Gezondheidscontrole bij hond

Een gezondheidscontrole is een complete check bij uw hond om te kijken of het nog helemaal gezond is. Honden zijn namelijk goed in het verbergen van pijn. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is belangrijk om ziektes en problemen op tijd te ontdekken.

Lees ook: gezondheidscontrole kat

Gezondheidscontrole hond 

Een probleem op tijd ontdekken zorgt ervoor dat we uw hond makkelijker en beter kunnen behandelen. Door regelmatig te controleren kunnen ziektes al in een vroeg stadium opgespoord worden. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole
vaak in combinatie met de benodigde vaccinaties. Zo kunnen eventuele afwijkingen in een vroeg stadium worden ontdekt waardoor uw hond een grotere kans op genezing heeft.

Stel bezoek in deze tijd niet uit

 

Wanneer is een gezondheidscontrole nodig?

Het is aan u, als eigenaar van een hond, om te bepalen of uw hond (regelmatig) wordt gecontroleerd. Wij adviseren om twee keer per jaar langs te komen voor een gezondheidscontrole.

Bij oudere honden is de test uitgebreider dan bij jonge honden. Bij oudere honden komen namelijk meer gezondheidsproblemen voor.

Om die problemen tijdig op te sporen doet de dierenarts vaak een uitgebreider onderzoek. Ook kan het verstandig zijn om uw oudere hond wat vaker na te laten kijken dan de jaarlijkse gezondheidscontrole.

Wat gebeurt er bij een algemeen onderzoek?

Tijdens een gezondheidscontrole, zo’n 'algemeen onderzoek' van uw hond doet de dierenarts een uitgebreid lichamelijk onderzoek bij uw hond, van neus tot staart. Hierbij wordt de algemene toestand van uw hond gecontroleerd.

Ook stelt uw dierenarts vragen over de eetlust, het drinkgedrag, de ontlasting en het plasgedrag van uw hond. Veranderingen in deze patronen kunnen een voorteken zijn dat uw hond ergens last van heeft.

 • Gebit: tandsteen hond, tandvleesontsteking en afgebroken of beschadigde tanden of blootliggende tandwortels. Hiermee worden tandproblemen op tijd vastgesteld. Lees ook: gebitsproblemen herkennen in 3 stappen.

 • Huid: korstjes, uitslag, wondjes, roodheid, nagels en beharing. De dierenarts controleert de huid op onder andere ontstekingen, verkleuringen of bulten. De vacht van uw hond is onderdeel van de huid. De dierenarts let daarom ook op de kleur en glans van de vacht. En of uw hond last heeft van haaruitval of kale plekken. Parasieten zoals vlooien en mijten kunnen ook in de vacht zitten. Ook de nagels en de melkklieren bij de teef maken deel uit van de huid en worden gecheckt.

  De reden waarom de dierenarts de huid onderzoekt, is omdat veranderingen in de huid symptomen kunnen zijn van ziekte zoals tumor of andere inwendige ziekte. Hiermee worden huidproblemen vastgesteld. Dit valt onder dermatologie
 • Ogen: de grootte, gelijkheid en reactie op van licht van het pupil, helderheid van het hoornvlies en de lens worden onderzocht in een oogonderzoek om oogproblemen vast te stellen. Naast het oog zelf, kijkt de dierenarts ook naar de oogleden en de
  bindvliezen (slijmvlies dat het oog en de binnenste zijde van de oogleden bedekt). Een afwijkende kleur van de bindvliezen kan
  bijvoorbeeld wijzen op bloedarmoede.

  Beschadigingen van het hoornvlies zijn ernstig en verdienen aandacht. Lenstroebeling kan een teken zijn van ziekte of ouderdom. Verkleuring van de oogbol (bijv. bij geelzucht) is onderdeel van een ziekteproces van lever en galwegen. Komen er vreemde zaken voor in het oog zoals bloed of vormsels dan bespreekt de dierenarts met u wat de vervolgstappen zijn.
 • Oren: schoon, vrij van korstjes en wondjes. Hiermee kan bijvoorbeeld een oorontsteking of oormijt vastgesteld worden.
 • Gewicht en voeding: uw hond wordt tijdens de jaarlijkse check gewogen. Overgewicht geeft veel gezondheidsproblemen en verdient daarom tijdig aandacht. Zomaar gewicht verliezen kan een reden zijn voor extra onderzoek.

  Het gewicht van uw hond wordt opgeschreven in het paspoort van uw hond. Het precieze gewicht weten van uw hond is ook belangrijk voor de juiste dosering van medicijnen of antiparasitaire middelen.
 • Uitlezen van de chip: Heeft uw hond een chip? Met behulp van een reader kan een chip uitgelezen worden. Soms komt het voor dat een chip kapotgaat. Uitlezen stelt vast of de chip nog steeds goed werkzaam is.
 • Organen: hart, longen en het doorvoelen van de buik op pijnreactie en afwijkingen. Deze organen vallen onder de interne geneeskunde binnen de diergeneeskunde.
 • Lymfeknopen: ontstoken of opgezwolle lymfeklieren. Het aanwezig zijn van meerdere opgezwollen lymfeklieren kan namelijk betekenen dat uw hond een tumor heeft. Mocht een uitgebreider onderzoek nodig zijn, dan bespreekt de dierenarts dit met u.
 • Ademhaling: de dierenarts luistert naar de ademhaling van uw hond. Is de snelheid van de ademhaling goed? De dierenarts let hierbij ook op de manier waarop uw hond ademhaalt en op eventuele bijgeluiden.
 • Hart- en vaatstelsel: het hart wordt beluisterd ter controle van de werking ervan. Lekkende hartkleppen veroorzaken bijgeluiden die met een stethoscoop gehoord kunnen worden. De kleur van de slijmvliezen geeft extra informatie over de bloedsomloop.
 • Spijsvertering: uw dierenarts vraagt u naar hoe het gaat met de spijsvertering van uw hond. Denk daarbij aan de voeding, eetlust, diarree en braken.
 • Bewegingsapparaat: ook worden de ledematen van uw hond bekeken op een afwijkende stand. Bij sommige hondenrassen komt een aandoening aan de gewrichten voor. De dierenarts kan daarom bij deze rassen extra aandacht geven aan de gewrichten.
 • Geslachtsorganen: bij de reu kunnen voorhuidontsteking en zaadbaltumor voorkomen. De dierenarts onderzoekt daarom ook de geslachtsorganen van de reu. Het op tijd zien van deze aandoeningen, kan het leven van uw hond redden. Bij een oudere reu kan de dierenarts besluiten om aanvullend onderzoek te doen waarbij de prostaat van binnen wordt bekeken.

  Bij de teef checkt de dierenarts de melkklieren op tumoren en ontstekingen, op schijnzwangerschap als uw teef niet gesteriliseerd is, en de vulva op de aanwezigheid van uitvloeiing en vormveranderingen. Is uw teef gesteriliseerd? Dan is de kans dat uw teef last krijgt van melkkliertumoren of baarmoederontsteking een stuk lager.

Tot slot bespreekt de dierenarts met u het ontwormen, de vlooien- en tekenbestrijding, en of uw hond een vaccinatie nodig heeft.

Andere onderzoeken

Soms wordt er bloed en urine afgenomen en onderzocht, zodat de dierenarts verborgen problemen beter opsporen. Veel honden laten namelijk niet goed zien dat ze ziek zijn. Zo weet de dierenarts zeker dat er (meestal) niets aan de hand is met uw hond.

Alle handelingen en uitkomsten worden opgeslagen in het dossier van uw hond. Mocht er ooit een spoedgeval plaatsvinden, dan heeft uw dierenarts de volledige gezondheidsinformatie van uw hond snel boven tafel.

Ook kan uw dierenarts veranderingen bij uw hond in de gaten houden, denk aan plotseling afvallen bijvoorbeeld.

De controle van een pup

Wanneer u voor het eerst met een pup  bij de dierenarts komt voor een gezondheidscontrole, aangeboren afwijkingen. Denk aan een navelbreuk, afwijkend gebit, hartafwijking of niet ingedaalde ballen.

Heeft u vragen over de opvoeding, het gedrag of de voeding van uw pup? Bespreek het met de dierenarts tijdens de puppycontrole.

Folder gezondheidscontrole

Wilt u alle informatie over de gezondheidscontrole makkelijk en snel bij de hand hebben? Maak hier gebruik van de folder over de gezondheidscontrole.

Vervolgafspraak

In de gevallen dat er wel een gezondheidsrisico of -probleem wordt gevonden, plant uw dierenarts een vervolgafspraak in en soms kan er direct extra onderzoek gedaan worden.

Bijvoorbeeld voor het maken van röntgenfoto’s of een echo. Dit is uiteraard afhankelijk van het vermoedelijke gezondheidsprobleem.

Als er een ziekte wordt vastgesteld, kan het zijn dat uw hond regelmatig naar de kliniek moet komen om zo effectief en goed mogelijk de ziekte te bestrijden.

Kosten gezondheidscontrole

De kosten van een gezondheidscontrole hangen af van de tijd die uw dierenarts nodig heeft en of er aanvullend onderzoek nodig is.

Wilt u meer weten over een gezondheidscontrole en de kosten? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd