Atopie kat (atopische dermatitis)

Atopie (atopische dermatitis) bij katten is een huidziekte, waarbij uw kat overgevoelig is voor stoffen uit de omgeving, zoals huisstofmijt en pollen.

Atopie bij kat: wat is het?

Bij atopie reageert de kat overgevoelig op onschuldige stoffen uit de omgeving (omgevingsallergenen), of is hier zelfs allergisch voor. Voorbeelden van omgevingsallergenen zijn huisstofmijt, grassen, huidschilfers van mensen of andere dieren en boompollen. 

Huisstofmijt

Als uw kat langere tijd in aanraking komt met de stoffen waar het gevoelig of allergisch voor is, wordt het immuunsysteem actief waardoor uw kat jeuk krijgt en gaat krabben. Door het krabben raakt de huid verder geïrriteerd en ontstaan er ontstekingen. 

De ontstekingsreactie in de huid - afbeelding vergroten

De klachten kunnen per seizoen of gedurende een dag veranderen. Dit is afhankelijk van waar de kat gevoelig voor is. 

Symptomen atopie kat

Het belangrijkste symptoom van atopie is jeuk. De huidklachten door atopie kunnen per kat verschillen. Atopie kan bijvoorbeeld zorgen voor:

  • Eosinofiel granuloom: dit is een min of meer ronde plek van licht verdikte huid met een gele tot roze kleur. Meestal geeft deze plek geen jeuk of pijn. Het kan overal op de huid voorkomen, ook op de bovenlip en in de mondholte.
  • krabben aan open ontstoken plekken op de huid, vooral op de kop, de nek en de ledematen
    kaalheid door overmatig likken
  • kleine korstjes met haarverlies, meestal op achterste deel van de rug

Naast een atopie, kan bijvoorbeeld een voedselallergie, huidschimmel, parasiet of een vlooienallergie de oorzaak zijn van deze klachten. Lees ook: huidproblemen kat

De eerste klachten van atopie komen vaak voordat uw kat drie jaar is. Is uw kat al ouder als de eerste klachten komen? Dan is atopie minder waarschijnlijk. 

Atopische dermatitis kat vaststellen

Bij een onderzoek naar atopie zal de dierenarts eerst andere mogelijke oorzaken van de huidklachten uitsluiten, zoals een vlooienallergie en een voedselallergie

Pas als deze allergieën zijn uitgesloten, de klachten passen bij atopie en er geen andere oorzaak voor de klachten te vinden is, kan de dierenarts vaststellen dat het gaat om atopie.

Lees ook: allergietest bij katten

Bloed- en huidtesten helaas bij katten nog niet betrouwbaar 

Als het duidelijk is dat een hond atopie heeft, kan met aanvullend huid- of bloedonderzoek onderzocht worden om welke omgevingsallergeen het gaat. Helaas blijken deze onderzoeken bij katten nog niet betrouwbaar genoeg te zijn. Daarom worden deze bijna nooit uitgevoerd. 

Behandelingen bij atopie kat

Atopie bij katten is helaas niet te genezen. Wel zijn er verschillende behandelmogelijkheden, zodat uw dier zo min mogelijk last heeft van de atopie. 

Is er een vermoeden waardoor de allergie veroorzaakt wordt? De beste oplossing zou zijn om contact met deze stof te vermijden. Helaas is bij katten vaak moeilijk te achterhalen wat precies de omgevingsallergeen is, en is het vermijden van contact met veel stoffen uit de omgeving lastig.

Medicatie

In de meeste gevallen zal de dierenarts medicatie adviseren die de heftige reactie op de allergenen remt. Het meest gebruikt zijn corticosteroïden. Deze hormonen onderdrukken de jeuk en werken ontstekingsremmend. Vaak is deze behandeling levenslang nodig.

Veel dieren krijgen hun leven lang een lage dosering corticosteroïden zonder last te hebben van bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen zijn meer eten en drinken. Let er dus goed op dat uw kat op gewicht blijft. Op langere termijn is er meer kans op suikerziekte.

Voeding

Daarnaast is vaak het advies om speciale voeding te geven waaraan vetzuren zoals Omega 3 en 6 zijn toegevoegd. Deze helpen tegen droge huid en werken bacteriedodend. Ook kunnen essentiële vetzuren in vloeibare vorm aan het gewone dieet toegevoegd worden.

Vraag, of advies?

Heeft uw kat jeukklachten die lijken te passen bij een atopie? Bij AniCura werken dierenartsen met veel ervaring in het vaststellen of uitsluiten van atopie. Neem gerust contact met ons op. 

Lees ook: atopie hond 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd