Wanneer is een hond oud? 

Hoe snel uw hond oud wordt, hangt af van de grootte en het ras. Zo worden grotere honden sneller oud dan kleinere honden. Een gemiddelde hond is vanaf zeven jaar senior. De grootste honden zijn soms al senior vanaf vijf jaar en kleinere honden vanaf ongeveer tien jaar. 

Ouderdomsverschijnselen bij uw hond of teken van ziekte? 

Op de senior leeftijd lijkt uw hond misschien nog zo gezond als voorheen, maar het verouderingsproces is aan de gang. U zou kunnen merken dat het gedrag verandert. Het volgende kan opvallen bij oudere honden:  

  • meer slapen 
  • afvallen
  • meer plassen en/of onzindelijkheid
  • mank lopen of opstartproblemen
  • veranderde ademhaling 

Deze ouderdomsverschijnselen worden door baasjes vaak als normaal gezien en geaccepteerd. Helaas is dit in de meeste gevallen niet zo. Bijna altijd gaat het om een symptoom van een ziekte die, als deze op tijd ontdekt is, nog prima te behandelen is. Met de juiste zorg kan de viervoeter nog volop genieten van zijn oude dag. Kom dus op tijd in actie en maak een afspraak bij de dierenarts voor een controle. 

Ziektes bij oude honden 

Bepaalde ziektes komen vaker voor bij honden op leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan: 

Artroseklachten zoals kreupelheid 

Artrose komt bij een oude hond veel voor. Artrose is voor uw hond een pijnlijke ontsteking door slijtage in de gewrichten.

Doordat uw hond door de artrose pijn ervaart, beweegt hij bijvoorbeeld steeds minder, slaat weleens een maaltijd over, slaapt veel, wordt wat kribbig of springt niet meer de auto in.  

Stinken uit de bek en gebitsproblemen 

Veel oude honden stinken uit hun bek. De stank uit de bek van uw hond komt bijna altijd door een (vergevorderde) tandvleesontsteking: parodontitis. Zeker bij oudere honden komt dit vaak voor. Met goed schoonhouden, dus regelmatig poetsen van het gebit en het regelmatig laten controleren, kan een hoop ongemak en pijn voorkomen worden. 

Hartproblemen 

Hartfalen is met name bij kleine oude hondjes een probleem. Hartproblemen worden vaak ontdekt tijdens de gezondheidscontroles. De dierenarts luistert dan naar het hart van uw hond en laat bij een ruis een hartecho maken. 

Tumoren 

Honden worden steeds ouder. Dit is één van de redenen dat we steeds meer kanker zien bij honden. Ongeveer 25 tot 30 procent van de honden krijgt vroeg of laat een goedaardige of kwaadaardige tumor. Om dit op tijd te ontdekken is het belangrijk dat u uw hond minimaal één keer per jaar door de dierenarts laat controleren. 

Dementie 

Is een hond verward en/of blaft hij zonder reden? Dit kunnen tekenen zijn van (beginnende) dementie. Zorg ervoor dat het interieur hetzelfde blijft ingedeeld en kom niet aan zijn vaste plekken voor eten en slapen. Zo heeft uw hond minder om zich zorgen over te maken.

Staar

Staar bij oude honden ontstaat doordat de eiwitten in de ooglens veranderen. Deze verandering zorgt ervoor dat de lens troebel wordt.   

Slecht functionerende organen 

Problemen aan de organen zoals, de maag, nieren, lever en longen zijn aandoeningen die vaker voorkomen bij oudere honden. 

Onderzoeken bij senior honden 

Uw hond kan ziekten en pijn goed verbergen voor u. En als een hond ouder is, kunnen deze ziektes zich sneller ontwikkelen. Als u dus iets merkt aan uw hond, is uw hond in veel gevallen al langer en ernstig ziek.

Om deze reden hebben oudere honden meer zorg nodig. Het advies is dan ook om met een senior dier twee keer per jaar voor controle naar de dierenarts te gaan. 

Bloedonderzoek 

Om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen bij een bloedonderzoek, wordt er eerst gekeken naar de medische geschiedenis van uw hond. Vervolgens wordt uw huisdier onderzocht.

Veelvoorkomende redenen om bloedonderzoek te doen bij een hond zijn bijvoorbeeld: 

  • braken of diarree 
  • veel drinken en plassen
  • vermageren of juist sterk in gewicht toenemen
  • bloedverlies
  • bleke slijmvliezen
  • geelzucht
  • verdenking op infecties

Urineonderzoek 

Onderzoek van urine zou kunnen uitwijzen dat uw hond een blaasontsteking, blaasgeruis of een stofwisselingsziekte heeft. Daarnaast kan met een urineonderzoek onderzocht worden of de nieren goed werken.

Uw dierenarts kan adviseren om een urineonderzoek te doen wanneer uw dier:

  • veel drinkt
  • op ingebruikelijke plekken plast
  • veel plast
  • steeds kleine beetjes plast
  • urine plast die een rare kleur of geur heeft
  • als uw dier te veel afvalt

Gebitscontrole 

Tijdens de gebitscontrole bij uw hond bekijkt de dierenarts uitgebreid het tandvlees en de tanden van uw hond.

Soms lukt het tijdens de gebitscontrole niet om het gehele gebit van uw hond goed te bekijken. Voor verder onderzoek kan dan een narcose nodig zijn. Als dit nodig is, bespreekt de dierenarts dit altijd vooraf met u.  

Seniorcheck

 Vrijwel alle senior/oude honden hebben een (verborgen) aandoening. Denk bijvoorbeeld aan artrose, gebitsproblemen en tumoren.

Helaas kan uw hond deze ziekten en pijn voor u goed verbergen. En als een hond ouder is, kunnen deze ziektes zich sneller ontwikkelen.
 
Om deze reden hebben oudere honden meer zorg nodig. Het advies is dan ook om met uw hond twee keer per jaar voor controle naar de dierenarts te gaan voor een seniorcheck.

Wat houdt een senior check in? 

  • U vult een vragenlijst in die u samen met de assistente doorneemt. 
  • De dierenarts doet een onderzoek, waarbij gekeken wordt naar het gewicht, de fitheid van uw dier en zichtbare afwijkingen. Tijdens deze check geeft de dierenarts antwoord op al uw vragen. 
  • Urineonderzoek wordt aangeraden om bijvoorbeeld vroegtijdig nierfalen te herkennen.  

Tegenwoordig is er veel meer aan zorg mogelijk dan vroeger. Zo kunnen we onze trouwe viervoeters op leeftijd meestal de oude dag geven die ze verdienen! 

Neem contact op met een dierenarts 

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Of twijfelt u ergens over? Neem dan ook gerust contact met ons op, we helpen u graag verder. 
 
 
 

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.