Hoe oud is mijn kat?

Wat is de leeftijd van uw kat en wat voor ontwikkelingen horen daarbij? Hoe oud wordt een kat eigenlijk? En wanneer is een kat volgroeid? Een kattenleven kan verdeeld worden in zes verschillende periodes. Hoe groeit een kitten op tot volwassen en hoogbejaarde kat? Dat leest u hier.

Leeftijd kat

In tegenstelling tot andere kleinere zoogdieren kunnen katten een lang leven hebben.  Een kat wordt gemiddeld tussen de dertien en veertien jaar oud. Het komt regelmatig voor dat katten (veel) ouder dan dat worden. 

Wanneer de kitten eenmaal volwassen is, zijn de verschillende periodes in zijn of haar leven lichamelijk niet heel goed zichtbaar. Vanaf een jaar of drie lijkt een kat volwassen en is het moeilijk om de leeftijd te bepalen. Dit betekent niet dat er geen verdere ontwikkelingen zijn.

Van kitten naar volwassen kat

Hieronder leest u meer over de verschillende periodes in het leven van de kat. Welk gedrag past bij welke leeftijd, en wat moet u weten over de gezondheid van uw kat?

Nul tot zes maanden (kitten)

Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan nul tot tien jaar voor mensen. Dit is een belangrijke periode voor de groei en lichamelijke ontwikkeling, iets dat per week zichtbaar kan veranderen. 

Als kitten is de kat brutaal en speels, welk ras het dier ook is. Dit gedrag zegt weinig over de kat als volwassene. Begin de opvoeding nu, en laat de kitten wennen aan ‘onderzocht’ worden: zorg ervoor dat uw kat went aan het bekijken van tanden, oren en klauwen. Kittens worden voor het eerst ontwormt op drie, vijf en zeven weken en op negen en twaalf weken krijgt uw kitten de eerste vaccinaties. Uw kitten kan vanaf vier tot zes maanden leeftijd ook gesteriliseerd of gecastreerd worden.

Zeven maanden tot twee jaar (tiener)

Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan 12 tot 24 jaar voor mensen. Uw kat zit in de tienertijd: nog steeds speels, maar ook nieuwsgieriger, sterker en op weg naar seksuele volwassenheid. Uw kitten wordt nu volwassen, zowel geestelijk als lichamelijk. Na deze periode is uw kat dus volgroeid. Als uw kat nog niet is gesteriliseerd of gecastreerd kan in deze periode ongewenst gedrag ontstaan. Door de nieuwsgierigheid kunnen sneller ongelukjes gebeuren, bijvoorbeeld met speeltjes, gevechten of jagen. 

Drie tot zes jaar (volwassen)

Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan 28 tot 40 jaar voor mensen. Uw kat is nu volwassen! Wat betreft gezondheid is dit meestal een rustige periode: houd een oogje op de gezondheid met regelmatige controle van gebit, gewicht en gedrag. Gebitsproblemen komen vaak voor bij volwassen katten en leiden tot pijn en tandverlies.

Zeven tot tien jaar (senior)

Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan 44 tot 56 jaar voor mensen. Zoals eerder gezegd zegt het uiterlijk van uw kat niet altijd iets over zijn of haar leeftijd. In deze periode is uw kat misschien nog steeds speels en is er lichamelijk niets veranderd. Het risico op ouderdomsproblemen is wel al groter. Denk hierbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, kanker of overgewicht. Houd uw kat in de gaten voor veranderingen in gedrag of gezondheid. 

Elf tot veertien jaar (senior)

Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan 60 tot 72 jaar voor mensen. In deze periode kiezen de meeste katten ervoor om het iets rustiger aan te doen, en zullen routine (meer) gaan waarderen. Op deze leeftijd kunnen verschillende aandoeningen zich ontwikkelen, zoals dementie, huidproblemen, kanker, diabetes, artrose en meer. 

Veel van deze aandoeningen zijn voor u als eigenaar lastig te zien of te herkennen. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en kwaaltjes. Voorkom onnodig leed bij uw kat, en laat uw kat elk jaar controleren door uw dierenarts. Door er vroeg bij te zijn, kan de dierenarts vaak meer voor uw kat doen. Veel ziektes en aandoeningen zijn in een vroeg stadium namelijk prima te behandelen.

Let naast de algemene gezondheid van uw kat extra op conditie en gewicht. Overgewicht komt erg vaak voor op deze leeftijd. Misschien dat uw kat andere voeding nodig heeft, of kleinere porties. Uw dierenarts kan u hierin adviseren. 

Lees ook: ouderdomsverschijnselen bij kat.

15 jaar en ouder (hoogbejaard)

Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan 76 tot 116 jaar voor mensen. Op deze leeftijd heeft uw kat extra aandacht nodig. Ziektes die in eerdere jaren al een risico waren, kunnen zich nu zeker ontwikkelen. Deze ziektes zijn voor u als eigenaar niet altijd goed te herkennen. Katten kunnen pijn heel goed verbergen. 

Zorg daarom voor regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts en houd de gezondheid en het gedrag van uw kat in de gaten. Veel van de problemen die op deze leeftijd voorkomen kunnen vaak nog prima (deels) behandeld worden. Zo kan uw kat ook in de oudere jaren een fijn leven hebben!

Advies dierenarts

Heeft u een vraag over de gezondheid of leeftijd van uw kat? Bij AniCura werken dierenartsen met veel kennis en ervaring in de zorg voor katten. Neem gerust even contact met ons op, we helpen u graag. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.