Operatie bij uw hond

U hoopt natuurlijk dat uw hond altijd kerngezond blijft, maar soms is een operatie onvermijdelijk. Als uw hond dan in handen is van een ervaren chirurg waar u vertrouwen in heeft, dan is dat een hele geruststelling.

Lees ook: Operatie kat

Expertise van de chirurg

Hoe meer kennis en ervaring, hoe kleiner de kans op complicaties voor, tijdens en na een operatie. Elke dierenarts heeft, naast de diergeneeskundige basiskennis, zo zijn eigen expertises. 

Een operatie kan ‘standaard’ zijn, bijvoorbeeld het steriliseren van uw hond. Maar ook zeer complex, bijvoorbeeld als uw hond een versleten heup heeft en een heupprothese uw hond weer kwaliteit van leven kan geven. 

Als uw hond geopereerd moet worden wilt u natuurlijk de beste chirurg binnen het expertisegebied dat u nodig heeft. Bij AniCura werken experts en specialisten binnen elk vakgebied. 

De diagnose

Aan elke operatie gaat eerst een goede diagnose vooraf. Om erachter te komen wat er met uw hond aan de hand is heeft AniCura veel ervaring en mogelijkheden met moderne onderzoeksapparatuur, zoals uitgebreide bloedanalyse bij honden,digitale röntgen, echo's, CT-scans en MRI's.

Bij onze kliniek wordt deze apparatuur regelmatig gecontroleerd op hun functioneren door externe specialisten.

Voorbereiding op de operatie van uw hond

Het is onmogelijk voor een hond om langere tijd in één houding stil te blijven liggen. Bij een operatie moet uw hond daarom meestal onder narcose. Ook bij kleinere ingrepen. Een hond begrijpt tenslotte niet wat er gaat gebeuren en kan door pijn of angst gaan bijten of krabben. 

Vraag aan uw dierenarts of uw hond onder narcose moet bij de operatie of ingreep en of uw hond bijvoorbeeld nuchter moet zijn voor de operatie. 

Lees ook: narcose bij een hond, wat houdt dat in?

Is uw hond fit genoeg voor de narcose?

Een narcose wordt zeer zorgvuldig voorbereid, om de risico’s te minimaliseren. Uw hond wordt eerst gewogen en lichamelijk onderzocht om te beoordelen of zij de narcose aan kan. Heeft de dierenarts twijfels over hart of longfunctie? 

Dan kan aanvullend een röntgenfoto of een echo van het hart gemaakt worden. Bij oudere honden (boven 8 jaar) wordt aangeraden een pre-anesthetisch bloedonderzoek te doen om te kijken naar onder andere de lever- en nierfunctie. Deze organen spelen een belangrijke rol in het herstel na de narcose. 

Als blijkt dat uw hond fit genoeg is voor de operatie, dan wordt uw hond onder narcose gebracht. 

Hygiëne 

Het onder narcose brengen en uw hond klaarmaken voor de operatie gebeurt allemaal in de voorbereidingsruimte en onder strikte hygiëne voorschriften. Het gebied dat geopereerd gaat worden wordt heel goed schoongemaakt. Haren en huid zitten vol met viezigheid en bacteriën die een operatiewond kunnen besmetten. 

Daarom wordt eerst de vacht geschoren en wordt daarna de huid meerdere keren gewassen en vervolgens ontsmet. 

Hoe gaat een operatie in zijn werk?

Eenmaal aangekomen in de operatiekamer begint de voorbereiding voor het echte opereren. 

Voorbereiding in de operatiekamer

Ook in de operatiekamer is hygiëne het allerbelangrijkst. Alles wordt gedaan om besmetting van de operatiewond te voorkomen. De opererend dierenarts en de assistenten moeten aan strikte hygiëne eisen voldoen, voor ze de operatiekamer in mogen. Ze dragen tijdens de operatie ook onder andere steriele operatiehandschoenen. 

De operatietafel wordt geheel ontsmet en de instrumententafel wordt afgedekt met steriele operatiedoeken. Uw hond wordt op de operatietafel gelegd en afgedekt met steriele operatiedoeken. Vervolgens wordt uw hond aangesloten op de bewakings- en beademingsapparatuur.  

Alle benodigde operatie-instrumenten zoals scalpels, pincetten, scharen en klemmen worden steriel aangeleverd, uitgepakt en klaargelegd. 

De operatie zelf

Uw hond ligt op een verwarmde operatietafel en wordt de hele operatie goed in de gaten gehouden via de bewakings- en beademingsapparatuur. Als het nodig is kan zo ook extra zuurstof of narcosegas tijdens de operatie toegediend worden. Hiervoor gebruiken we een ‘tube’, dat is een buisje in de keel van uw hond. Dit is zowel voor de beademing als voor de veiligheid. 

Afhankelijk van het doel van het doel van de operatie wordt een meer of minder grote snede gemaakt. De grootte van de operatiewond is altijd een compromis tussen het benodigde overzicht voor de chirurg en de belasting voor uw hond. Immers, hoe kleiner de wond, hoe sneller het herstel na de operatie. 

Kijkoperatie - laparoscopie

Sommige operaties kunnen tegenwoordig heel goed met een kijkoperatie gedaan worden. Bijvoorbeeld: een laparoscopische sterilisatie. In plaats van een grote wond heeft uw hond dan slechts drie of soms minder kleine wondgaatjes. Uw hond herstelt hierdoor sneller en heeft minder pijn. Ook heeft de chirurg bij deze manier van opereren vaak veel meer overzicht van de gehele buik dan bij een traditionele operatie-techniek. 

Voorbeelden van operaties

Elke operatie is natuurlijk anders, maar de ‘’routine’ operaties, zoals een castratie bij uw hond zijn veelvoorkomende operaties die weinig belastend zijn voor uw hond.

Daarnaast zijn er complexere operaties die niet dagelijks voorkomen, zoals:

Er is steeds meer mogelijk in de diergeneeskunde en de behandelmethoden worden steeds beter. De dierenartsen bij AniCura zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en behandelmogelijkheden.

Zo weet u zeker dat uw hond de beste zorg krijgt. 

Na de operatie

Na afloop van de operatie worden de operatiekamer en alle instrumenten weer opgeruimd en steriel gemaakt. Als uw hond voldoende wakker en stabiel is kan hij in de opnameruimte verder rustig bijkomen, verwarmd en onder toezicht. 

U kunt er soms voor kiezen te wachten tot uw hond geopereerd is. Meestal mag uw hond, nadat de narcose helemaal is uitgewerkt, dezelfde dag nog met u mee naar huis. 

Revalidatie na een operatie

Het kan zijn dat uw hond baat heeft bij revalidatie, vaak bij zware orthopedische operaties zoals een kruisbandoperatie bij uw hond. Het kan zelfs zijn dat een bepaalde hersteltherapie zoals hydrotherapie wordt aangeraden.

Betaling van een operatie

Anders dan bij mensen, zijn veel honden (nog) niet verzekerd voor zorgkosten. De kosten voor een operatie kunnen al snel hoog oplopen.

De hoogte van de kosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de benodigde operatie, de complexiteit van de operatie, spoed of geen spoed en de benodigde medicatie. 

Is uw hond niet verzekerd? Houd er rekening mee dat de kans groot is dat u direct moet betalen na een operatie. 

Is uw hond verzekerd? Bij sommige verzekeraars worden de rekeningen voor operaties boven een bepaald bedrag direct door de verzekeraar betaald. In veel andere gevallen betaalt u het bedrag eerst in de kliniek en kunt u dit daarna weer declareren. Hoeveel en of u een vergoeding krijgt, hangen af van de voorwaarden van uw verzekering.

Bij AniCura is een aantal klinieken aangesloten waarbij (deels) op rekening betaald kan worden.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd