Artrose is voor honden erg pijnlijk. Helaas laten ze dit niet altijd merken, zeker als artrose nog in een vroeg stadium is. Het kan zijn dat uw hond moeilijker beweegt, opstaat of gaat liggen. Lees voor symptomen van artrose ook: artose bij honden.

Behandeling artrose

Artrose is helaas niet te genezen, maar met de juiste behandeling wel onder controle te houden. Zo heeft uw hond minder of geen pijn. De behandeling van artrose hangt af van de oorzaak. Een hond met artrose kan bijvoorbeeld baat hebben bij beweging, medicatie, voedingssuplementen en/of revalidatie met fysiotherapie.

Als de artrose komt door een andere aandoening, zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie, dan heeft uw hond daarvoor ook een behandeling nodig. Uw dierenarts adviseert u over de beste behandeling. 

Naast de behandeling, kunt u zelf ook iets voor uw hond met artrose doen. Lees hieronder 10 tips van onze dierenartsen. 

1. Massage

Wanneer u uw hond een zachte massage geeft, wordt de bloedcirculatie en flexibiliteit verbeterd. Een massage zorgt ook voor een gevoel van rust en ontspanning en is een moment voor jullie samen. Het is belangrijk om een massage goed te doen, omdat een verkeerde massage juist weer schadelijk kan zijn. Een dierfysiotherapeut kan u helpen met de juiste techniek. 

2. Blijf geduldig

Ook als uw hond weinig pijn lijdt, lijdt hij of zij aan een ‘blessure’. Hierdoor zullen de wandelingen langzamer gaan en duurt het opstaan of komen misschien wat langer. Geef uw hond de tijd, aanmoedigingen en steun indien nodig.

3. Goed bed

Zorg ervoor dat uw hond zacht slaapt of kan liggen. Er zijn bedden die speciaal voor honden met artrose worden gemaakt, zoals waterbedden, ‘hang’matten of bedden met verhoging. Dat zorgt ervoor dat uw hond makkelijker kan opstaan en uitstappen.

4. Gladheid

Heeft u houten of betegelde vloeren? Dit kan (te) glad zijn voor uw hond, waardoor hij of zij bang kan worden om te lopen. Denk aan tapijten (of tapijttegels) om uitglijden te voorkomen, of schaf antislipsokken voor uw hond aan.

5. Kleding

Met koude, stijve spieren is het nog moeilijker lopen voor uw hond. Uw hond kan geholpen worden met een jas als hij of zij naar buiten moet - om de klap op de spieren te voorkomen die kou kan geven.

6. Hondentrap

Ligt uw hond graag op de bank maar kan hij of zij er niet meer opkomen? Er zijn verschillende trappetjes en andere bouwsels die uw hond met hoogteverschillen kan helpen. Een simpel krukje kan al helpen.

7. Rustige omgeving

Het is mogelijk dat uw hond nu gevoeliger is voor geluid en chaos. Zorg er daarom voor dat uw hond een rustig plekje heeft waar kinderen, andere huisdieren of gasten niet bij kunnen komen. Houd een oogje op uw hond zodat u kunt ingrijpen wanneer hij of zij toch ongemakkelijk/gestrest lijkt.

8. Vacht

Een hond met artrose kan minder goed voor zichzelf zorgen, en daar valt vachtverzorging ook onder. Help uw hond hiermee, vooral bij gebieden waar hij of zij zelf niet meer zo makkelijk bij kan. Houd de vacht in goede conditie met borstels en kammen en indien nodig de schaar (in het geval van matten en klitten). U kunt ook met uw hond naar een trimsalon gaan. 

9. Overgewicht

Artrose komt vaker voor bij honden die te zwaar zijn. Als uw hond (veel) te zwaar is, kan u het lijden verminderen door hem of haar te helpen afvallen. Hoe minder gewicht uw hond hoeft te dragen, hoe minder de gewrichten en botten worden belast. Ook is er voeding die ondersteunt in het verminderen van pijnklachten bij artrose. Vraag hiernaar bij uw dierenarts. 

Vraag om hulp van uw dierenarts voor een specifiek dieetprogramma als uw te zware hond artrose heeft.

10. Aanpassen van beweging

Het is belangrijk om uw hond ook nu te laten bewegen, ook bij honden met artrose. Uw dierenarts of dierfysiotherapeut kan adviseren over het aanpassen van de beweging van uw hond. Bij honden met artrose is het beter om regelmatig kortere wandelingen te maken dan een lange wandeling. 

Lees ook: 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd