Staaroperatie bij honden

Een staar (cataract) operatie bij honden is een specialistische operatie. Uw dierenarts verwijst u door naar een dierenarts die gespecialiseerd is in oogheelkunde.

Heeft uw hond staar of merkt u dat uw hond niet meer goed kan zien? Ga op tijd naar de dierenarts.

Als uw hond te lang met staar rondloopt, kan dit inwendige oogontstekingen en glaucoom veroorzaken. Laat uw hond op tijd onderzoeken en behandelen, zo zorgt u ervoor dat uw hond grotere kans heeft op genezing.

Wat is staar bij honden?

Uw hond heeft last van staar als de ooglens troebel is. Door de troebele lens komt er minder of soms helemaal geen licht meer binnen in het oog. En als er minder licht in het oog komt, ziet uw hond ook minder goed.

U herkent het verminderde zicht bij uw hond aan:

  • schrikken van onverwachte bewegingen of schaduwen
  • tegen dingen aanlopen
  • struikelen

Staar komt vaker voor bij honden maar kan ook bij katten voorkomen.

Oorzaken van staar bij honden

Staar kan ontstaan door ouderdom, suikerziekte (diabetes), beschadigingen aan het oog door een trauma of kan erfelijk bepaald zijn.

Ouderdom

Staar bij oude honden ontstaat doordat de eiwitten in de ooglens veranderen. Deze verandering zorgt ervoor dat de lens troebel wordt. Ook oude honden kunnen een staaroperatie ondergaan. Na de staaroperatie kan uw hond weer helemaal opleven omdat hij of zij dan weer beter ziet. Heeft u vragen over de narcose en de gevolgen ervan voor uw oude hond? Neem contact op met uw dierenarts.

Diabetes

Heeft uw hond diabetes? Ongeveer 50 procent van de honden met diabetes ontwikkelt staar binnen vijf maanden. 75 procent ontwikkelt staar in het eerste jaar. Het is belangrijk dat u niet te lang wacht en uw hond hieraan op tijd laat opereren.

Diabetes maakt de staar erger. Het oog van uw hond kan gaan ontsteken en de oogdruk kan oplopen. Ook kunnen de staarlenzen van een diabetische hond spontaan in het oog barsten, wat veel problemen veroorzaakt. Ga daarom op tijd met uw hond naar de oogspecialist.

Trauma

Staar kan ook door een trauma komen zoals een krab van een kat of een doorn in het oog. Door het ongeluk is de ooglens beschadigd en wordt staar veroorzaakt. Laat het oog van uw hond op tijd controleren door de dierenarts. In de meeste gevallen geldt: hoe eerder uw hond behandeld wordt, hoe beter.

Erfelijk bepaald

Veel van de staargevallen bij honden is erfelijk bepaald. Sommige hondenrassen, zoals de Shih Tzu, zijn duidelijk gevoeliger dan andere. Voor een klein aantal hondenrassen is de erfelijke “fout” (mutatie) bekend. Ook bij erfelijke staar kan een staaroperatie helpen uw hond weer goed te kunnen laten zien.

Staaroperatie bij honden

Staaroperatie bij honden wordt uitgevoerd door een dierenarts die gespecialiseerd is in oogheelkunde.

Voor de staaroperatie

Voor de staaroperatie onderzoekt de dierenarts-specialist het oog van uw hond. De onderzoeken die de specialist doet zijn:

  • oogheelkundig onderzoek: De specialist onderzoekt het oog en beoordeelt de conditie van het oog.
  • echo: Met een echo kan de specialist de binnenkant van het oog bekijken. De echo is snel gemaakt en doet geen pijn. Uw hond hoeft niet onder narcose.
  • elektroretinografie (ERG): Met een elektroretinografie wordt de functie van het netvlies bepaald. Voor dit onderzoek gaat uw hond onder narcose.

De onderzoeken en mogelijke staaroperatie worden vaak op één dag gepland. De reden hiervan is dat uw hond maar één keer onder narcose hoeft.

Heeft uw hond aan beide ogen staar? Dan opereert de dierenarts-specialist beide ogen tijdens één operatie. Zo hoeft uw hond maar één keer onder narcose en heeft uw hond één herstelperiode.

Staaroperatie

Blijkt uit bovenstaande onderzoeken dat uw hond geschikt is voor de staaroperatie? Dan gaat de dierenarts-specialist over op de staaroperatie.

Tijdens de staaroperatie verwijdert de dierenarts-specialist de troebele lens inhoud en vervangt deze door een kunstlens. De kunstlens laat het licht weer door zodat uw hond weer scherp ziet. Na de staaroperatie kan uw hond direct weer zien.

Het verwijderen van de troebele lens en plaatsen van de kunstlens wordt gedaan door een gespecialiseerde techniek: phaco-emulsificatie. Deze techniek wordt ook bij mensen gebruikt die een staaroperatie ondergaan.

Risico’s voor uw hond van de staaroperatie

Elke operatie en narcose hebben risico’s en kunnen dus complicaties met zich meebrengen. Zo ook een staaroperatie.

Mogelijke complicaties na een staaroperatie zijn:

  • ontsteking
  • verhoogde oogdruk
  • netvliesloslating.

Deze complicaties komen maar bij een klein percentage van de geopereerde patiënten voor.

Voorkom risico’s na een staaroperatie door uw hond jaarlijks (en bij problemen direct) te laten controleren. Tijdens het controlebezoek kan de dierenarts-specialist eventuele complicaties op tijd zien en behandelen.

Kosten staaroperatie hond

De kosten van een staaroperatie worden bepaald door een aantal factoren. Bijvoorbeeld:

  • of het één oog is of beide die worden geopereerd
  • als de anesthesie speciale aandacht vereist
  • als de operatie extra handelingen vereist voor uw hond

Wilt u meer weten over de kosten van een staaroperatie? Neem met ons contact op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd