Schildklier problemen kat

Katten met schildklierproblemen hebben vrijwel altijd te maken met een te snelwerkende schildklier, ook wel hyperthyreoïdie genoemd.

De schildklier zorgt dat de stofwisseling van een kat goed verloopt. Als dit proces verstoord wordt, leidt dit tot vervelende klachten zoals veel plassen, meer eten en toch afvallen, of zelfs gedragsveranderingen.

Veel voorkomende ziekte bij katten

Hyperthyreoïdie komt bij ongeveer 3 procent van de katten voor en staat daarmee in de top 20 meest voorkomende ziektes bij katten.

Wat is deze aandoening, hoe herkent u de symptomen op tijd en hoe wordt de aandoening vastgesteld? Dat leest u in dit artikel.

Lees ook: behandeling van hyperthyreoïdie

Het ontstaan van hyperthyreoïdie bij katten

De schildklier maakt hormonen aan die eiwitten produceren. Eiwitten zijn een belangrijke energiebron en dus bepalend voor het energielevel van uw kat.

Bij een te snel werkende schildklier worden er te veel hormonen aangemaakt, waardoor de schildklier zal vergroten. Dit leidt tot overactieve functies in het lichaam, zoals een verhoogde hartslag, een te hoge bloeddruk, een te snelle spijsvertering of veranderingen in gedrag.

In sommige gevallen is niet de schildklier zelf vergroot, maar is het overactieve weefsel op een andere plek in het lichaam terechtgekomen, zoals de hals of de borstholte. Dit wordt ectopisch schildklierweefsel genoemd.

De schildklieren liggen tegen de luchtpijp. Aan de voorkant van elke schildklier ligt een bijschildklier. De andere twee bijschildklieren liggen verborgen achter de schildklieren.

Goedaardige schildkliertumor

Ook een schildkliertumor kan ervoor zorgen dat de schildklier te snel werkt. In de 98 procent van de gevallen is dit een goedaardige tumor. Waardoor deze vergroting wordt veroorzaakt is nog niet bekend. 

Katten zijn gemiddeld twaalf jaar oud wanneer ze last krijgen van hyperthyreoïdie, maar alle katten boven de acht jaar hebben een kans op het krijgen van de aandoening. Bij jongere katten is de aandoening zeer zeldzaam.

Symptomen van hyperthyreoïdie bij een kat

Een kat met een te snel werkende schildklier herkent u bijvoorbeeld aan de volgende symptomen:

  • gewichtsverlies, ondanks dezelfde of zelfs toegenomen eetlust
  • meer dorst en vaker plassen
  • kwaliteit van de vacht gaat achteruit
  • veranderd gedrag: vaak rusteloos en actiever dan normaal, soms zelfs agressief. In een enkel geval kan een kat juist slomer worden. Vaak is er dan meer aan de hand dan alleen hyperthyreoïdie
  • meer ontlasting dan normaal
  • af en toe braken en diarree
  • soms zijn er ook vergrote klieren in de hals te voelen

De kat met hyperthyreoïdie wordt magerder en krijgt vaak een wat plukkerige vacht en een wat 'opgewonden' uitdrukking.

Niet elke kat hoeft al deze symptomen te hebben. Als u vermoedt dat uw kat schildklierklachten heeft, maak gelijk een afspraak bij uw dierenarts. Hoe eerder u erbij bent, hoe beter.

Hoge bloeddruk kat

In ongeveer twintig procent van de gevallen kunnen schildklierproblemen leiden tot een hoge bloeddruk. Dit is aan de kat niet goed te merken, maar kan wel leiden tot soms ernstige klachten, zoals hoofdpijn, blindheid, verergering van hart en nierproblemen of zelfs het risico op een hersenbloeding.

Dit klinkt heel alarmerend, maar bij tijdige signalering is een hoge bloeddruk goed te behandelen.

Diagnose van hyperthyreoïdie

Als u denkt dat uw kat een te snel werkende schildklier heeft, neem dan contact op met uw dierenarts. De arts zal een lichamelijk onderzoek doen. Hier blijkt dan meestal uit dat de kat mager is, een hoge polsslag heeft en een vergrote schildklier voelbaar is.

Vervolgens wordt een bloedmonster genomen om te kijken of de waarde van het schildklierhormoon is verhoogd. En vaak wordt er nog aanvullend bloedonderzoek gedaan om te kijken of de kat geen andere ouderdomkwaaltjes heeft, zoals nierfalen.  

Soms kan, ondanks dat de kat de symptomen vertoont, de schildklierwaarde nog niet verhoogd zijn waardoor de diagnose niet vast te stellen is. 

Als de dierenarts wel de typische symptomen ziet, maar er geen verhoogde schildklierwaarde gemeten wordt,  is het aan te raden het bloedonderzoek op korte termijn te herhalen. Uw dierenarts kan u hierover adviseren.

Het is niet altijd met zekerheid vast te stellen dat uw kat hyperthyreoïdie heeft. Dan is verder onderzoek nodig, zoals bijvoorbeeld een echo van het hart om hartfalen uit te sluiten.

Behandeling voor een kat met te snel werkende schildklier

Komt uit het onderzoek dat uw kat een te snel werkende schildklier heeft? Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Uw dierenarts kan u hierover het beste adviseren.

Lees ook:

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.