Europees paspoort voor uw hond aanvragen

Bent u van plan om met uw hond de grens over te gaan binnen Europa? Of wilt u uw hond overdragen of een hond kopen? Dan is het hebben van een Europees dierenpaspoort verplicht.

Wilt u ook met uw kat reizen? Daar heeft u ook een paspoort voor nodig.

Wat staat er in een dierenpaspoort? 

In een paspoort staat een overzicht van de behandelingen die uw hond heeft ondergaan. Het paspoortnummer wordt door de dierenarts geregistreerd in een van de daarvoor aangewezen portalen. Alleen een dierenarts mag een dierenpasoort uitgeven. We helpen u hier graag mee, ook als u uw hondenpaspoort kwijt bent. 

Nieuwe regelgeving: ook bij overdragen of kopen is een EU-dierenpaspoort verplicht 

Vanaf 1 november 2021 moet elke hond die van eigenaar wisselt een chip, registratie en EU-dierenpaspoort hebben. Dus ook honden die niet de grens over gaan.  

Als toekomstige eigenaar moet u bij het kopen van een hond nagaan of de hond is gechipt, geregistreerd en een EU-dierenpaspoort heeft. Als uw nieuwe hond hier niet aan voldoet, bent u in overtreding.   

Hoe vraag ik een paspoort voor mijn hond aan?

Voordat uw hond een Europees dierenpaspoort krijgt, is er een aantal regels waarmee u rekening moet houden. Die regels zijn er om illegale import van honden te voorkomen en bestrijden. 

 • Registratie eerste eigenaar 
  Om bij de dierenarts een paspoort aan te vragen en te laten registreren, moet de eerste eigenaar zich geregiistreerd hebben. Een eerste eigenaar is meestal de fokker of importeur, maar kan bijvoorbeeld ook degene zijn die thuis een nestje heeft. Om uzelf te laten registeren als eerste eigenaar vraagt u een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).  
 • Zonder chip geen paspoort 
  Om een paspoort aan te vragen moet uw hond gechipt zijn met een ISO-microchip. Zonder zo’n chip kan uw huisdier niet worden geregistreerd. 

Als u van plan bent om op reis te gaan, met uw hond ook zijn ingeënt tegen rabiës. Voor sommige landen moeten honden ook ontwormd zijn. Wilt u weten of dat geldt voor het land waar u met uw hond naartoe reist? Neem voor vertrek contact op met de ambassade van uw reisbestemming of vraag uw dierenarts om advies. 

Chippen hond

Sinds 1 april 2013 is het verplicht om uw hond binnen zeven weken na de geboorte te laten chippen. Voor elke hond die vanaf nu gechipt wordt, geldt vanaf 1 november 2021 bovendien dat er ook meteen een Europees dierenpaspoort moet worden aangevraagd en dat de eerste eigenaar is geregistreerd. Lees ook: chippen hond 

Heeft uw hond nog geen chip? U kunt dat op dezelfde dag regelen als een paspoort, zolang er maar gechipt wordt voordat de vaccinatie plaatsvindt.

Een vaccinatie tegen rabiës werkt pas na 21 dagen. Deze enting wordt, net als het chipnummer, geregistreerd in het hondenpaspoort.

Hond uit het buitenland naar Nederland?

Wilt u een hond vanuit een ander land naar Nederland brengen? Honden mogen alleen ons land in als ze gechipt zijn, een paspoort hebben en zijn ingeënt tegen rabiës. 

Zo’n vaccinatie kan gegeven worden vanaf een leeftijd van 12 weken. Daarna geldt een wachttijd van drie weken, dus een hond moet minimaal 15 weken oud zijn voordat deze Nederland in of uit mag.

Denk er daarnaast ook aan dat u uzelf moet laten registreren wanneer u een hond importeert. Dit kunt u doen door een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Als u met uw hond naar landen buiten de EU reist, heeft u mogelijk een aanvullende gezondheidsverklaring of bloedonderzoek nodig. 
 Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen.

Hoe gaat de uitgifte van een Europees hondenpaspoort in zijn werk?

Om de illegale hondenhandel een halt toe te roepen, moeten alle paspoorten die zijn uitgegeven na 29 december 2014 voldoen aan de nieuwe wetgeving.

Zo mogen deze nieuwe paspoorten alleen door dierenartsen worden uitgegeven. Om een paspoort aan te vragen en te registreren heeft de dierenarts vanaf 1 november 2021 het UBN nodig van de eerste eigenaar. De dierenarts registreert het paspoortnummer in een van de daarvoor aangewezen portalen.

Het paspoortnummer noteert de dierenarts vervolgens samen met het chipnummer in het paspoort van uw huisdier.

Daarnaast moet zowel de dierenarts als u als hondeneigenaar een handtekening zetten om zo de uitgave van het paspoort en de NAW-gegevens te bevestigen.

Om fraude te voorkomen, wordt met een doorzichtige sticker de pagina waarop de uiterlijke kenmerken van uw hond beschreven staan gelamineerd.

Ook goed om te weten: het paspoort van uw hond moet voldoen aan de regels van alle landen waar u met uw huisdier doorheen reist, dus niet alleen het land van bestemming.

Denk hierbij aan het verplicht ontwormen van uw hond. Voor de meest actuele regels kunt u contact opnemen met de ambassade van de landen waar u doorheen of naartoe reist. 

Wat staat er in het paspoort?

Het eerste deel van het paspoort is het zogenaamde internationale gedeelte en kan gebruikt worden als internationaal reisdocument.

Het tweede deel is meer bedoeld als informatie voor de eigenaar zelf.

Deel 1: het internationaal reisdocument

 1. Gegevens eigenaar: vaak zijn de eerste gegevens van de fokker van het huisdier. Vergeet deze niet aan te passen naar uw eigen gegevens. Deze gegevens komen van pas als u uw dierenarts bezoekt. De assistente kan dan gemakkelijk uw dossier opzoeken.
 2. Beschrijving van het dier: in het paspoort staat een beschrijving van uw dier. Dit wordt ook wel het signalement genoemd. Deze beschrijving is belangrijk bij vermissing van uw huisdier.
 3. Identificatie van het dier: hier worden de chipgegevens ingevuld die ook in een landelijke database worden vastgelegd. Via internet kunnen hulpverleners toegang krijgen tot deze database. Na het invoeren van het chipnummer verstrekt de database het door u opgegeven telefoonnummer. Staat uw huisdier op uw naam geregistreerd? Bij wijziging van uw telefoonnummer moet u dus niet vergeten dit te veranderen. Ga naar: chipnummer.nl.
 4. Rabiësvaccinatie: in Nederland hebben we geen last van rabiës (hondsdolheid). Maar in het buitenland is dit een gevreesde ziekte die ernstige gevolgen kan hebben voor mensen en dieren. Loslopende honden zonder eigenaar mogen in sommige landen om deze reden doodgeschoten worden. Een vaccinatie tegen rabiës is verplicht als u met uw dier naar het buitenland gaat. Informeer op tijd bij uw dierenarts of kijk op de website van de LICG voor de eisen in diverse landen. Na vaccinatie wordt deze geregistreerd en gelamineerd in het dierenpaspoort. De erkende paspoorten zijn geldig als internationaal reisdocument en moet u in het buitenland altijd bij u te hebben.
 5. Serologische test op rabiës: sommige landen vereisen niet alleen een geldige rabiësvaccinatie maar ook een bloedonderzoek waaruit blijkt dat uw huisdier voldoende beschermd is tegen rabiës. Zorg er dan voor dat uw dier ruim van tevoren is gevaccineerd. Neem daarvoor contact op met uw dierenarts. Uitslagen van deze testen worden in het paspoort opgeschreven.
 6. Tekenbehandeling: in sommige landen is het nodig dat uw dier behandeld is tegen teken.
 7. Behandeling tegen (vossen)lintworm: sommige landen eisen een behandeling tegen lintworm. Helaas rukt deze parasiet ook op in Nederland en is deze ook gevaarlijk voor de mens. Laat u goed adviseren door uw dierenarts welk middel effectief is, want lang niet alle beschikbare wormmiddelen werken tegen de vossenlintworm.
 8. Overige vaccinaties: hier kunnen bijzondere vaccinaties genoteerd worden zoals bijvoorbeeld tegen herpes en Leishmania bij honden.
 9. Klinisch onderzoek: onder klinisch onderzoek wordt de zogenaamde ‘gezondheidsverklaring’ opgeschreven. Dit is een door uw dierenarts gelegaliseerde gezondheidsverklaring en soms moet deze zelfs nog door een regionale overheid bevestigd worden. Informeer goed wat de eisen zijn van het land waar u naartoe gaat en de eventuele doorreislanden.
 10.  Legalisatie: hierin wordt de legalisatie van het dier opgeschreven door een overheidsinstantie. Dit is voor sommige landen noodzakelijk.

Deel 2: informatie voor de eigenaar

 1. Klinisch onderzoek/vaccinatie: heeft uw huisdier een gezondheidscontrole gehad of vaccinaties? Hier schrijft de dierenarts de uitslagen op.
 2. Testen: heeft uw dier onderzoek gehad? Hier worden de uitslagen van bijzondere tests opgeschreven.
 3. Operaties: als uw dier een operatie heeft gehad wordt dat op deze plek in het paspoort opgeschreven.
 4. Behandelingen: hier kunnen eventuele behandelingen opgeschreven worden die uw dier heeft gehad. Denk aan medicijngebruik,
  oorontstekingen en gebitsreiniging.

Wat zijn de kosten voor een hondenpaspoort?

Voor het aanvragen van een paspoort worden kosten in rekening gebracht, net als voor het eventueel chippen of inenten van uw hond.

Afhankelijk van het land dat u bezoekt, zal uw hond ook ontwormd moeten worden.

Heeft u nog vragen over de nieuwe regels van het Europees dierenpaspoort, het aanvragen en de exacte kosten? De medewerkers van onze kliniek vertellen u graag meer.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd