Krabbende kat

Krabben is een normaal gedrag van katten. Zij doen dit om de nagels goed scherp te houden en om hun eigen geur te verspreiden. Soms doen zij dit ook om zich uit te rekken.

De meeste katten hebben een voorkeur voor een verticale oppervlakte om te krabben. Soms kan de voorkeur ook voor een horizontale oppervlakte zijn, bijvoorbeeld de vloer.

Kat en krabpaal

Als u een verticale krabpaal gebruikt moet u goed controleren dat de paal stevig vast staat. De paal mag niet meebewegen als de kat eraan krabt.

Touw, hout of dikke stevige stof zijn geschikte materialen voor een krabpaal.

De krabpaal moet bij de favoriete plekken van de kat staan, zoals naast hun slaapplaats of bij een raam.

Het makkelijkste is dat u uw kat laat wennen aan het gebruik van een krabpaal vanaf dat hij een kitten is. Soms kan het helpen om de krabpaal met kattengras in te wrijven.

U kunt ook speelgoed langs de rand van de krabpaal vasthouden, zodat de kat er tegenaan moet klimmen om het speelgoed vast te pakken.

Als de kat de krabpaal gebruikt kan dit gedrag beloond worden met snoepjes of met aaien.

Kat krabt bank

Als uw kat krabt op een andere plek dan een krabpaal, zoals bijvoorbeeld de bank of stoelen, moet u eerst controleren dat uw krabpaal wel de goeie positie, type stof en type oppervlakte heeft.

Als de krabpaal goed is, en uw kat nog steeds op andere plekken gaat krabben, is het advies dat u dubbelzijde tape plakt op de plek waar hij krabt. De kat zal het niet prettig vinden dat hij blijft plakken en hopelijk kiest hij dan toch voor de krabpaal.

Daarbij moet u de kat wel positief belonen als hij wel op de krabpaal krabt.

Soms is het nodig om de kat in een ruimte te plaatsen waar de enige plek waar hij kan krabben de krabpaal is, zodat de kat kan leren hoe het werkt.

U kan ook de nagels van uw kat om de twee weken (laten) knippen.

Als ondanks alle tips uw kat nog op ongewenste plekken krabt neemt contact met de dierenarts of gedragstherapeut voor kattentherapie. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd