Cat Friendly: katten dierenarts

Een Cat Friendly Clinic is een dierenkliniek met een certificaat waarbij gewaarborgd is dat de dierenkliniek katvriendelijk is.

Van de "Cat Friendly Clinic" heb je verschillende types: bronze, silver en gold. Het is een certificaat waarbij gewaarborgd is dat de dierenkliniek katvriendelijk is. De klant weet daarmee iets beter welke faciliteiten er bij welke dierenkliniek te vinden zijn voor de beste en rustigste ervaring voor katten.

Het Cat Friendly certificaat is niet de enige graagmeter voor een katvriendelijke dierenkliniek - vraag bij jouw AniCura kliniek na of deze katvriendelijk is gemaakt.

Katten zijn niet graag van huis en zijn gevoelig voor nieuwe indrukken, geluiden en geuren. In een katvriendelijke dierenkliniek is er alles aan gedaan om het bezoek zo stressvrij mogelijk te maken.

Stress verminderen bij katten: de dierenarts

De aanwezigheid van andere katten en honden in de wachtkamer van een kliniek is voor een kat vaak niet prettig. Uw kat kan hierdoor last krijgen van stress. Steeds meer dierenklinieken zetten zich in om de stress voor katten bij een bezoek zo laag mogelijk te houden. Bij de ene kliniek is hier meer aandacht voor dan bij de andere.

Waarom Cat Friendly?

Om de kans op stress te verlagen, kan het helpen om een dierenkliniek te bezoeken met veel kennis over katten bij de dierenarts in brede zin. Hier hoort bij: specifieke problemen die bij katten voorkomen, stressvermindering en veel kennis over het gedrag van katten. Voor meer inzicht in deze is het 'label' Cat Friendly in het leven geroepen.

Lees ook: kattengedrag beter begrijpen en gedragstherapie kat

Cat Friendly Clinic: wat is dat?

Het label Cat Friendly Clinic wordt aan klinieken gegeven die een certificaat hebben gehaald, gericht op een prettige ervaring bij de dierenarts voor katten. Er is hierbij een waardering is van Gold, Silver of Bronze. De klant weet zo beter welke faciliteiten er bij welke dierenkliniek te vinden zijn voor een relatief rustigste ervaring voor een kat bij de dierenarts.

Bij deze drie labels die een dierenkliniek kan krijgen horen verschillende criteria. Bij elk Cat Friendly label gaan de medewerkers in klinieken liefdevol, zorgzaam en voorzichtig om met uw kat. Er is bij een Cat Friendly certificaat aandacht voor een zo comfortabel mogelijke omgeving voor uw kat.

Criteria

Hieronder leest u punten waaraan u een katvriendelijke praktijk binnen het Cat Friendly certificaat kunt herkennen.

 • Meer tijd
  Meer tijd en aandacht voor het consult zorgt voor meer rust en minder stress. Net een kitten? Kom langs met uw kat voor een kittenconsult.
 • Geen honden
  Het scheiden van katten en honden, bijvoorbeeld in de wachtkamer, spreekkamer en opname.
 • Aantal dieren
  Een maximaal aantal dieren in de wachtkamer.
 • Kennis
  Wat een kattenkliniek kenmerkt, is de aanwezigheid van specialisatie in kattengeneeskunde bij de dierenarts. Maar niet alleen de zorg, ook over het benaderen en vasthouden van uw kat is belangrijk. Een Cat Friendly Clinic garandeert kennisdeling voor de minste stress bij uw kat.
 • Comfort
  Een katvriendelijke omgeving. Dit gaat bijvoorbeeld over uitkijkplekken, zachte ligplekken, kattenkruid en speciale geruststellende spray om zo het consult zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met bijvoorbeeld een krabpaal en speeltjes en snoepjes in de spreekkamer. Lees ook: Kat-vriendelijk huis.
 • Opname
  Een aparte opname voor katten (lees ook: Opname) zorgt ervoor dat uw kat niet totaal gestrest terugkomt van de dierenarts. Ook zorgt verminderde stress voor een sneller helingsproces. Daarnaast betekent Cat Friendly dat uw kat een groot hok heeft.
 • Apparatuur
  Aanwezigheid van apparatuur, direct in de spreekkamer, om bij uw kat met zo min mogelijk stress een zo goed mogelijke diagnose te stellen. Zo kan bij tandheelkundige problemen een röntgenfoto nodig zijn om vast te stellen of uw kat alleen een kleine gebitsreiniging nodig heeft, of dat er tanden getrokken moeten worden. Ook moet u denken aan het meten van bloeddruk bij uw kat.

Cat Friendly: welk certificaat?

Het proces van certificering binnen ‘Cat Friendly’ behoeft vaak verbouwing, training, focus en aanpassing van processen. Dat betekent dat niet alle dierenklinieken voor daadwerkelijke certificering gaan, maar veel klinieken wel aan de Cat Friendly criteria voldoen. Binnen AniCura zijn meerdere katvriendelijke dierenklinieken aangesloten. Wilt u weten in hoeverre uw dierenkliniek katvriendelijk is, neem dan contact op met uw dierenkliniek.

Wat is het voordeel?

Als het certificaat vanuit de onafhankelijke ISFM is toegekend, kunt u zeker zijn van een aantal criteria.

 • De dierenkliniek voldoet aan een aantal door ISFM vastgestelde criteria, bijvoorbeeld voor de inrichting van de wachtkamer, het consult, en in aanwezigheid van apparatuur en kennis.
 • Medewerkers hebben extra aandacht voor de behoeftes van uw kat hebben.
 • Medewerkers kunnen u duidelijke uitleg geven over de behandeling van uw kat. Hier wordt de tijd voor genomen en er hier zijn folders/flyers voor beschikbaar - digitaal of in print.
 • De medewerkers vertellen u graag over hoe de kliniek werkt - specifiek gericht op katten - en op verzoek geven ze een rondleiding door de kliniek.
 • Er wordt gedaan aan bijscholing en training voor stressvermindering bij katten tijdens een bezoek aan de dierenarts.

Cat Friendly: brons, zilver en goud

Het Cat friendly certificaat wordt afgegeven in drie niveaus: brons, zilver of goud. Lees op de website van ISFM meer over de criteria voor het certificaat (Engels).

Wilt u meer weten over de verschillende niveaus en wat deze inhouden? Ga naar: katvriendelijke dierenarts

Cat Friendly Clinic bij u in de buurt

Niet alle katvriendelijke praktijken hebben een Cat Friendly certificaat aangevraagd, maar zouden hiervoor zeker in aanmerking komen. Veruit de meeste klinieken van AniCura hebben aandacht voor katvriendelijkheid. Onder vind een dierenkliniek in de buurt kunt u alle klinieken binnen AniCura vinden; vraag in hoeverre een dierenkliniek een Cat Friendly Clinic dierenkliniek is.

Katten dierenarts: maak een afspraak

Heeft u een vraag? Of wilt u een afspraak bij een dierenarts? Neem contact met ons op!

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd