Wat is een Cat Friendly Clinic?

De aanwezigheid van andere katten en honden in de wachtkamer van een kliniek is voor een kat vaak niet prettig. Bij Cat Friendly dierenklinieken is de kliniek afgestemd op uw kat en om het bezoek aan de dierenarts zo aangenaam mogelijk te maken.

Cat Friendly

Er zijn verschillende gradaties waarin een dierenkliniek Cat Friendly kan zijn en niet elke dierenkliniek draagt dit stempel. In dit artikel leest u waar Cat Friendly voor staat.

Wat is een Cat Friendly Clinic?

Een Cat Friendly dierenkliniek wil een zo breed mogelijk pakket aanbieden om zo de allerbeste zorg voor katten aan te bieden. Hierbij is goede kennis van kattengedrag noodzakelijk, zoals over hoe een kat te benaderen, en wat te doen om een kat rustig te krijgen.

Een Cat Friendly Clinic (CFC) kan op drie niveaus gecertificeerd zijn: brons, zilver en goud. Dierenklinieken kunnen sterk variëren in grootte, locatie, structuur, personeel en uitrusting; het Cat Friendly Clinic label maakt aanwezig materiaal en kennis duidelijk op een overkoepelend niveau.

Deze niveaus zeggen vooral iets over het aanbod van apparatuur en materiaal aanwezig in uw dierenkliniek.

Medewerkers zijn verplicht hun kennis over klinische zaken te onderhouden en bij te werken om aan Cat Friendly Clinic-criteria te voldoen.

Certificaat Cat Friendly

Een aantal katvriendelijke klinieken hebben het certificaat ‘Cat Friendly’. Dit certificaat vraagt een dierenkliniek zelf aan bij International Society of Feline Medicine (ISFM). Als het certificaat is toegekend, weet u dat deze kliniek:

 • voldoet aan een aantal door ISFM vastgestelde eisen, bijvoorbeeld voor de inrichting van de wachtkamer, het consult, en in aanwezigheid van apparatuur en kennis
 • duidelijke uitleg geeft over de behandeling van uw kat, hier wordt ook tijd voor genomen.

Cat Friendly categorieën

Cat Friendly Bronze
Voor een kliniek op Bronze niveau zijn ziekenhuisfaciliteiten niet vereist, maar wel een samenwerkingsverband met een kliniek die deze faciliteiten op Silver-niveau aanbiedt.

Dat houdt in dat uw kat opgenomen wordt op een locatie met Silver-opnamefaciliteiten en geopereerd wordt in operatiekamers die aan de Silver-criteria voldoen.

Dit is ook noodzakelijk voor tandheelkundige behandelingen en medische beeldvorming (klinieken waar de Bronze kliniek mee samenwerkt moeten dus bijvoorbeeld röntgenfoto’s en echo’s aanbieden).

Tot slot heeft een Cat Friendly Bronze kliniek laboratoriumapparatuur voor bloed- en urineonderzoek. Indien meer uitgebreid laboratoriumonderzoek nodig is, heeft de kliniek hier een samenwerking voor met Cat Friendly Silver-kliniek(en).

Cat Friendly Silver
Een Cat Friendly Silver kliniek beschikt over de faciliteiten van een Bronze kliniek, mét daarbij:

 • apparatuur
  Passende apparatuur moet beschikbaar zijn om katten en kittens onder narcose te brengen en houden.
 • routinematige opname
  Er moeten voorzieningen beschikbaar zijn voor routinematige opname van katten in een speciale ziekenhuisafdeling met hokken van voldoende grootte.
 • gescheiden hokken
  Om stress te voorkomen door het horen en zien van honden en andere katten. Er zijn ook eisen aan de hygiëne voor deze hokken en de grootte. Deze eisen verschillen voor kortere en lange opname.
 • informatievoorziening bij overnachting
  Wanneer katten in de Cat Friendly Clinic overnachten, moeten eigenaren informatie ontvangen over het soort toezicht dat hun kat krijgt.
 • comfort
  Comfortabel beddengoed moet worden gebruikt voor alle in de Cat Friendly Clinic opgenomen katten (dit kunnen handdoeken, dekens, acrylbedden, iglo's, etc. zijn). Om de stress te verminderen, moet iets in de kooi bevinden waar de kat zich kan verbergen.
 • regelmatige controle
  De in de Cat Friendly Clinic opgenomen katten moeten regelmatig worden gecontroleerd en er moet tenminste eenmaal per dag een onderzoek door een dierenarts worden uitgevoerd.
 • chirurgische uitrusting
  Er moet geschikte chirurgische uitrusting en hechtmateriaal beschikbaar zijn. Er moeten geschikte reinigingsfaciliteiten zijn voor chirurgische apparatuur en instrumenten, en een erkende methode om ze tussen gebruik te steriliseren. Steriele handschoenen en jassen moeten beschikbaar zijn en worden gedragen voor chirurgische ingrepen.
 • tandheelkunde
  Een selectie van geschikte apparatuur voor het uitvoeren van handmatige gebitsreiniging en andere tandheelkundige procedures bij katten moet beschikbaar zijn.
 • medische beeldvorming
  Röntgenapparatuur van goede kwaliteit moet beschikbaar zijn in de kliniek, en geschikt voor gebruik bij katten en kittens. Het röntgenapparaat moet regelmatig worden onderhouden en in goede staat worden gehouden. Passende apparatuur en procedures moeten aanwezig zijn om blootstelling van mensen aan röntgenstralen te minimaliseren.
 • laboratorium
  De kliniek moet behalve juiste regelingen (zie Bronze) een klinische microscoop en een centrifuge hebben om bloed te kunnen scheiden, het ingepakte celvolume te beoordelen (PCV, een maat voor de rode bloedcellen in het bloed) en urinemonsters te sedimenteren.

Cat Friendly Gold
Tot slot beschikt een Cat Friendly Gold kliniek over de faciliteiten van Bronze en Silver, én over onderstaande:

 • afzonderlijke ruimte
  Er moet een afzonderlijke stille afdeling voor alleen katten zijn.
 • hokken
  Alle hokken die worden gebruikt voor overnachting of langer (met uitzondering van tijdelijke hokken) moeten massieve, ondoorzichtige vloeren, muren en plafonds hebben.
 • hokken voor kort verblijf
  Voor katten die tot 24 uur in de Cat Friendly Clinic worden opgenomen, moeten hokken een minimale inwendige vloeroppervlakte hebben van 3600 cm² (bijv. 60 cm x 60 cm) en een inwendige hoogte van ten minste 55 cm.
 • hokken voor langer verblijf
  Voor katten die langer dan 24 uur in de Cat Friendly Clinic worden opgenomen, moeten hokken een minimale inwendige vloeroppervlakte hebben van 6300 cm² (bijv. 70 cm x 90 cm) en een inwendige hoogte van ten minste 60 cm hebben. Katten moeten (waar mogelijk) de mogelijkheid hebben om ergens hoog te zitten en zich in de kooi te verstoppen (de kooi moet bijvoorbeeld een plank of een soort plank hebben, zodat de kat boven de vloer kan rusten.
 • isolatiemogelijkheid
  Het moet mogelijk zijn om een kat met een besmettelijke ziekte te isoleren in een apart gebied, weg van alle andere patiënten.
 • aparte operatiekamer
  Er moet te allen tijde een speciale operatiekamer beschikbaar zijn. Extra apparatuur voor anesthesiebewaking moet pulsoximetrie (om zuurstofniveaus in het bloed te meten) en een bloeddrukmeter omvatten.
 • algemene-anesthesiebewaking
  Een getraind personeelslid moet algemene anesthesie bewaken en anesthesietabellen moeten worden ingevuld voor alle procedures.
 • tandheelkunde
  Voor elke patiënt moeten de juiste tandheelkundige gegevens worden bijgehouden. Er moet de mogelijkheid zijn om tandheelkundige radiografie uit te voeren (dentale röntgen) om tandproblemen goed te onderzoeken. Apparatuur moet beschikbaar zijn om het gebit te reinigen en te polijsten. Om risico's van besmetting te voorkomen, mogen tandheelkundige ingrepen nooit in de operatiekamer worden uitgevoerd.
 • medische beeldvorming (röntgen en echo)
  Voor elke patiënt moeten röntgenfoto's worden vastgelegd. Apparatuur om echoscopisch onderzoek uit te voeren moet beschikbaar zijn in de kliniek, of er moeten voorzieningen zijn om gemakkelijk toegang te hebben tot echografie indien nodig.
 • laboratorium
  Er moeten voorzieningen in de kliniek aanwezig zijn om aanvullende belangrijke bloedtests uit te voeren, waaronder meting van natrium (Na), kalium (K), calcium (Ca), ureum, creatinine en totaal eiwit. Voorzieningen en vlekken moeten beschikbaar zijn voor het bereiden van glaasjes uit bloed, vloeistof, weefsels en urine. Er moet apparatuur beschikbaar zijn om het bloedtype van een kat te beoordelen.

Cat Friendly Practice in Nederland

Alle dierenklinieken van Anicura Dierenartsen treffen maatregelen om het uw kat zo aangenaam mogelijk te maken, maar niet elke kliniek heeft het Cat Friendly certificaat.

Wilt u meer weten over de katvriendelijke klinieken van AniCura? Lees ook: kattendierenarts

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd