Een echo bij uw kat

Een echo bij katten werkt, net als een echo bij mensen, met geluidsgolven. Deze gaan door het lichaam van uw kat en worden weerkaatst. Door die golven weer op te vangen, ontstaat een beeld op de monitor.

Lees ook: Echografie hond

Wanneer is een echo nodig bij uw kat?  

Wanneer uw kat drachtig is, kan de kattenarts via een echo in de gaten houden hoe het gaat met de jonge katten in de baarmoeder.

Ook vindt een echo plaats bij het vermoeden dat er iets niet in orde is met uw kat, bijvoorbeeld bij hartproblemen. Het is zelfs mogelijk om echt in de organen te kijken, bijvoorbeeld om te onderzoeken of er een steentje in de blaas zit of een blokkade in de darmen.

Het beoordelen van de echobeelden is soms niet makkelijk, vandaar dat ervaring met het maken van echo’s noodzakelijk is. De echografie is bij het stellen van sommige diagnoses eigenlijk niet te missen!

Hoe verloopt echografie bij katten?

Als het nodig is dat uw kat nuchter is voor het onderzoek, dan geeft de dierenarts dit van tevoren aan. Voedsel in de maag of darmen kan namelijk het zicht belemmeren. Geef uw kat daarom acht uur voor het maken van de echo geen eten.

Uw kat mag wel drinken. Een volle blaas is zelfs aan te raden voor een buikonderzoek, dit kan dan als referentiepunt gebruikt worden.

Het scheren van de vacht van uw kat op de te onderzoeken plek

Op de plek waar de dierenarts het onderzoek zal uitvoeren, wordt de vacht van uw kat geschoren. Dit groeit binnen een paar weken weer aan. Daarna wordt er een gel aangebracht en kan de dierenarts met de echokop op zoek naar de dingen die zij wil zien.

Na de behandeling wordt de gel weer van uw kat verwijderd. Maak u zich geen zorgen als uw kat daarna gaat likken aan de plek, de gel is op waterbasis.

Echo is zonder straling

Bij het maken van een echo komt er geen straling aan te pas, u kunt er dus gewoon bij blijven. Een echografie wordt altijd uitgevoerd door een dierenarts, die u tijdens het onderzoek direct vertelt wat hij of zij ziet.

Tijdens het onderzoek vindt de dierenarts hopelijk waar hij of zij naar op zoek was. Dit kan betekenen dat u naar huis kunt, maar het kan ook zijn dat er nog een vervolgonderzoek nodig is.

Biopt

Meestal houdt dit in dat er een stukje weefsel (een biopt) of een aantal cellen (een punctie) uit uw kat wordt gehaald voor verder onderzoek.

Hier hebben de meeste katten geen last van; u kunt dit vergelijken met een prikje tijdens een bloedonderzoek. Een verdoving is dan ook bijna nooit nodig.

applying gel

Voordelen en nadelen van een echo bij de dierenarts

Het voordeel van een echo is dat een goed beeld gekregen kan worden van wat er in uw kat gebeurt. Er komen geen schadelijke stralingen vrij en uw kat heeft geen pijn van de behandeling.

Het nadeel is dat er vaak een stukje vacht moet worden weggeschoren en dat uw kat soms in een houding moet liggen die het niet fijn vindt.

Daarom is het prettig als u bij de echo aanwezig bent zodra de coronamaatregelen dit toelaten, zodat u uw kat kunt geruststellen en kunt vasthouden, waardoor de dierenarts zo goed en snel mogelijk kan werken.

Wat zijn de kosten van een echo bij uw kat?

Dat hangt af van verschillende factoren. De kosten voor een drachtige kat zijn bijvoorbeeld anders dan die van een buikonderzoek voor uw hond.

Heeft u vragen over een echo voor uw kat? De medewerkers van onze kliniek kunnen u er alles over vertellen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd