Oogoperatie bij uw hond

Ogen zijn een kostbaar bezit, ook voor uw hond. Heeft uw hond een oogoperatie nodig? Bij AniCura bent u in goede handen: wij beschikken over de juiste middelen en kennis om uw hond veilig te opereren.

Lees ook: Oogoperatie kat

Wanneer heeft uw hond een oogoperatie nodig?

Uit een oogonderzoek bij uw hond kan blijken dat er een oogoperatie nodig is. Redenen voor een oogoperatie zijn:

 • Hoornvliesbeschadiging: de buitenste laag van het oog is (zeer) beschadigd. Dit komt helaas vaak voor bij honden. Bijvoorbeeld doordat er per ongeluk iets in het oog van uw dier is gekomen of door uitdroging. Als er niet tijdig en adequaat wordt gehandeld, kan het hoornvlies zo erg beschadigd raken dat het oog niet meer te redden is en verwijderd moet worden. De dierenarts zal de behandeling opstarten met medicatie dat op het oog toegediend wordt en vaak in combinatie met een pijnstillende tablet of drankje.
 • Ooglidtumor: kleine, vaak goedaardige, bultjes op de ooglidrand. Met een operatie kunnen deze verwijderd worden.
 • Ooglidbeschadiging: het ooglid is door een ongelukje beschadigd. Met hechtingen kan de wond beter genezen.

LET OP: onderstaande oogoperaties voeren niet al onze dierenartsen uit, omdat hier meer kennis en ervaring voor nodig is. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.

 • Cherry-eye: achter het derde ooglid zit een traankliertje dat kan gaan uitpuilen. Iets wat eruitziet als een kers (cherry). Het uitpuilende kliertje kan terug-gehecht worden. Lees ook: cherry-eye behandeling
 • Entropion: de oogleden krullen naar binnen. Dit irriteert de oogbol van uw hond of kan het oog ernstig beschadigen. Met een operatie kan dit prima verholpen worden. Lees ook: entropion bij hond.
 • Ectropion: de oogleden krullen naar buiten en zorgen voor problemen met het oog. Als uw hond veel last heeft, kan een operatie nodig zijn. Lees ook: ectropion bij hond.
 • Glaucoom: er is een verhoogde druk op de oogbol. De dierenarts zal proberen om de oogboldruk te verlagen met medicatie. Als het oog niet meer te redden is of de klachten te erg zijn kan het oog verwijderd moeten worden. Lees ook: glaucoom bij hond
 • Staar (cataract): een lensziekte die niet alleen zorgt het dier blind wordt, maar ook andere problemen in het oog veroorzaakt. Denk hierbij aan een ontsteking in het oog en hoge druk op het oog van binnenuit. Als uw hond door de staar niet meer goed kan zien of blind is, kan als het netvlies nog goed functioneert met een oogoperatie de zieke ooglens vervangen worden met een kunstlens. Alleen oogspecialisten hebben de kennis en middelen om deze operatie uit te voeren.
 • Oogbal uit oogkas (luxatio bulba): bijvoorbeeld bij een ongeluk of ander trauma. Bij hondenrassen met een korte snuit (zoals de cavalier King Charles Spaniël en mopshonden) komt dit, door de bouw van de schedel, helaas vaker voor dan andere rassen. Deze aandoening moet meteen behandeld worden.
 • Distichiasis: we spreken van distichiasis wanneer er (vaak kleine) haren op de ooglidrand aanwezig zijn op plaatsen waar ze niet horen. Deze haren kunnen soms hard zijn en daarmee het hoornvlies van het oog irriteren of zelfs beschadigen.

Lees ook: oogproblemen bij hond

Kies altijd voor dierenarts met ervaring in oogoperaties

Oogoperaties luisteren heel nauw en het is belangrijk dat deze door een zeer ervaren dierenarts worden uitgevoerd. Voor sommige operaties zijn bepaalde apparatuur nodig.

Als we de operatie zelf niet kunnen uitvoeren, zullen we u altijd doorverwijzen naar een dierenarts met meer ervaring in de behandeling of een oogspecialist.

Hoe verloopt een operatie aan het oog bij honden ?

Wanneer uw hond geopereerd moet worden aan de ogen, zijn er een paar dingen goed om te weten:

 • Uw huisdier moet nuchter blijven op de dag van de operatie: eten mag niet, drinken wel.
 • Het is verstandig uw hond nog even uit te laten.

Van de daadwerkelijk operatie merkt uw hond dankzij de verdoving helemaal niets.

Welke handelingen er tijdens de operatie uitgevoerd moeten worden, is afhankelijk van de aandoening. Uw dierenarts of specialist kan u hier uitgebreid over informeren.

Kort na de operatie laten wij weten hoe het gegaan is. U kunt dan ook afspreken wanneer u uw huisdier weer op mag halen. Vaak mogen ze dezelfde dag nog mee naar huis.

Het oog van uw hond laten verwijderen

In alle gevallen streven we er bij AniCura naar het oog, of de ogen, van uw huisdier te behouden. Alleen als er echt geen enkele andere oplossing is, kan het noodzakelijk zijn het aangetaste oog te verwijderen. Maar ook voor een huisdier zijn de ogen een kostbaar bezit: we zullen altijd een behandeling adviseren die het oog kan redden.

Wanneer uw huisdier toch een oog heeft verloren, zal het zich met de nodige hulp aan de situatie aan kunnen passen. Uw dierenarts adviseert u graag over de beste manier om met het verlies om te gaan.

Na de oogoperatie van uw hond

Na een oogoperatie kan uw huisdier door de narcose wat slaperig zijn. Verder is het goed om:

 • Uw hond kleine beetjes eten en drinken te geven.
 • Op te letten of de ontlasting na een dag of twee weer op gang is.
 • Het verband waar het infuus heeft gezeten te verwijderen – anders wordt het pootje dik.
 • Eventuele pijnstillers volgens afspraak te geven.

Als uw dier oogbescherming heeft na de operatie, dan is het belangrijk dat die altijd gedragen wordt. Na de operatie wordt er vaak direct een controle afspraak met u gepland.

Let op: de wond mag niet gaan bloeden. En het is beter om de eerste tien dagen niet met uw hond te gaan zwemmen.

Twijfelt u of de wond goed geneest? Neem dan gerust contact op met uw dierenarts.

Kosten oogoperatie bij een hond

Wat de kosten zijn voor een oogoperatie voor uw hond is afhankelijk van verschillende zaken. Denk hierbij aan het soort operatie wat uw huisdier nodig heeft, het gewicht van uw huisdier en de medicijnen die nodig zijn. Uw dierenarts kan u inzicht in de kosten geven.

Wilt u meer weten of heeft u andere vragen over oogoperaties? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd