Heupprothese hond

Heeft uw hond zoveel artrose in de heup dat er geen operatie meer mogelijk is die het heupgewricht nog kan herstellen? En is de pijn zodanig dat zelfs medicatie onvoldoende helpt? Dan is vervanging van het heupgewricht met een heupprothese een succesvolle methode om uw hond een pijnvrije en normaal functionerende heup terug te geven.

Heupprothese hond: wat is het en waarom is het nodig?


Een hond met een ernstige vorm van heupdysplasie heeft door de artrose veel pijn. Ook als dit voor u als eigenaar misschien niet zichtbaar is. Een versleten heup kan worden vervangen door een kunstheup. Deze nieuwe heup zorgt ervoor dat uw hond zich weer vrij kan bewegen en pijnvrij is!

In tegenstelling tot bij de mens is het advies om het plaatsen van een heupprothese bij honden niet te lang uit te stellen. Wanneer de hond uitgegroeid is, is het al mogelijk om een nieuwe kunstheup te plaatsen.

Heup van de hond - afbeelding vergroten

Avasculaire heupkopnecrose bij hond of kat: als de bloedvoorziening van de heupkom onvoldoende is, sterft de heupkop af en zal deze vervormen, zie rechtsonder - afbeelding vergroten

Twee mogelijkheden om uw hond een nieuwe heup te geven

Er zijn twee soorten kunstheupen. De totale heupprothese, waarbij het hele heupgewricht wordt vervangen met een prothese. En de cupless heupprothese, waarbij alleen de heupkop wordt vervangen door een implantaat.

De totale heupprothese bij hond

Bij de totale heupprothese wordt zowel de heupkop als de heupkom vervangen met een prothese. De nieuwe heupkom wordt in sommige gevallen met cement aan het bekken verbonden.

De behandeling heeft een hoog succespercentage. Hierbij is een succesvolle revalidatie net zo belangrijk om te voorkomen dat de prothese uitbreekt of dat er infecties ontstaan. 

Cupless heupprothese bij hond

Bij de cupless heupprothese wordt er, in tegenstelling tot de standaard heupprothese, alleen een kunstmatige heupkop geplaatst, en niet een heupkom. Deze titanium kop wordt in de lichaamseigen en uitgefreesde heupkom geplaatst.  

Hoe wordt een cupless heupprothese geplaatst?

  • Na het verwijderen van de versleten heupkop wordt een zogenaamde stam in het dijbeen van uw hond geplaatst en vastgeschroefd aan het bot.
  • De titanium stem is bedekt met een laagje hydroxy-apatiet, waardoor de stam snel vergroeid met het bot.
  • Op de stem wordt een titanium heupkop met nek geplaatst, bedekt met een dun en slijtvast diamant-achtig laagje dat zeer glad is en minimale wrijving geeft. Het uitgefreesde bot in de heupkom verdraagt deze heupkop zo goed dat er weer kraakbeen wordt gevormd in de heupkom.
  • De heupkom wordt zodanig uitgefreesd, zodat de kop hier goed in past.
  • De heupkop van titanium is aanzienlijk groter dan bij een totale prothese, wat voor minder druk en wrijving in het gewricht zorgt.

Resultaten behandeling 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het type kunststof dat wordt gebruikt bij de totale prothese zorgt voor slijtagedeeltjes die tot loslaten van de prothese kunnen leiden. Bij de cupless prothese is hier geen sprake van, omdat de lichaamseigen heupkom intact wordt gehouden en er gebruik wordt gemaakt van titanium en in plaats van kunststof. 

De resultaten van de Cupless prothese zijn meestal erg goed. De hond kan weer pijnvrij en met een normale functie van de achterpoot door het leven. Hij kan weer springen en rennen zoveel als hij wil. De kans op complicaties naderhand is erg klein, maar helaas nooit nul.

Heupprothese voor elke hond mogelijk?

En heupprothese is niet voor iedere hond geschikt. Factoren die meespelen zijn:

  • de algemene gezondheidstoestand van het dier, bijvoorbeeld of uw hond infecties heeft
  • het dijbeen en de heupkom moeten geschikt zijn om de prothese te kunnen plaatsen
  • het karakter van de hond

Na lichamelijk en röntgenologisch onderzoek van uw hond kan de orthopedisch chirurg een verantwoord behandeladvies geven.

Herstel na plaatsing van een nieuwe heup bij uw hond

Gemiddeld duurt het zo’n drie maanden voordat uw hond volledig hersteld is na het plaatsen van een heupprothese. Vooral in de eerste zes weken is het erg belangrijk dat het gewrichtskapsel en de spieren goed herstellen.

In de eerste acht weken na de operatie mag de patiënt alleen aan een korte lijn kort en gecontroleerd uitgelaten worden.

Als op acht weken na de operatie blijkt dat het herstel goed verlopen is mag gewerkt worden aan spieropbouw. De orthopedisch chirurg zal u hier goed in begeleiden.

Kunstheup hond kosten

De kosten van een heupprothese hangen onder andere af van het soort prothese. Een cupless prothese is door de geavanceerde techniek duurder dan een totale prothese. Daarnaast zijn de kosten ook afhankelijk van de benodigde revalidatie begeleiding en eventuele fysiotherapie

Bij AniCura gelden hoge kwaliteitseisen voor zowel de heupprothese zelf, als voor de plaatsing ervan. De ingreep wordt uitgevoerd door ervaren en zeer deskundige orthopedische chirurgen die alle tijd nemen om uw vragen te beantwoorden en het beste behandelplan voor uw hond met u op te stellen.

Neem voor meer informatie over heupprotheses contact op met ons.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd