Wanneer is een kat oud?

De leeftijd van uw kat bepaalt in welke leeftijdsgroep hij of zij valt. Er zijn twee leeftijdsgroepen voor oudere katten:

 • 7 tot 14 jaar: uw kat is senior
 • 15 jaar en ouder: uw kat is hoogbejaard/geriatrisch

Wist u dat een kat van 15 jaar oud in mensenjaren 76 jaar oud is?

Net als bij mensen krijgen katten op oudere leeftijd te maken met ouderdomsverschijnselen.

Ouderdomsverschijnselen bij katten

Ouderdomsverschijnselen bij katten zijn bijvoorbeeld minder goed kunnen zien, horen, ruiken of proeven. Ze worden misschien kortademig, krijgen nierfalen, problemen met het hart, de maag of darmen. Ook hun gedrag verandert.

Wat moet u doen als u merkt dat uw kat klachten heeft van ouderdomsverschijnselen? Kom op tijd in actie. Want veel katten laten niet merken dat ze pijn of ergens last van hebben.

Gedraagt uw kat zich anders dan normaal? Neem dan contact op met uw dierenarts of kijk voor een AniCura dierenkliniek dicht bij buurt.

Tip: laat uw kat van 7 jaar of ouder elke zes maanden door de dierenarts controleren tijdens de gezondheidscontrole.

Tijdens de gezondheidscontrole onderzoekt de dierenarts uw oude kat om zo op tijd ziektes te kunnen behandelen.

Ziektes bij oude katten

Er zijn ziektes die op een oudere leeftijd vaker voorkomen. Hieronder leest u meer informatie over de ziektes en kwalen die wij regelmatig in de dierenkliniek bij oude katten zien.

Lees ook: ziektes bij oude honden

Nierproblemen

Uw kat kan nierproblemen hebben als hij of zij veel drinkt, vaak moet plassen, minder eet en afvalt. De dierenarts onderzoekt het bloed en de urine om te kijken of uw kat nierproblemen heeft.

Nierproblemen is één van de meest voorkomende aandoeningen bij oudere katten. Neem contact op met uw dierenarts als uw kat tekenen heeft van nierproblemen. Lees hier meer over nierfalen bij katten.

Dementie

Dementie komt voor bij katten vanaf 11 jaar oud. U herkent het door hard gemiauw, verward gedrag en poepen of plassen buiten de kattenbak.

Vaak gaat dementie samen met lichamelijke problemen aan bijvoorbeeld de schildklier, lever en nieren.

Gebitsziektes

Moeilijk kauwen, slechte adem, kwijlen en rood tandvlees zijn symptomen van gebitsaandoeningen. Een ongezond gebit kan de eetlust verminderen of hartproblemen veroorzaken.

Herkent u de symptomen van gebitsaandoeningen bij uw kat? Laat een gebitscontrole of gebitsreiniging doen door uw dierenarts.

Lees meer over de behandeling:

Gewrichtsproblemen

Net als bij mensen gaan katten minder snel en soepel bewegen als ze ouder worden. Gewrichtsproblemen bij katten, ook wel artrose genoemd, merkt u bijvoorbeeld als uw kat minder beweegt, niet meer ergens op- of af springt of door zijn achterpoten zakt tijdens het lopen.

Artrose komt voor bij katten die ouder zijn dan 11 jaar.

Gewrichtsproblemen kunnen vaker voorkomen bij katten met overgewicht. Ook is er een verschil met binnen- en buitenkatten.

De dierenarts geeft speciale voeding en medicijnen die de pijn van uw kat verlicht.

Tip: houd uw kat in beweging door bijvoorbeeld speciale speeltjes te gebruiken. Deze speeltjes koopt u bij de dierenwinkel.

Hart- en longziektes

Oudere katten zijn een stuk rustiger en vaker moe dan jonge katten. Gaat de verminderde conditie samen met kortademigheid of slechte uithoudingsvermogen? Dan kan het zijn dat uw kat last heeft van zijn of haar hart en longen.

Neem contact op met uw dierenarts als u denkt dat uw kat deze klachten heeft.

Leverproblemen

De lever zuivert het bloed, helpt bij het verteren van voedsel en produceert eiwitten. Bij leverproblemen doet de lever niet meer wat hij hoort te doen. En daar heeft uw kat last van.

Bij oudere katten komen leverproblemen vaker voor. Houd daarom goed in de gaten of uw kat sloom is, slecht eet, afvalt, braakt en koorts heeft. Neem in dat geval altijd contact op met uw dierenarts.

Lees ook: koorts bij hond

Maag- en darmproblemen

Maag- en darmproblemen komen veel voor bij oudere katten. Bij maag- en darmproblemen moet uw kat vaak braken, heeft hij of zij diarree en wordt de kat magerder.

Herkent u dit? Dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw dierenarts.

Schildklierproblemen

Het is normaal dat oudere katten wat rustiger zijn en wat meer slapen. Wanneer uw oude kat juist actiever is en op koudere plekken gaat liggen, kan dit te maken hebben met zijn of haar schildklier.

Bij schildklierproblemen valt uw kat af terwijl hij of zij genoeg eet. Ook veel miauwen, braken, diarree en een (extreem) goede eetlust kan te maken hebben met de schildklier. Deze aandoening is goed te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen, therapie met radioactief jodium of voeding.

Een bloedonderzoek geeft duidelijkheid of uw kat schildklierproblemen heeft. Neem daarvoor contact op met uw dierenarts.

Staar

Ook katten kunnen staar krijgen. De medische benaming van staar is cataract. Bij staar ziet uw kat minder goed en zijn de ogen troebel of is er een grijsblauwe waas over de ogen te zien.

Staar kan in de familie zitten van uw kat. Als dat het geval is, heeft uw kat een grotere kans op staar. Neem contact op met uw dierenarts als u denkt dat uw kat klachten heeft van staar.

Lees meer informatie over een oogoperatie bij katten.

Onderzoeken bij oude katten

Bloeddrukmeting

Een hoge bloeddruk bij oude katten merkt u niet maar heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Katten kunnen blind worden of een hersenbloeding, hartfalen of nierfalen krijgen.

Ook kan een hoge bloeddruk betekenen dat uw kat last heeft van een ziekte. Laat daarom regelmatig de bloeddruk meten door de dierenarts.

Heeft uw kat een hoge bloeddruk? Dan krijgt hij of zij medicijnen om de bloeddruk te verlagen.

Een hoge bloeddruk kan ook komen omdat uw kat nierproblemen of schildklierproblemen heeft. Bij het opmerken van een hoge bloeddruk is verder onderzoek belangrijk.

Bloedonderzoek

Heeft uw oude kat klachten? De dierenarts onderzoekt het bloed om te zien of uw kat een bepaalde ziekte heeft.

Hoe gaat een bloedonderzoek bij een kat? Lees meer informatie over bloedonderzoek bij een kat.

Gezondheidscontrole voor oudere katten

Veel aandoeningen zijn goed te behandelen als ze op tijd gezien worden. Katten laten niet graag zien dat ze pijn hebben waardoor u er soms te laat achter komt dat uw kat ergens last van heeft.

Tijdens de gezondheidscontrole onderzoekt de dierenarts uw oude kat op zijn gezondheid.

De dierenarts onderzoekt:

 • het gewicht en voedingstoestand;
  de huid;
 • het gebit en tandvlees;
 • de oren en ogen;
 • de schildklier;
 • het hart en de longen;
 • de buikholte;
 • gewrichten en spieren;
 • veranderingen ten opzichte van vorige bezoeken.

Maak voor de gezondheidscontrole van uw kat een afspraak bij uw AniCura dierenkliniek.

De dierenarts onderzoekt uw oude kat om zo op tijd ziektes te kunnen behandelen.

Mogelijke behandelingen voor uw oude kat

Medicijnen

Uw kat heeft misschien medicijnen nodig om de pijn te verminderen of de klachten te verlichten. Volg altijd de gebruiksaanwijzing van de dierenarts op.

Heeft u vragen over de medicijnen voor uw kat? Neem dan contact op met uw dierenkliniek.

Inentingen voor oude katten

Met inentingen bouwt uw oude kat weerstand op en is hij of zij beschermt tegen bijvoorbeeld de kattenziekte en niesziekte. Wilt u meer weten over het inenten van uw kat?

Lees op de pagina Inenting van uw kat meer informatie.

Voeding

Waarom heeft uw oude kat speciale voeding nodig? Speciale voeding kan uw kat juist helpen als hij of zij ouderdomsverschijnselen of ziektes heeft.

Het is belangrijk dat de voeding makkelijk te verteren is voor uw oude kat, speciale voedingsstoffen bevat en rijk is aan mineralen en vitamines. Speciale voeding voor oudere katten kan de ouderdomsverschijnselen vertragen.

Ook kan speciale voeding de vacht van uw kat weer laten glanzen.

Speciaal dieet
Het kan zijn dat uw oude kat een speciaal dieet moet volgen. Uw dierenarts geeft advies over welke voeding u het beste aan uw kat kan geven. Dieetvoeding koopt u bij uw dierenkliniek.

Nieuwe voeding geven aan uw kat
Wissel nooit plotseling van voeding maar neem zeven dagen de tijd voor het wisselen. Volg de onderstaande stappen voor het overgaan op nieuwe voeding.

 • Dag 1 en 2: 75 procent oude voeding, 25 procent nieuwe 
 • Dag 3 en 4: 50 procent oude voeding, 50 procent nieuwe 
 • Dag 5 en 6: 25 procent oude voeding, 75 procent nieuwe 
 • Dag 7: 100 procent nieuwe voeding

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd