Ontstoken tandvlees hond

Meer dan 80 procent van de honden op een leeftijd van twee jaar heeft al last van ontstoken tandvlees. Een onbehandelde parodontale infectie is niet alleen heel pijnlijk voor uw hond, maar leidt tot verlies van tanden en kiezen en mogelijk infecties elders in het lichaam.

Ontstekingen in de mondholte zijn te voorkomen met een goede gebitsverzorging. Lees ook: tandenpoetsen en gebitsverzorging

Oorzaak tandvleesontsteking bij uw hond

Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak, dat dagelijks ontstaat door voedselresten. Tandplak is een dunne, kleverige laag op de tand dat bijna volledig bestaat uit honderden miljarden bacteriën en hecht zich binnen 24 uur aan schoon gepoetste tanden.

Tandplak dat niet verwijderd wordt met tandenpoetsen kan een tandvleesontsteking veroorzaken. Dit komt door een verandering in het type bacteriën in de tandplak.

Tandsteen verhoogt risico op ontsteking in tandvlees

Daarnaast kan tandplak gaan mineraliseren tot tandsteen bij uw hond. Alhoewel tandsteen niet de oorzaak is van een tandvleesontsteking, verhoogt het wel het risico. Dat komt doordat tandplak zich gaat hechten aan het ruwe oppervlak van tandsteen en daardoor een ontsteking kan bevorderen. 

Twee stadia van parodontale infectie bij uw hond

Een parodontale infectie is een infectie van het tandvlees of het tandweefsel. Als het ontstoken tandvlees onbehandeld blijft breidt de infectie zich uit naar het steunweefsel rondom de tand. Dit is het gebied dat de tand of kies in de kaak van uw hond houdt. 

Er zijn dus twee stadia van ontstoken tandvlees bij uw hond:

1. Gingivitis
Onder invloed van de vele bacteriën in de tandplak kan het tandvlees ontstoken raken. Dit wordt gingivitis genoemd. Ontstoken tandvlees is te herkennen aan:

  • zwelling
  • rode kleur
  • het gaat snel bloeden na aanraking

Gingivitis bij de tand - afbeelding vergroten

Professionele gebitsreiniging

Een gingivitis kan behandeld worden door een professionele gebitsreiniging bij uw hond en door het gebit goed te blijven poetsen. Na reinigen en poetsen zal het tandvlees weer in de oorspronkelijke staat terug komen. Gingivitis is dus nog te herstellen als u er optijd bij bent.

2. Parodontitis
Als gingivitis niet behandeld wordt ontstaat door de zwelling van het tandvlees een opening tussen de tand en het tandvlees (pocket). Bacteriën nestelen zich dus onder de rand van het tandvlees en maken het steunweefsel kapot. Dit stadium noemen we parodontitis. De ontsteking gaat steeds verder de diepte in.

De ontsteking zit verborgen onder het tandvlees, dus simpelweg het schoonkrabben van het tandglazuur zal de ontsteking niet wegnemen. Aangetast weefsel zal niet teruggroeien, maar parodontitis kan wel tot stilstand gebracht worden. De gebitsreiniging zal dan regelmatig herhaald moeten worden.

Parodontitis kan in twee vormen ontstaan

  • Het tandvlees is teruggetrokken en de tandwortel is zichtbaar
  • Het tandvlees is behouden, maar er is een diepe pocket ontstaan

De tweede vorm is met het blote oog niet zichtbaar. Beide vormen kunnen tegelijkertijd aanwezig zijn bij uw hond.

Tanden vallen uit

Het tandvlees zal zich steeds verder terugtrekken, het kaakbot verdwijnt en de tandkas met daarin de tandwortel raakt aangetast en verdwijnt. De tand komt uiteindelijk los te zitten en zal uitvallen.

Teruggetrokken tandvlees door parodontitis - afbeelding vergroten

Gevoeligheid voor parodontitis bij uw hond

Een parodontitis wordt altijd voorafgegaan door een gingivitis. Maar niet iedere hond die gingivitis heeft is even gevoelig voor het ontwikkelen van parodontitis. Dit heeft te maken met de typen bacteriën die onder het tandvlees terecht zijn gekomen, maar ook met het verschil in reactie van het lichaam op de afvalproducten die deze bacteriën produceren.

Advies van de tandheelkundige experts bij AniCura

Een onbehandelde parodontale infectie leidt niet alleen tot verlies van tanden en kiezen, maar mogelijk ook tot ontstekingen elders in het lichaam van uw hond. Zoals de nieren, gewrichten, lever, hartkleppen of longen van uw hond. Een professionele gebitsreiniging is dus van levensbelang.

Bij AniCura werken tandheelkundige experts die u kunnen adviseren en het gebit van uw hond gezond kunnen houden met behulp van een professionele gebitsreiniging. Maak een afspraak bij een kliniek bij u in de buurt.

 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd