Kalmeringsmiddelen voor kat

Een hard geluid, een onweersbui of een bezoek aan de dierenarts: sommige katten vinden het erg eng. In bepaalde situaties kan een kalmeringsmiddel uw dier ondersteunen. Lees hier het advies van onze dierenartsen.

Lees ook :

Wanneer kalmeringsmiddel voor kat?

Is uw kat bang in een (terugkerende) situatie, bijvoorbeeld tijdens een onweersbui, reizen of bij een bezoek aan de dierenarts? Dan kan uw dierenarts een kalmeringsmiddel voor uw kat adviseren.

Een kalmeringsmiddel zorgt ervoor dat uw dier zich zekerder voelt, waardoor hij of zij minder snel stress prikkels binnenkrijgt. Hierdoor is uw kat minder angstig.

Angst bij kat herkennen

Het is belangrijk dat u de signalen van angst op tijd opmerkt. Angst bij uw kat herkent u bijvoorbeeld aan:

 • veel blaffen, janken of miauwen
 • beven
 • wegkruipen in een hoekje
 • stoppen met eten en drinken
 • niet meer zindelijk zijn
 • agressie

Lees ook: stress bij katten

Angst verhelpen

Kalmeringsmiddelen worden niet zomaar door uw dierenarts voorgeschreven. Het is belangrijk om eerst te bepalen waarom uw dier zo angstig is en hem of haar hierbij te ondersteunen, indien nodig met de hulp van een gedragsdeskundige.

U kunt uw kat bijvoorbeeld trainen om in de auto te zitten of hem of haar voorbereiden op een bezoek aan de dierenarts. Lees ook: kat vervoeren in reismand

Voorkom gezondheidsproblemen: overleg bij gebruik van kalmeringsmiddelen altijd eerst met uw dierenarts.

Situaties die angst bij kat kunnen veroorzaken

Een van de meest voorkomende redenen voor een dierenarts om een kalmeringsmiddel voor te schrijven is vuurwerkangst. Maar ook in andere situaties kan een ondersteunend kalmeringsmiddel worden geadviseerd, zoals bij erge angst voor:

 • een bezoek aan bijvoorbeeld de dierenarts of trimmer
 • onweer
 • het zien van andere katten
 • reizen

Voorzichtig met gebruik van middelen bij gezondheidsproblemen

Niet elke kat  kan kalmeringsmiddelen gebruiken. Vooral bij dieren die lever-, hart- of nierproblemen, glaucoom (een hoge oogdruk), ouderdomsklachten of een slechte lichamelijke conditie hebben, moet u heel voorzichtig zijn met het geven van kalmeringsmiddelen. Dit geldt ook voor drachtige katten. Overleg daarom altijd met uw dierenarts.

Kalmeringsmiddelen die uw dierenarts kan voorschrijven voor uw kat

Er zijn verschillende soorten kalmeringsmiddelen voor katten. Het is belangrijk om te kijken naar de manier waarop deze middelen werken. Een goed kalmeringsmiddel werkt op twee manieren:

 • het vermindert de angst
 • het zorgt ervoor dat uw kat geen vervelende herinneringen overhoudt aan de situatie die normaal gesproken stress veroorzaakt

Voedingssupplementen, tabletten, halsbanden en verdampers

Kalmeringsmiddelen voor katten komen voor in tabletvorm, maar ook als voedingssupplement, halsband en verdamper. Kalmeringsmiddelen die worden voorgeschreven door dierenartsen zijn bijvoorbeeld:

 • Zylkène
  Dit is een natuurlijk voedingssupplement dat katten meestal helpt bij kortdurende stress. Soms wordt het ook bij langdurige stress gegeven. Ga naar: Zylkène
 • Feliway voor katten
  Dit is een verdamper die kattenferomonen afgeeft. Hierdoor kalmeert uw kat en wordt stress verminderd.
 • Telizen
  Een voedingssupplement dat katten en katten helpt om te ontspannen en kalmeren.

Lees ook: kat een tablet geven

Er zijn nog een aantal andere middelen die kalmerend werken. Uw dierenarts adviseert het kalmeringsmiddel dat het beste bij uw dier en de situatie past.

Kalmeringsmiddelen die niet meer worden voorgeschreven

Er zijn een aantal kalmeringsmiddelen die niet meer worden gegeven aan katten, bijvoorbeeld:

 • Alprazolam
  Alprazolam is een medicijn voor mensen, dat tot een paar jaar geleden ook aan katten werd gegeven. Omdat het middel niet geregistreerd staat voor gebruik bij huisdieren, wordt het in principe niet meer uitgeschreven voor dieren.
 • Acepromazine (Vetranquil)
  Gebruik dit middel niet als angstremmer. Acepromazine werkt spierverslappend en maakt een dier rustiger, maar de angst wordt er niet mee behandeld. Sterker nog, de angst wordt groter. Daarom raden we dit medicijn af.

Dosering kalmeringsmiddel

Hoe hoog de dosering moet zijn om uw huisdier voldoende te laten ontspannen, verschilt per dier. Dit hangt af van:

 • de hoeveelheid angst die uw kat heeft
 • welk middel u gebruikt

Overleg daarom altijd met uw dierenarts hoe en in welke hoeveelheid u de kalmeringsmiddelen het best kunt geven.

Gedragstherapie: angst bij kat voorkomen

Een kalmeringsmiddel geeft uw kat rust en kan ervoor zorgen dat hij of zij de situatie niet langer stressvol vindt. Als uw dier vaak bang is en veel gedragsproblemen heeft in stressvolle situaties, dan raden we aan om een gedragsdeskundige in te schakelen om u en uw kat te trainen. Zo voorkomt u hopelijk dat uw dier in de toekomst kalmeringsmiddelen nodig heeft.

Bedenk wel dat gedragstraining tijd kost en niet kan worden gegeven als uw dier continu gestrest is. Hoe eerder u ingrijpt en met zo’n training begint, hoe beter het resultaat.
Wilt u meer weten over gedragstherapie voor uw dier? Ga naar: gedragstherapie kat

Acupunctuur

U kunt met uw kat bij een dierenarts langsgaan voor een acupunctuur behandeling. Bij deze behandeling worden er dunne naaldjes in de huid van uw dier geprikt, waardoor er lichaamseigen stoffen vrijkomen die uw dier helpen te ontspannen.

Dierenartsen die acupunctuur uitvoeren, hebben hiervoor een erkende aanvullende training gevolgd. Wilt u weten of uw dierenarts acupunctuur behandelingen uitvoert? Ga naar: acupunctuur kat.

Wat kosten kalmeringsmiddelen voor katten?

Hoeveel een kalmerend middel voor uw kat kost, hangt af van het type medicijn, de benodigde dosering en hoe vaak uw dier het middel nodig heeft. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Vragen en advies

Is uw kat gestresst in bepaalde situaties? Wilt u weten welk kalmeringsmiddel het beste bij uw dier past, of heeft u nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Heeft u intussen een vraag? Neem dan contact op met uw dierenkliniek.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd