Devon rex

Sommigen zeggen dat ze op een elfje lijken, anderen zeggen Kate Moss en weer anderen zien gelijkenissen met Yoda van Star Wars. Devon rex katten hebben een uniek uiterlijk, maar kampen hierdoor snel met verschillende gezondheidsproblemen.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Houd er rekening mee dat dit kattenras veel gezondheidsproblemen heeft. Lees er meer over onder erfelijke ziekten.

Achtergrond van de devon rex

Net als zijn neef, de Cornish rex, komt de devon rex oorspronkelijk uit Engeland. De stamvader is een kat genaamd Kirlee, een rondzwervende kater met golvende vacht geboren in Devonshire in 1960 in het huis van Beryl Cox.

Natuurlijke genetische mutatie

Kirlee had dezelfde genetische samenstelling als het kattenras Cornish rex. Tests van fokkers lieten zien dat Kirlee een uniek resultaat was, omdat zijn verschijning een natuurlijke genetische mutatie was en daarom als een eigen ras beschouwd moest worden. Zo is het kattenras devon rex ontstaan. In 1979 werd het ras als officieel gezien door de internationale katten verenigingen.

Persoonlijkheid en karakter devon rex

De devon rex is een intelligente en sociale kat. Hij is geïnteresseerd in zijn omgeving en vindt het heerlijk om op de schouder van zijn favoriete persoon te zitten of liggen. Hij heeft een aanhankelijk karakter, zal waarschijnlijk zo dicht mogelijk bij u blijven en communiceren met een zachte stem.

Sociaal en intelligent

De devon rex heeft een speels en extravert karakter en heeft geen problemen met andere huisdieren, oudere kinderen of vreemden. Vanwege zijn intelligentie houdt hij van uitdagende spellen zoals puzzels of interactief speelgoed, apporteren en het leren van verschillende trucs.

Elf of fee

Mensen zeggen dat katten van dit ras op een elf of een fee lijken, zowel als uiterlijk en persoonlijkheid. Wees dus niet verbaasd als uw kat een beetje ondeugend is en streken uithaalt, vooral als hij zich verveelt. Omdat de devon rex zo'n sociale kat is, houdt hij er niet van om alleen gelaten te worden voor langere periodes.

Tijdens het avondeten zal de devon rex waarschijnlijk bij de rest van het gezin aan tafel zitten. Let dus goed op uw bord en geef hem niets anders dan kattenvoer.

Uiterlijk, maat en gewicht

De devon rex is een kleine tot middelgrote kat met opvallend, lage oren en grote nieuwsgierige ogen. Sommige katten hebben plukjes fijn haar op de oren die op oorkappen lijken. Zijn korte, brede en wigvormig hoofd heeft hoge jukbeenderen, een scherpe kin en een korte neus.

Slank en gespierd

Dit kattenras heeft een slank en gespierd lichaam met lange benen en een korte, fluweelachtige vacht vol golven en krullen. De achterpoten van de devon rex zijn iets langer dan de voorpoten.

Gewicht

Volgroeid wegen de mannetjes tussen 3,5 en 5 kilo en de vrouwtjes tussen de 2 en 3,5 kilo.

Kleur

De vacht van de devon rex is te zien in bijna elke genetisch mogelijke kleur of patroon. Van bijvoorbeeld wit, zwart, blauw of chocolade tot lavendel, rood, tabby en puntige patronen. De oogkleur is afhankelijk van de vacht en kan elke kleur zijn, inclusief aqua (blauw/groen) en blauw.

Vachtverzorging

De devon rex is gemakkelijk te onderhouden omdat hun vacht niet zo vaak verhaart en snel opdroogt. Ze verharen wel, maar de structuur van de vacht maakt het minder heftig dan bij andere kattenrassen. Sommige katten van dit ras hebben losse, ruige krullen, terwijl andere meer een dunne, suède-achtige vacht hebben. De vacht is het dikst op de rug en zijkanten van de kat.

Voor de vachtverzorging geldt: hoe voorzichtiger hoe beter. De haren van de devon rex zijn gevoelig en kunnen gemakkelijk beschadigd raken tijdens het borstelen. Sommige devons krijgen een vettig gevoel op de huid, met name in plooien en op de poten. Dan is een bad om de week een goede oplossing.

Let op: Voelt de huid van uw devon rex vaak vet aan? Uw kat heeft mogelijk Malassezia, een huidinfectie. Dit is een huidprobleem dat vaak voorkomt bij dit kattenras. 

Speciaal voor het ras

Beschermen tegen de zon

Doordat de devon rex een speciale vacht heeft, verbranden ze vrij gemakkelijk door de zon. Daarom moet u uw kat goed beschermen tegen direct zonlicht. 

Warme omgeving

Een devon rex houdt meer van warmte dan katten van rassen met een normale vacht. Daarom geven ze de voorkeur aan een warme binnenomgeving. Dit kattenras richt zich altijd op de warmste plekjes die ze kunnen vinden en slapen het liefst onder de dekens in uw bed.

Goede springer

Wat ook speciaal is voor dit ras, is dat ze ontzettend hoog kunnen springen. Uw hoogste boekenplank is waarschijnlijk geen probleem voor deze kat.

Erfelijke ziekten: verminderd welzijn

De devon rex is een kattenras dat sneller gezondheidsproblemen heeft. Hierdoor wordt uw kat belemmerd in het dagelijks leven. Eén van deze gezondheidsproblemen is erfelijke kaalheid. Daarnaast heeft het ras een verhoogd risico op:

 • Gedeeltelijke haarloosheid: onder andere de snorharen ontbreken of hebben een afwijkende vorm, waardoor ze minder goed kunnen communiceren en waarnemen met hun snorharen. Dit belemmert het welzijn van de kat erg. 
 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM): verdikking van de hartspier.
 • een spierziekte genaamd devon rex-myopathie, ook wel spasticiteit. De myopathie wordt duidelijk tijdens het eerste levensjaar van de kat en veroorzaakt spierzwakte en vermoeidheid. Hier is helaas geen behandeling voor.
 • heupdysplasie: een orthopedische aandoening die de heup aantast. Dit kan weinig of geen pijn veroorzaken, maar in het ergste geval ook tot ernstige kreupelheid leiden.
 • Polycystic Kidney Disease (PKD): hierbij ontstaan cystes op de nieren die normaal nierweefsel verdrukt en nierfalen veroorzaakt.
 • patella luxatie (losse knieschijf)

De huid van uw devon rex kan ook worden aangetast door malassezia dermatitis, een huidinfectie.

Verstandig? 

Denkt u erover na om een devon rex te kopen? Houd dan rekening met het grote risico op gezondheidsproblemen en het daarmee verminderde welzijn van dit kattenras. Naast het mogelijke ongemak en de pijn bij uw kat, kosten de verzorging en behandelingen u ook veel tijd en geld. Wilt u, ondanks deze gezondheidsproblemen, een devon rex aanschaffen en kunt u hem alle nodige zorg bieden? Kies dan voor een erkende fokker die zich richt op de gezondheid en het welzijn van uw kat. 

Voeding devon rex

Als u het aan een andere devon-eigenaar vraagt, zullen ze u vertellen dat deze katten voedsel liefhebbers zijn. Een kat die niet aarzelt om wat mensen-voedsel te stelen, zoals uw boterham of restjes van het avondeten. Deze katten vertonen vaak hetzelfde bedelgedrag als honden.

Houd uw eten extra in de gaten en geef uw kat hoogwaardig kattenvoer. Het is belangrijk dat u de kat niet te veel voert. De zeer actieve devon rex heeft eiwitrijke, voedzame voeding met alle vitamines en mineralen nodig. Neem contact op met uw dierenarts voor verdere voedsel begeleiding.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd