Röntgenfoto bij hond

Heeft uw hond last van kreupelheid? Of vermoedt u dat uw hond een voorwerp heeft ingeslikt, of misschien iets heeft gebroken? Met een röntgenfoto kan de dierenarts delen van de binnenkant van uw dier in beeld brengen en bekijken. Hier leest u hoe dit in zijn werk gaat.

Lees ook: Röntgen kat

Wanneer heeft uw hond een röntgenfoto nodig? 

Wanneer u zelf naar een röntgenfoto kijkt, ziet u waarschijnlijk alleen een verzameling van botjes en grijze vlekken. Voor de dierenarts is het een waardevolle bron van informatie over de inwendige conditie van uw hond. 

Op een röntgenfoto kunnen vijf dingen bij uw huisdier worden onderscheiden:

 • botten
 • metalen voorwerpen
 • vet
 • gas
 • weke delen (spieren en organen)

Aan de hand van de foto's en waar nodig aanvullend onderzoek kan uw dierenarts onderzoeken of er iets met uw dier aan de hand is. Als nodig kan uw arts u adviseren over de beste behandeling. 

Röntgen bij problemen met botten of gebit

Vooral het gebit en de botten van uw hond kunnen met een röntgenfoto goed in beeld worden gebracht. Botbreuken zijn op deze manier bijvoorbeeld eenvoudig te zien.

Ook de schedel en de wervelkolom van uw huisdier kunnen met een röntgenfoto in beeld worden gebracht. Voor een gedetailleerd beeld kan soms een CT-scan of MRI-scan nodig zijn. 

Ook andere delen van lichaam in beeld

Naast het skelet kunnen ook andere onderdelen van het lichaam door middel van röntgen goed in beeld worden gebracht. Bij hoestende dieren is het vaak nodig om een röntgenfoto van de longen en het hart te maken. En bij dieren met darmklachten kan er gekeken worden of zij een vreemd voorwerp hebben opgegeten. Een röntgenfoto is ook erg geschikt om bijvoorbeeld nier- of blaasstenen op te sporen. 

Röntgen voor bepalen aantal puppy’s

Is uw hond drachtig? In het laatste stadium van de dracht kan met een röntgenfoto worden bekeken hoeveel puppy’s of kittens uw huisdier precies draagt. 

Echo voor gedetailleerd onderzoek organen

De weke (zachte) delen in het lichaam hebben op een röntgenfoto allemaal dezelfde grijstint. Om die reden kan er op een röntgenfoto niet of nauwelijks onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende organen van uw hond. 

Als er gedetailleerd onderzoek moet worden gedaan naar bijvoorbeeld de darmen, het hart of de maag van uw huisdier, wordt er vaak (aanvullend) een echo gemaakt. 

Dentale röntgen hond

Dentale röntgen is röntgen gericht op het gebit van uw hond, waar 'normale röntgen' een groter oppervlak fotografeert. Dentale röntgenfoto's worden genomen met een ander, stuk kleiner röntgenapparaat, waarmee we goed om de kaak van de hond heen kunnen bewegen. Dat zorgt voor nauwkeurige foto’s van het gebit. We boordelen de tanden, kiezen, het kaakbot en het weefsel eromheen om zo nauwkeurig mogelijke tandheelkundige aandoeningen te beoordelen. Zo kunnen we zien hoe ernstig een gebroken tand eraan toe is, maar vooral of er nog verstopte problemen zijn die we anders nooit hadden gevonden. Met dentale röntgen kunnen we heel precieze beoordelingen doen, zoals:

Bij dentale röntgen moet een hond verdoofd zijn om ervoor te zorgen dat hij helemaal stil blijft liggen. Lees ook: anesthesie hond

Hoe wordt een röntgenfoto van uw hond gemaakt?

Een röntgenfoto wordt gemaakt met behulp van röntgenstralen. Het röntgenapparaat stuurt deze stralen dwars door het lichaam van uw hond heen. De stralen worden vervolgens opgevangen op een speciale plaat. 

De foto’s worden als volgt gemaakt:

 1. Uw huisdier wordt door de dierenarts en de assistent voorzichtig op de zij of rug op de behandeltafel onder het röntgenapparaat gelegd. De houding hangt af van het deel van het lichaam dat moet worden onderzocht.
 2. Onder de behandeltafel wordt een plaat geplaatst die de röntgenstralen digitaal opvangt.
 3. Voor een geslaagde foto moet uw hond even stil blijven liggen. Gelukkig duurt dit maar een paar seconden, waardoor het meestal geen lastige opgave is voor uw huisdier. 
 4. Om een goed beeld te krijgen van de binnenkant van uw huisdier, worden er vaak meerdere digitale röntgenfoto's gemaakt. Zo kan er een 3D beeld gecreëerd worden. 

In de röntgenkamers van AniCura is geavanceerde digitale röntgenapparatuur aanwezig voor röntgenonderzoek.

Bescherming tegen straling

Röntgenstraling is gevaarlijke straling. Daarom is het van belang dat alleen de noodzakelijke mensen in de ruimte aanwezig zijn waar de foto wordt gemaakt.

Dit is zelfs een wettelijke verplichting. Daarom is het niet toegestaan dat u tijdens het maken van een röntgenfoto bij uw hond blijft. 

De dierenarts en dierenartsassistent dragen een speciale jas, handschoenen en een schildklierbeschermer, waarin lood is verwerkt.

Ook in de wanden en deuren van de röntgenkamer is lood verwerkt. Op die manier wordt de straling tegengehouden.

Na het maken van de foto's

De informatie uit de röntgenstralen die op de plaat zijn opgevangen, wordt omgezet naar een digitaal röntgenbeeld. Dit beeld kan op een speciaal beeldscherm worden bekeken. 

Als de röntgenfoto’s goed zijn gelukt, beoordeelt de dierenarts de beelden vaak meteen. U kunt dan meekijken met de beelden. De dierenarts bespreekt met u of er iets afwijkends op te zien is. 

Ter beoordeling naar een radioloog 

Omdat het stellen van de juiste diagnose aan de hand van röntgenfoto’s specialistisch werk kan zijn, stuurt de dierenarts de beelden als nodig ter beoordeling naar een radioloog.

Dit kan digitaal, zodat er door de specialist snel naar de beelden kan worden gekeken. De uitslag is vaak al binnen een dag bekend. 

Wij brengen u indien nodig telefonisch op de hoogte van de uitslag. In geval van spoed zal de röntgenfoto uiteraard met voorrang worden beoordeeld.

Afhankelijk van de diagnose bespreekt de dierenarts met u welke vervolgstappen er nodig zijn.

Voordelen en nadelen radiologisch onderzoek bij uw hond

Een röntgenfoto is een relatief makkelijke en snelle manier om meer te weten komen over de inwendige conditie van uw huisdier. Enkele overwegingen op een rij:

 • Röntgenstraling is weliswaar schadelijk, maar de hoeveelheid straling die uw huisdier bereikt bij het maken van een röntgenfoto is niet gevaarlijk. Zelfs niet als er meerdere foto’s worden genomen. 
 • Omdat de dierenarts de foto in een paar tellen kan maken, hoeft uw hond niet langdurig stil te liggen. Een röntgenfoto maken is daardoor meestal pijnloos. 
 • Alleen wanneer uw hond door fysieke klachten te veel pijn heeft of om een andere reden niet stil kan liggen, wordt soms gekozen om de röntgenfoto van uw huisdier onder narcose te maken.
 • Voor het maken van een foto met het röntgenapparaat hoeft de vacht van uw hond niet te worden geschoren, zoals bij een echo wel noodzakelijk is. 

Kosten röntgenfoto van of hond

De kosten voor het maken van een röntgenfoto zijn afhankelijk van een aantal factoren. Er worden bijvoorbeeld meestal extra kosten in rekening gebracht als:

 • er sprake is van spoed;
 • als de foto ook door een radioloog moet worden beoordeeld.

Neem voor de kosten contact met ons op.

Twijfels of vragen?

Wilt u meer weten over de kosten van een röntgenfoto van uw hond, of heeft u andere vragen? Wij zijn voor uw beschikbaar.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd