Nagels knippen kat

De nagels van uw kat knippen: zelf of door de dierenarts? Normaal gesproken houden katten hun nagels zelf netjes kort door te krabben aan een krabpaal en/of bomen. Zijn ze onverhoopt toch te lang? Hoort u ze tikken tijdens het lopen, omdat uw kat de nagels niet meer in kan trekken? Of is uw kat een nagelbijter geworden? Dan moeten ze geknipt worden.

Lees ook: help uw kat bij de vachtverzorging

Katten hebben hun nagels nodig om in bomen te kunnen klimmen en zichzelf te beschermen. Maar als de nagels te lang worden, kan dit hinderlijk zijn voor uw kat (en uw kleding). 

Kattennagels knippen

U kunt als eigenaar heel goed zelf de nagels van uw kat knippen met een speciale nagelschaar voor katten. Soms is het handig als er iemand bij is om uw kat gerust te stellen. Of u kunt de nagels door de dierenarts laten knippen.

Moeten de nagels van een kat geknipt worden?

Het korte antwoord is: "mogelijk wel". Wanneer u een binnen- of oudere kat heeft en merkt dat een krabpaal niet voldoende helpt, kunnen de nagels toch te lang worden. De krabpaal helpt de 'hoesjes' van de nagels af te halen, wat zorgt voor nieuwe groei en scherpe nagels. Krabt uw kat weinig meer, worden de nagels te lang. Dan moeten de nagels geknipt worden.

Doet u dat niet, dan kunnen de nagels ingroeien en uiteindelijk ergere problemen, zoals pijnlijke zweren, veroorzaken.

Hoe vaak moeten de nagels van een kat geknipt worden?

Komt uw kat regelmatig buiten? Dan blijven de nagels meestal vanzelf op de juiste lengte en is knippen niet nodig. Bij een binnenkat of een oudere kat, kan het zijn dat een krabpaal niet voldoende meer helpt. 

Is nagelbijten bij katten normaal?

Het is normaal wanneer uw kat als onderdeel van de verzorgingsroutine nagelbijt. Overmatig op de nagels bijten kan wijzen op verschillende problemen, waaronder stress.  Let altijd op stressignalen bij katten. We adviseren u langs te gaan bij de dierenarts voor een gezondheidscontrole.

Oudere katten

Oude katten hebben vaker lange nagels. Dat komt omdat uw kat zichzelf minder goed onderhoudt door minder te krabbel en minder zelf de nagelhoesjes los te halen bij het wassen. Lees ook: zorg voor oudere katten

Voor de zekerheid kunt u een goede krabpaal in huis neerzetten. Zo kan uw kat zelf zorgen dat de nagels niet te lang worden (en voorkomt u dat uw kat het meubilair hiervoor gebruikt).
 
Gemiddeld moeten de nagels twee tot drie keer per jaar geknipt worden. Controleer de nagels van uw kat regelmatig. Bij twijfel kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

Controleer ook bij actieve buitenkatten regelmatig de nagels. En vooral het ‘duimpje’. Deze komt minder in contact met de grond en kan sneller te lang worden.

Vanaf welke leeftijd moeten de nagels van een kat geknipt worden?

Veel dieren vinden het prima dat er iemand aan hun nagels zit. Sommige katten zijn wat banger en vinden het niet fijn.

Laat daarom uw kat als kitten alvast wennen dat u het pootje vast houdt en aan de nagels zit. Zo voorkomt u dat uw kat op latere leeftijd angstig is en het knippen van de nagels een gevecht wordt.

Hoeveel nagels heeft een kat?

Dit is een veelgestelde vraag. Katten hebben – net als honden – achttien nagels: vijf aan elke voorpoot en vier aan elke achterpoot.

Tips als u zelf de nagels van uw kat gaat knippen

Bij lichte nagels is het ‘leven’ makkelijk te zien. Het ‘leven’ is een bloedlijntje dat u in de nagel ziet lopen. Hierdoor kunt u goed bepalen tot waar de nagel geknipt kan worden: tot enkele millimeters voordat het leven begint.

Bij donkere nagels is het niet te voorspellen waar het ‘leven’ begint. Hoe langer de nagel is, hoe verder het leven ook gegroeid zal zijn. Het is met donkere nagels daarom verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Als er dan verkeerd geknipt wordt, kan uw dierenarts meteen ingrijpen.

Het knippen van de nagels doet u het beste zo:

  • houd uw kat losjes vast;
  • stel uw kat gerust, als dat nodig is;
  • pak met één hand de ondervoet en houdt de teen waarvan de nagel geknipt moet worden goed vast;
  • oefen wat druk uit op het zoolkussentje, zodat de nagel tevoorschijn komt;
  • knip de nagel af met de speciale nagelschaar.

Alternatief voor nagels knippen

Sommige katten hebben knippen niet nodig U kunt er ook voor kiezen om de nageltjes te vijlen, hoewel de meeste katten dit minder goed toelaten dan knippen. Gebruik een vijl die geschikt is voor kattennagels. En let ook hier goed op dat u niet tot in het leven vijlt.

Nagel kat te kort geknipt

Heeft u de nagel per ongeluk te kort geknipt? Stop het bloeden door met een gaasje druk uit te oefenen en neem contact met ons op als het bloeden niet snel stopt.

Naar de dierenarts met uw kat

Sommige katteneigenaren vinden het lastig om in te schatten wanneer en tot hoever de nagels bijgeknipt moeten worden. Of het nagels knippen lukt niet omdat uw kat het bijvoorbeeld niet toelaat, of u het zelf eng vindt.

We helpen u graag bij het regelmatig knippen of geven advies over hoe u dit het beste kunt doen.

Nagelproblemen bij katten

Heeft uw kat last van een ander probleem dan te lange nagels? Denk bijvoorbeeld aan:

  • ingegroeide nagels;
  • de nagel is gespleten of afgebroken;
  • uw kat heeft een nagel verloren.

Wacht dan vooral niet te lang: neem contact op met uw dierenarts en leg het probleem voor. Zij kunnen u verder helpen en het nagelprobleem misschien direct oplossen.

Wat zijn de kosten om de nagels van uw kat te laten knippen?

De exacte kosten voor het laten knippen van de kattennagels kunnen verschillen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd