloedonderzoek de aangewezen manier is om eventuele ziekte aan te kunnen tonen.

Ook kunnen de uitslagen van dit pre-anesthetisch bloedonderzoek in de toekomst gebruikt worden om waarden te vergelijken gedurende behandelingsperiode.  

Hoe verloopt het bloedonderzoek?

U komt met uw hond bij ons langs voor de bloedafname. De dierenarts of de assistent neemt het bloed af terwijl uw huisdier op de behandeltafel zit.

Meestal nemen we het bloedmonster af uit een ader aan de voorkant van de voor- of achterpoot, nadat we deze hebben geschoren en gesteriliseerd. Ook aan de binnenzijde van de dij zit een bloedvat die kan worden aangeprikt. 

Het bloedvat wordt vervolgens gestuwd door de assistent, of door middel van een stuwband. Zo maken we de ader duidelijk zichtbaar en weten we precies waar we moeten prikken. 

Zeker bij uitgedroogde patiënten of dieren in shock zijn de bloedvaten vrijwel niet te zien of te voelen en is een stuwband nodig. 

Bloedafname moet zo rustig mogelijk gebeuren aangezien stress van invloed is op de uitslagen, met name het bloedglucose (suiker) gehalte is hier gevoelig voor.

Wat gebeurt er na het bloedonderzoek?

Nadat het bloed is afgenomen wordt het bloedvat afgedrukt zodat het bloeden stopt. Soms gaat er nog een verbandje om.

De hoeveelheid bloed die we afnemen is afhankelijk van de soort analyse. De inhoud van de buisjes wordt onderzocht in de praktijk of op het laboratorium.

Zodra de uitslag binnen is, neemt een dierenarts contact met u op. Vervolgens bespreken we op basis van de uitslag of er behandeld moet worden, en welke behandeling het beste is voor uw huisdier, of dat er verder onderzoek nodig is.

Hoe reageert uw hond op bloedonderzoek?

De ene hond is de andere niet. Waar de ene reageert op het spuitje, lijkt de ander het niet eens te voelen. U kent uw huisdier het beste en kunt misschien van te voren inschatten hoe uw hond zal reageren.

Verwacht u dat hij of zij angstig zal zijn? Laat het ons van te voren weten, dan houden we daar rekening mee. Zo kunnen we in overleg meer tijd uittrekken voor de behandeling.

Soms kan het ook nodig zijn om extra maatregelen te treffen, zoals het omdoen van een snuitje bij uw hond.

De bloedafname wordt bovendien vaak uitgevoerd door twee personen, namelijk twee assistenten of door een dierenarts en een assistent. Als huisdiereigenaar hoeft u dus zelf niet actief iets te doen.

Uw huisdier is in goede handen bij onze dierenartsen. 

Bloedonderzoek hond kosten

De kosten van een bloedonderzoek zijn afhankelijk van welke testen er worden uitgevoerd.

Maar het is ook afhankelijk van waar het bloed wordt onderzocht; in de kliniek of in een groter laboratorium, omdat bepaalde tests alleen daar afgenomen kunnen worden.

Wilt u meer weten over een bloedonderzoek bij uw hond en de kosten? Neem dan contact met ons op.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.