Gebitsreiniging hond

Heeft uw hond last van (veel) tandsteen? Dan is het advies van de dierenarts om een gebitsreiniging uit te laten voeren. Zo voorkomt u bij uw hond verdere schade aan de tand of andere vervelende gebitsproblemen.

Lees ook: Gebitsreiniging kat

Tandplak, tandsteen en tandvleesontsteking bij uw hond

Meer dan 80% van de honden krijgen vanaf een leeftijd van twee jaar te maken met ontstekingen in de mondholte. Vaak zijn deze op het blote oog niet eens zichtbaar.

Tandplak en tandsteen zijn wel goed zichtbaar. Tandsteen herkent u aan een harde gele/bruine aanslag op de tanden van uw hond. Tandplak is een witte stinkende pasta op het tandoppervlak. Als de tandplak en tandsteen niet goed verwijderd worden, kan uw hond al snel last krijgen van ontstekingen. 

Met een professionele gebitsreiniging voorkomt u dat uw hond onnodig met pijn in de mond rondloopt en gaat u verdere aantasting van het gebit tegen.

Lees ook: tandvleesontsteking bij hond 

Waarom een gebitsreiniging? 

Ontstoken tandvlees (gingivitis) ontstaat door tandplak dat niet dagelijks wordt verwijderd met tandenpoetsen. U herkent het aan rood, snel bloedend en gezwollen tandvlees. Als gingivitis niet behandeld wordt leidt dat tot parodontitis. Dit is een zeer ernstige en pijnlijke ontsteking, waarbij het steunweefsel van de tand van uw hond wordt aangetast en uiteindelijk tot het uitvallen van de tanden leidt. 

Gingivitis aan de tand - afbeelding vegroten

Parodontitis aan de tand - afbeelding vergroten

Parodontitis is aan de buitenkant niet altijd zichtbaar en kan ook leiden tot infecties in andere delen van het lichaam, zoals de longen, het hart, de lever of nieren. 

Gebitsreiniging bij hond: de stappen

Een professionele gebitsreiniging wordt toegepast om tandvleesontsteking te voorkomen of om verdere aantasting van het gebit te voorkomen, bijvoorbeeld bij onbehandelde gingivitis of parodontitis. Zeker in het laatste geval is het zeer belangrijk dat de gebitsreiniging op de juiste wijze wordt uitgevoerd, om te voorkomen dat de parodontitis alsnog verder de diepte ingaat. Het is dus niet een kwestie van alleen ‘het glazuur schoonkrabben’.

Gebitsreiniging altijd onder narcose

Een grondige gebitsbehandeling gebeurt altijd onder narcose, omdat het anders onmogelijk is voor de tandheelkundig dierenarts om onder de tandvleesrand te reinigen. En dit is nou juist zo belangrijk om aanwezige infecties te kunnen ontdekken en verhelpen. 

Voordat uw hond onder narcose doet uw tandheelkundig dierenarts altijd eerst een lichamelijk onderzoek en wordt gekeken naar de ziektegeschiedenis.

Een gebitsreiniging bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

  1. Inspectie van het gebit voor het reinigen
    Als uw hond onder narcose is, wordt eerst de mondholte van uw hond onderzocht op zichtbare kenmerken van gebitsaandoeningen. 

  2. Maken van dentale röntgenfoto’s
    Het beste is om alle tanden en kiezen te beoordelen met röntgenfoto's. Het grootste deel van de tanden ligt onder het tandvlees, zodat we dit niet kunnen zien met het oog. Met röntgenfoto’s komen eventuele verborgen en pijnlijke problemen eenvoudig aan het licht.  

  3. Controleren en spoelen van aanwezige pockets
    Het gebit wordt gecontroleerd op het mogelijk ontstaan of verergeren van pockets (opening tussen tand en tandvlees) met een pocketmeter. Bij een ongezond gebit kan er ruimte (pocket) zitten tot aan de wortel. Dit kan tot ernstige ontstekingen en schade leiden. Ook worden de pockets gespoeld.

  4. Het reinigen van het gebit boven de tandvleesrand
    Als het onderzoek klaar is, begint het reinigen. Eerst wordt het tandglazuur gereinigd door het tandplak en tandsteen te verwijderen.  

  5. Het reinigen van het gebit onder de tandvleesrand
    Daarna wordt er onder de tandvleesrand gereinigd. Dit is de belangrijkste stap in het reinigen van het gebit voor uw hond, want hiermee worden de bacteriën in de tandplak die de gingivitis veroorzaken verwijderd. In het geval van parodontitis wordt dus ook het ontstekingsmateriaal in de diepte uiterst secuur verwijderd. 

  6. Polijsten tandoppervlak, boven en onder tandvleesrand
    Nadat het gebit helemaal gereinigd is, is het tijd om de tanden te polijsten. Ook onder de tandvleesrand. Polijsten zorgt ervoor dat tandplak minder makkelijk hecht aan de tanden.

  7. Verwijderen van ernstig aangetaste tanden
    Aan de hand van een dentale röntgenfoto’s kan de dierenarts bepalen of er tanden of kiezen getrokken moeten worden. Als het steunweefsel rondom een tand bijvoorbeeld ernstig is aangetast, dan heeft het geen zin om het geheel schoon te maken en de losse tand te laten zitten.

In sommige gevallen kan de tand of kies tijdens de gebitsreiniging getrokken worden. In andere gevallen moet daar een nieuwe afspraak voor worden ingepland.

Gebitsverzorging bij uw hond

Na een grondig uitgevoerde gebitsreiniging is het heel belangrijk dat u de tanden van uw hond goed verzorgt. Poetsen is het beste. De tandplak wordt dan verwijderd en op die manier wordt het opnieuw ontstaan van gingivitis voorkomen. Als dit niet lukt, dan zijn er ook andere mogelijkheden om het gebit van uw hond schoon te houden. Lees ook: gebitsverzorging bij uw hond

Ook zal uw tandheelkundig dierenarts u adviseren over de juiste voeding voor gezonde tanden van uw hond. 

Kosten gebitsreiniging hond

De kosten van een gebitsreiniging hangen af van de behandeling, bijvoorbeeld van het aantal te maken foto’s, de gebruikte narcose en de duur van de behandeling. Neem voor de kosten contact op met een AniCura kliniek bij u in de buurt.

Twijfels of vragen?

Heeft u een vraag over een professionele gebitsreiniging bij uw hond, of twijfelt u of een gebitsreiniging nodig is? Neem contact op met een AniCura kliniek bij u in de buurt. 

 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd