Uw kat laten afvallen

Van alle honden en katten is ruim de helft te zwaar. Dat is niet alleen lastig voor uw kat, maar ook slecht voor zijn of haar gezondheid.

Lees ook: Dieetprogramma hond

Overgewicht bij uw kat

Afvallen kan lastig zijn, ook voor katten. Gelukkig is er een dieetprogramma van AniCura waarmee we u (en uw huisdier) kunnen begeleiden. Met begeleiding en speciaal dieetvoer voor uw kat komt hij of zij weer op een gezond gewicht. 

Hoe herkent u overgewicht bij uw kat?

Katten laten het niet snel merken als er iets is. U zult dus zelf moeten ontdekken of uw huisdier te zwaar is. Dat kan lastig zijn, zeker als u een kat met een dikke of lange vacht heeft.

Een goede manier om erachter te komen of uw kat te zwaar is, is door te voelen. Leg uw duimen op de ruggengraat van uw kat en probeer met uw vingers de ribben te voelen. Voelt u deze niet of nauwelijks? Dan heeft uw kat waarschijnlijk last van overgewicht.

Ook de afbeelding hieronder kan u helpen om te zien of uw kat overgewicht heeft. Kijk goed naar de vorm van het lichaam. Scoort uw kat een 7 of hoger? Dan is het tijd voor actie.

Overzicht score gewicht kat - afbeelding vergroten

Ook kunt u kijken naar het gedrag van uw kat. Is uw kat snel uitgeput bij spelletjes, of springt uw kat niet makkelijk meer op bijvoorbeeld de bank? Ook dat kan aantonen dat de kat te dik wordt.

Neem bij deze signalen het zekere voor het onzekere en laat de kat wegen bij de dierenarts. De dierenarts weet hoe zwaar de kat zou moeten zijn op basis van zijn of haar bouw en oude gewicht.

Wanneer u voor uw jaarlijkse controle of vaccinatie komt zal uw dierenarts het u ook altijd laten weten als uw kat te dik is.

Meer over overgewicht herkennen? Lees ook: Overgewicht bij huisdieren herkennen

Wat zijn de oorzaken van overgewicht bij uw kat?  

De belangrijkste oorzaak van overgewicht is een combinatie van te veel eten en te weinig bewegen. 

Als een kat zijn energie niet kwijt kan op een dag, slaat de kat het op als vet. Na verloop van tijd wordt de kat dus dik, zeker als hij of zij te veel eet.

Vetweefsel bij katten - afbeelding vergroten


Daarnaast spelen andere factoren mee. Oudere en gecastreerde of gesteriliseerde katten gebruiken minder energie per dag en hoeven dus minder te eten.

Ook het ras kan van invloed zijn: de Europese korthaar en Manx hebben meer aanleg om dik te worden.

Tot slot hebben andere gezondheidsproblemen effect op het gewicht van de kat. Denk aan een traag werkende schildklier of de bijwerkingen van sommige medicijnen.

Uw dierenarts laat uw weten als het nodig is om verder onderzoek te doen.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s voor overgewicht bij uw kat?

Overgewicht is slecht voor de gezondheid van uw kat. Dikke katten hebben twee tot vier keer zo veel kans op suikerziekte dan hun slanke soortgenoten.

Ook zullen ze sneller buiten adem zijn, slijten hun gewrichten sneller en is hun weerstand lager.

Daardoor zal uw kat minder snel genezen van ziekte of verwondingen.

En tot slot zijn ze vatbaarder voor blaasontsteking en zien we vaker blaasgruis en -stenen bij te dikke katten.

Lees ook: overgewicht kat voorkomen

Het dieetprogramma in het kort

Eerst kijkt uw dierenarts uw kat goed na. Komt het overgewicht inderdaad door een tekort aan beweging en/of te veel voer? Of kunnen er andere oorzaken zijn?

Daarna wordt er een programma opgesteld aan de hand van het gewicht van uw kat, het streefgewicht en het type voeding dat de kat moet krijgen. 

Het is belangrijk dat u, en eventueel de rest van het gezin, zich hier thuis aan houdt. We krijgen vaak de vraag hoeveel een kat mag afvallen per week. Het beste is als uw kat één procent tot twee procent van het lichaamsgewicht per week afvalt.

Kat valt te snel af

Wanneer uw kat te snel afvalt, komen er teveel afvalstoffen vrij door het afbreken van vetweefsel.

Hierdoor wordt de lever te veel belast en kan uw kat misselijk worden, waardoor hij of zij nog verder afvalt.
 
Tijdens de afspraken bekijken we samen de voortgang en krijgt u tips om het programma vol te houden. Het voer zorgt ervoor dat de kat alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, zonder een hongerig gevoel over te houden. En dat terwijl de porties wel kleiner zijn.

Wij raden het dan ook af om veel tussendoortjes en kattensnoepjes te geven, zeker wanneer de kat erom bedelt. Mocht u tussendoor echt iets willen geven, dan raden we aan om een normaal brokje uit de hoeveelheid die uw kat die dag mag te halen.

U zult dus een nieuw eetpatroon voor uw kat moeten aanleren. Dat is misschien lastig in het begin, maar alles went.

En het helpt natuurlijk als u ziet dat uw kat steeds gezonder wordt en meer energie krijgt. Dat is de moeite meer dan waard.

Lees ook: hoe krijg ik mijn kat in beweging

De kosten van het dieetprogramma

De kosten hangen onder andere af van het aantal sessies en de kosten van het voer. Houd er daarnaast rekening mee dat het traject tijd neemt. Uw kat is niet binnen een weekje van het overgewicht af.

Meer weten over een dieetprogramma voor uw kat? Aarzel niet en neem contact op!

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.