Teckel

De teckel is een populaire en geweldige gezelschapshond met een grote persoonlijkheid. Als u op zoek bent naar een energieke, speelse, eigenwijze en liefhebbende hond, dan is de teckel een echte aanrader.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wat zijn de eigenschappen van de teckel? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een hond van dit ras koopt of adopteert. Wist u bijvoorbeeld al dat de teckel een uitstekende waakhond is?

Achtergrond van de teckel

De teckel, ook wel dachshund genoemd, is afkomstig van Engelse, Duitse en Franse jachthonden en terriërs. Er wordt gezegd dat de naam afkomstig is van "dachs warrior", wat dassenstrijder betekent. In feite is het ras in de eerste plaats ontwikkeld om zich een weg te banen in een dassennest.

Gravers en jagers

Hun langwerpige lichaam, scherpe klauwen en korte poten maakten ze tot ideale gravers en ondergrondse jagers. In de 19e eeuw werd de teckel populairder als huisdier dan als jager. 

Populair familielid

Onder de vele koninklijke families in Europa, waaronder koningin Victoria, werd de teckel een zeer populair familielid. Later nam de populariteit van de teckel af. De verminderde populariteit werd beïnvloed door zijn Duitse afkomst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar tientallen jaren later steeg zijn populariteit weer.

Gezinshond

Tegenwoordig is de teckel niet alleen een vaste ‘partner in crime’ voor jagers, maar ook een ideaal gezinslid. Ze staan sinds de jaren vijftig weer ver bovenaan op de lijst met meest populaire honden.

Karakter: gezins- en waakhond

Ondanks zijn kleine formaat heeft de teckel een grote persoonlijkheid. Dankzij zijn vele goede eigenschappen is het een zeer gewaardeerde gezelschapshond. De teckel kan heel goed met kinderen en is een uitstekende waakhond. De teckel is een gepassioneerd, duurzaam en energiek ras met een gelijkmatig karakter. Ze staan ​​ook bekend als erg onafhankelijk, wat soms tot koppigheid kan leiden.

Activiteit: actieve hond

Teckels zijn actieve honden. Ze hebben dagelijkse wandelingen en speeltijd nodig. Wanneer een teckel verveeld of eenzaam is, kan hij ongewenst gedrag tonen. Door zijn koppigheid kan het een uitdaging zijn om hem te trainen. Met geduld, consistentie en positieve beloning, lukt het om de teckel goed te trainen.

Overgewicht

Naast dat het actieve honden zijn, kunnen teckels ook te zwaar worden. Houd dit in de gaten want een te zware teckel kan last krijgen van zijn rug. Twee wandelingen (van gemiddelde lengte) per dag zouden voldoende moeten zijn.

Traplopen en springen

Om letsel te voorkomen, mag u uw teckel nooit de trap op en af ​​laten rennen of op meubels laten springen.

Vachtverzorging teckel

Er zijn drie soorten vachttypen: 

 • kortharig
 • ruwharig
 • langharig 

Welke zorg de vacht nodig heeft, hangt af van de drie vachttypen. Soms is de vacht makkelijk te verzorgen, terwijl het andere type juist meer verzorging nodig heeft. 

De vacht van de kortharige vacht heeft geen speciale zorg nodig. Langharige teckels moeten regelmatig geborsteld en gekamd worden om klitten te voorkomen. De ruwharige vacht moeten zowel regelmatig worden geborsteld als worden getrimd.

Training: jachtinstinct

De teckel is van oorsprong een jachthond en heeft een uitstekende neus. Omdat teckels werden gefokt om te jagen, graaft, blaft en ruikt de moderne teckel graag. Het jachtinstinct zorgt ervoor dat ze constant klaar zijn voor iets onbekends, wat ook hard geblaf kan veroorzaken.

Koppig

Vanwege hun koppige karakter kan het een uitdaging zijn ze goed te trainen. Het belangrijkste voor u is om duidelijk te maken dat u de leider bent. Als ze u niet zo zien, kunnen ze agressieve of nog koppigere eigenschappen ontwikkelingen.

Motiveren

De teckel jaagt graag op andere kleine dieren zoals vogels. Ze leren snel als ze gemotiveerd zijn. Dus herhaal dezelfde oefening niet steeds opnieuw, want dan zullen ze zich vervelen. Gebruik positieve bekrachtigingen zoals complimenten en traktaties.

Zindelijkheidsproblemen

Sommige mensen hebben problemen met de zindelijkheidstraining bij hun teckel. Een teckel begrijpt misschien niet altijd waarom hij zijn behoeften buitenshuis moet doen. Geduld en consistentie zijn belangrijk bij het trainen van de zindelijkheid. 

Socialisatie

Stel uw teckel ook vroeg bloot aan mensen en kinderen om zijn sociale vaardigheden te trainen. Laat uw teckel verschillende mensen ontmoeten door regelmatig bezoekers uit te nodigen of mee te nemen naar drukke parken.

Grootte en gewicht

Een typische teckel is gespierd, lang van lichaam en heeft korte benen. Er zijn drie verschillende maten teckels en de omvang van de borst bepaalt tot welke soort hij behoort.

 • kaninchen teckel: borstomvang tot 30 cm en een gewicht van ongeveer drie tot vier kg.
 • dwergteckel: borstomvang van 30 tot 35 cm en een gewicht van ongeveer vier tot zes kg.
 • standaard teckel: borstomvang groter dan 35 cm en mag bij voorkeur niet zwaarder zijn dan negen kg.

Kleur

Teckels zijn er in verschillende kleuren en kleurencombinaties. De meest voorkomende kleuren zijn zwart en bruin, roodbruin en wild zwijn. Bij de kleur wild zwijn is de ondervacht bruin of rood, terwijl de dekharen zwarte punten hebben.

Speciaal voor het ras: lichaamsvorm

Vanwege de specifieke lichaamsvorm van de teckel, is het belangrijk om goed op zijn rug te letten. Het is aan te raden om hellingen of opstapjes naar meubels te hebben, zodat de hond zijn rug niet bezeert als hij op de bank of op het bed springt. Bescherm ook de rug door uw hond op de juiste manier vast te houden: met één arm onder zijn achterste uiteinde en met één aan de voorkant op de borst. Draag hem door het lichaam horizontaal te houden. Lees meer over rugblessures onder erfelijke ziekten.

Erfelijke ziekten teckel

De teckel is over het algemeen een gezond ras dat vaak erg oud wordt. Er komen wel een aantal gezondheidsproblemen en ziekten bij de teckel voor. 

Rugproblemen

Ze lopen risico op rugletsel, vooral wanneer de teckel overgewicht heeft. Een teckel heeft sneller last van een rughernia en soortgelijke rugklachten dan andere rassen. Voor fokkers is het daarom van het grootste belang om bij het fokken hier rekening mee te houden. In veel landen is er een speciaal rasprogramma waarbij een scan van de rug is opgenomen.

Andere ziekten

Let voor u als eigenaar op de volgende ziektes:

Voeding: voorkom overgewicht

Zoals gezegd is het erg belangrijk om altijd in gedachten te houden dat een teckel met overgewicht grote problemen kan krijgen. Niet alleen voor zijn algemene gezondheid, maar ook om overbelasting van zijn lange rug te voorkomen.

Grote eetlust

Het ras heeft een vrij grote eetlust in vergelijking met andere honden van hun grootte. Het kiezen van het beste hondenvoer hangt bijvoorbeeld af van hoe actief de hond is, de grootte en de leeftijd. Met een gezond dieet, wandelingen en spelletjes voor voldoende lichaamsbeweging, zullen ze een gezond lichaam behouden.

Teckel puppy’s hebben speciale voeding nodig tijdens hun eerste levensjaar. Heeft u vragen over de voeding van uw teckel of wilt u voedingsadvies? Neem contact op met een AniCura Dierenkliniek bij u in de buurt. 

Type

Teckel

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Wilt u een puppy of volwassen teckel aanschaffen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de teckel gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel.

Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen teckel koopt.

Waar moet ik op letten als ik een puppy aanschaf? Kijk op puppy kopen voor meer informatie en tips over het aanschaffen van een puppy.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd