Artrose kat: behandeling

Artrose is helaas niet te genezen, maar wel onder controle te houden. Met de juiste behandeling krijgt uw kat weer kwaliteit van leven.

Lees ook: Artrose behandeling hond

Artrose bij kat

Artrose bij uw kat is een pijnlijke en progressieve ontsteking in de gewrichten. Het is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij de kat: 1 op de 5 katten krijgt het. In de meeste gevallen is er een onderliggende oorzaak, zoals een slecht ontwikkeld heupgewricht. 

Artrose kan in één of meer gewrichten optreden en neemt alleen maar toe in ernst. In veel gevallen gaat het om de knie, elleboog of heup.

De gewrichten waar artrose kan optreden (knie en heup) - afbeelding vergroten

De slijtage is pijnlijk en veroorzaakt in toenemende mate stijfheid, gezwollen gewrichten, kreupelheid en een verminderde beweeglijkheid bij uw kat.

Dit alles is van invloed op de levenskwaliteit van uw kat en maakt de leuke alledaagse activiteiten zoals wandelen, rennen en zwemmen steeds lastiger of onmogelijk voor uw kat. Veel eigenaren denken ten onrechte dat dit ‘veranderende gedrag’ gewoon bij het ouder worden hoort. Uw kat heeft dan onnodig pijn. 

Lees meer over de aandoening en symptomen op: artrose kat

Hoe wordt de aandoening bij uw kat vastgesteld?

In de meeste gevallen is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak van de artrose, zoals een misvorming in het heupgewricht (heupdysplasie) of een gescheurde voorste kruisband. 

Vaststellen van de onderliggende oorzaak van artrose

De eerste stap in de behandeling van artrose is daarom altijd het vaststellen van een onderliggende oorzaak. Naast een lichamelijk onderzoek zal uw orthopedisch dierenarts ook het betreffende gewricht(en) in beeld willen brengen met behulp van röntgenfoto's, echo of een CT- of MRI scan. Ook een arthroscopie (kijkoperatie van het gewricht) kan wenselijk zijn om meer te weten te komen over de mate van slijtage binnen in het gewricht.

Op een röntgenfoto is daarnaast te zien of er botwoekeringen (overmatige groei van bot) zijn ontstaan op het gewricht.

Botvernieuwing door artrose bij de knie van een hond - afbeelding vergroten

Uitsluiten van gewrichtsaandoeningen

Om bepaalde gewrichtsaandoeningen, zoals reuma of een infectie, uit te sluiten is vaak ook laboratoriumonderzoek nodig, zoals bloedonderzoek of een gewrichtspunctie. 

Kortom: de mogelijke oorzaak van de artrose en de mate van slijtage wordt deskundig in beeld gebracht om zo tot het beste behandelplan voor uw kat te komen.

Artrose kat behandeling

Er is voor de behandeling van artrose niet één standaard behandeling. Welk behandeltraject het beste bij uw kat past is van vele factoren afhankelijk:

  • oorzaak van de artrose
  • ernst van de schade in het gewricht
  • bespiering
  • overgewicht
  • leeftijd
  • andere lichamelijk problemen

De schade aan het gewricht door slijtage is niet meer te genezen. Gelukkig is er wel steeds meer mogelijk om verdere slijtage tegen te gaan en uw kat een pijnvrij leven te geven.

Wegnemen van de onderliggende oorzaak met een operatie

Uit het onderzoek door uw orthopedisch dierenarts is duidelijk geworden wat de oorzaak is van de artrose bij uw kat. De eerste belangrijke stap in de behandeling is dan ook het mogelijk wegnemen van deze oorzaak met een operatie. Bijvoorbeeld een heupoperatie in het geval van heupdysplasie. 

Het artrose behandelplan 

In veel gevallen zal een chirurgische behandeling (operatie) van de oorzaak van de artrose de eerste stap zijn.

Een chirurgische behandeling wordt meestal gevolgd door een behandeltraject dat erop gericht is verdere slijtage tegen te gaan en eventuele pijn te bestrijden:

  • een optimaal gewicht: door de artrose beweegt uw kat minder en verliest spiermassa. Doordat de eetlust niet verandert hebben veel katten met artrose overgewicht. Hoe zwaarder uw kat is, hoe meer de gewrichten belast worden. Een kat met artrose heeft dus baat bij een gezond gewicht. Bovendien maakt vetweefsel stoffen aan die de ontstekingsreactie in stand houden en zelfs verergeren. AniCura heeft zeer ervaren voedingsdeskundigen in huis die u kunnen helpen met een afslankprogramma voor uw kat.
  • versterken van spieren en gewrichten: juist omdat uw kat minder beweegt is het belangrijk om uw kat te helpen de spieren en gewrichten sterker te maken, zonder dat de beweging de gewrichten teveel belast. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van fysiotherapie voor dieren.  
  • artrose kat medicatie en voedingssupplementen: in de meeste gevallen is aanvullende behandeling met medicijnen en voedingssupplementen aan te bevelen. Dit niet alleen om de pijnklachten te verminderen, maar ook om de toename van artrose zoveel mogelijk af te remmen. De orthopedisch chirurgen van AniCura geven u graag een advies over een behandeling met wetenschappelijk bewezen effectieve medicatie. 

Het behandelen van artrose bestaat dus niet uit één behandeling, maar is een combinatie van behandelingen en zorg, waarbij orthopedie, chirurgie, fysiotherapie, voedingsadvies en verzorging samenkomen. Gelukkig kunnen de meeste kat goed geholpen worden en een pijnvrij leven lijden. U speelt daarin als eigenaar een grote rol!

Gewrichtsprothese

Er zijn situaties waarin het gewricht zoveel artrose heeft dat een pijnvrije en volledig herstelde gewrichtsfunctie niet meer mogelijk is voor uw kat. Uw kat kan dan nog steeds een pijnvrij leven leiden met behulp van een gewrichtsprothese. Denk aan een heupprothese in het geval van heupdysplasie of knieschijf groeve prothese bij een ernstige vorm van patella luxatie.

Artrose bij katten: levensverwachting

Een kat wordt niet minder oud door artrose. Als een kat door een vergevorderde artrose ernstige pijn pijn heeft kan de kwaliteit van leven helaas wel blijvend laag zijn. In dit geval kan euthanasie een keuze in het belang van het dier zijn.

Begeleiding door dierenarts en paraveterinair

Onze deskundige dierenartsen en paraveterinairen begeleiden u graag bij de behandeling van de artrose bij uw kat. Door uw kat regelmatig te controleren en adviezen te geven kunnen we samen voor uw kat het beste resultaat behalen. Neem voor advies contact met ons op. 

Pijn: katten en artrose

Heeft u wel eens aan een zachtere slaapplaats gedacht?

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd