Wist u dat 80 procent van de huisdieren op een leeftijd van twee jaar al een vorm van een infectie in de mondholte heeft?

De bacteriën in tandplak veroorzaken deze vaak pijnlijke ontstekingen bij honden. Tandsteen werkt de vorming van zo’n ontsteking in het tandvlees of dieper gelegen weefsel in de hand. Om die reden is het advies om tandsteen bij uw hond te laten verwijderen.

Zo ontstaat tandsteen bij uw hond

Heeft uw hond veel tandplak? Tandplak is een dunne kleverige laag op het tandoppervlak dat bijna helemaal bestaat uit bacteriën uit voedselresten. Tandplak hecht binnen 24 uur aan schoon gepoetste tanden, net zoals bij mensen.

Als de tanden niet worden gepoetst, kan de tandplak onder invloed van speeksel zich gaan omvormen tot tandsteen (mineraliseren). Tandsteen vormt dan een ruwe laag, waar tandplak zich makkelijk aan hecht.

Tandsteen en tandplak: risico’s voor uw hond

Tandsteen zelf is in principe onschuldig voor uw hond. Helaas werkt de aanwezigheid van tandsteen wel ontstekingen in de bek van uw hond in de hand, omdat de bacteriën van de tandplak zich makkelijk hechten aan het ruwe oppervlak van tandsteen.

Als de tandplak bij uw hond niet met poetsen verwijderd wordt, kunnen de bacteriën leiden tot pijnlijke ontstekingen in het tandvlees (gingivitis). Dit veroorzaakt vaak ook een vieze geur uit de bek.

Gingivitis bij de tand door tandplak - afbeelding vergroten

Als er niets aan de tandvleesontsteking gedaan wordt, kan de ontsteking ernstiger worden en zich uitbreiden naar dieper gelegen steunweefsel (parodontitis). Ontstekingen in dit steunweefsel rondom de tand leiden uiteindelijk tot tandrot en uitval van de tand.

Teruggetrokken tandvlees door parodontitis - afbeelding vergroten

Ook kan deze ontsteking zich via de bloedbaan verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de lever, het hart, de gewrichten en de nieren.

Wees er daarom altijd op tijd bij, en laat tandplak en tandsteen op tijd verwijderen. Zo voorkomt u onnodige pijn en ontstekingen bij uw hond.

Zo herkent u tandsteen en tandplak bij de hond

Er zijn verschillende symptomen die horen bij tandsteen en tandplak bij honden.

 • Geelbruine verkleuring van de tanden: beginnende tandplak is nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Als het niet verwijderd wordt met poetsen, geven tandplak en tandsteen een geelbruine verkleuring van de tanden.
 • Stinken uit de bek: beginnende of vergevorderde ontstekingen in het tandvlees of steunweefsel rondom de tand als gevolg van tandsteen en tandplak veroorzaken een vieze geur uit de bek.
 • Rood gezwollen tandvlees: gevorderde tandvleesontsteking (gingivitis) is ook te herkennen aan rood tandvlees dat bij aanraking snel gaat bloeden.
 • Terugtrekkend tandvlees, loszittende tanden of zelfs uitval van tanden: bij vergevorderde tandvleesontsteking met uitbreiding naar gebit ondersteunende weefsels (parodontitis) kan het tandvlees en uiteindelijk de tand zelf ernstig aangetast worden.

Vergevorderde ontstekingen zijn overigens niet altijd met het blote oog te zien. Vaak is er een dentale röntgenfoto nodig om naar de dieper gelegen structuren te kijken en zo eventuele beschadigingen te ontdekken.

Veranderingen in het gedrag van uw hond

Ernstige ontstekingen in het gebit zijn vaak erg pijnlijk voor uw hond. De meeste honden laten niet zien dat ze er last van hebben. Wel kunnen bij pijn andere dingen opvallen in het gedrag van uw hond, bijvoorbeeld:

 • Uw hond heeft verminderde eetlust.
 • Uw hond wil geen hard voedsel meer wil eten.
 • Heeft een agressieve reactie bij aanraken van de kop of bek.
 • Hond stinkt - en natuurlijk specifiek: uw hond stinkt uit de bek

Herkent u deze symptomen van tandsteen bij uw hond? Vele hiervan kunnen wijzen in de richting van andere problemen bij uw hond. Neem contact op met uw AniCura dierenarts.

Tandsteen bij hond verwijderen

Voorkomen is beter dan genezen. Veel mensen vinden dit lastig, maar: poetst u dagelijks de tanden van uw hond? Dan ontstaat er veel minder tandsteen of tandvleesontsteking. Het poetsen van het gebit maakt een ongelofelijk groot verschil. Lees meer:Tandenpoetsen van uw hond in 4 stappen.

Gebitsreiniging

Heeft uw hond last van tandsteen en/of beginnende tandvleesontsteking? Dan is het het beste om een professionele gebitsreiniging door uw dierenarts uit te laten voeren.

Tijdens de professionele gebitsreiniging van uw hond wordt het gebit grondig gereinigd en nagekeken. Zo voorkomt u (verdere) ontstekingen en onnodige pijn bij uw hond.

Behandelbaar

Een beginnende tandvleesontsteking ontstaan door tandplak en tandsteen is goed behandelbaar. Na de behandeling kan het tandvlees van uw hond goed herstellen. Het is wel belangrijk dat u bij uw hond de tanden poetst.

Tandplak en tandsteen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Hier leest u hoe u tandplak en tandsteen bij uw hond kunt voorkomen.

Het liefst voorkomt u natuurlijk de vorming van tandsteen bij uw hond. Met een goede gebitsverzorging bij uw hond voorkomt u problemen door tandplak en tandsteen. Zo draagt u bij aan een goede gebitsverzorging voor uw hond:

 • poets het liefst dagelijks de tanden van uw hond - lees over tandenpoetsen bij honden
 • laat het gebit van uw hond jaarlijks controleren door een dierenarts
 • geef uw hond gebitsverzorgende voeding en kauwproducten

Experts in tandheelkunde bij honden

Heeft uw hond tandplak en tandsteen? Wacht dan niet tot er een ontsteking ontstaat, en ga op tijd met uw hond naar de dierenarts voor een gebitsbehandeling. Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in tandheelkunde.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd