Bloedonderzoek kat

Wanneer u het idee heeft dat er iets mis is met uw kat, wilt u waarschijnlijk zeker weten dat hij of zij niks mankeert. Een bloedonderzoek kan ziektes aantonen of uitsluiten. Een bloedtest kan bij ons in de kliniek plaatsvinden of in een laboratorium.

Lees ook: bloedonderzoek bij hond

Bloedonderzoek bij kat

Met bloedonderzoek kunnen ziektes of afwijkingen ontdekt of bevestigd worden. Toch kunnen we met alleen een bloedonderzoek niet altijd een volledige diagnose stellen.

Daarom kijken wij ook naar de medische geschiedenis van uw kat, en stellen we als nodig verder onderzoek voor. 

Redenen voor bloedonderzoek bij uw kat

Als uw kat zich ineens anders of moeizaam gedraagt, kan met bloedonderzoek gekeken worden of er iets aan de hand is.

Is uw kat wat ouder? Dan kunnen we een bloedonderzoek doen om te controleren of alle organen nog goed functioneren.

Op basis van de uitslag stellen we soms verder onderzoek voor, bijvoorbeeld als de leverwaarden afwijken of de nierwaarden een verhoging laten zien.

Hoe verloopt de behandeling?

Onze dierenarts bepaalt eerst hoeveel bloed er moet worden afgenomen. Meestal is dit niet veel; enkele milliliters zijn vaak meer dan voldoende.

Om de hoeveelheid bloed te bepalen, doet de arts eerst een kort lichamelijk onderzoek. Ook stelt de dierenarts een lijst op met mogelijke oorzaken van de klachten die er spelen.

Bloed afnemen bij uw kat gebeurt altijd in een rustige omgeving en is zo gebeurd. De arts of paraveterinair gebruikt meestal een ader in de hals om het bloed af te nemen. Om de ader beter in beeld te krijgen, wordt eerst wat haar weggeschoren.

De dierenarts of assistent houdt uw huisdier in de juiste positie om het bloed af te kunnen nemen. Daarna prikt de arts met een dunne naald in het bloedvat om het bloed af te kunnen nemen. Hoe dunner de naald is, hoe minder de kat van de prik voelt. Met een dunne naald duurt het wel langer voordat voldoende bloed afgenomen is. 

Afhankelijk van welk onderzoek er uitgevoerd wordt, moet uw kat nuchter zijn als er bloed wordt afgenomen. Uw dierenarts laat weten als dit bij uw kat het geval is. 

Wat gebeurt er na het bloedonderzoek?

Afhankelijk van de aanwezige apparatuur in de kliniek kan de dierenarts het bloed direct onderzoeken of moet het bloed opgestuurd worden naar een specialistisch lab.

Het bloed wordt geanalyseerd en zodra de uitslag bekend is, brengen wij u op de hoogte. U hoort dan meteen wat de eventuele vervolgstappen zijn.

Hoe reageert een kat op bloedonderzoek?

Uiteraard weten wij als geen ander hoe we met dieren moeten omgaan. Ook met katten die misschien wat gespannen zijn voor een prikje.

We zorgen daarom altijd voor een kalme en warme omgeving. Is uw kat angstig van aard? Laat dit ons weten, dan besteden wij hier extra aandacht aan. Meestal verloopt het prikken zo snel en rustig dat een huisdier amper merkt wat er gebeurt.  

Kosten bloedonderzoek kat

De kosten van een bloedonderzoek zijn afhankelijk van het soort onderzoek dat uitgevoerd moet worden.

Zo zijn de kosten van een uitgebreid bloedonderzoek hoger dan die van onderzoek naar één specifieke aandoening.

Wilt u meer weten over een bloedonderzoek bij uw kat en de prijs hiervan? Neem contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd