Engelse cocker spaniël

De Engelse cocker spaniël is een vrolijke, aanhankelijke en vooral kwispelende hond. Hij heeft een interessante geschiedenis van de jacht, maar is tegenwoordig één van de meest populaire gezelschapshonden ter wereld.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wat zijn de eigenschappen van de cocker spaniël? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een cocker spaniël aanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de cocker spaniël een intelligente hond is en makkelijk getraind kan worden?

Engelse cocker spaniël

Wat zijn de eigenschappen van de cocker spaniël? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een cocker spaniël aanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de cocker spaniël een intelligente hond is en makkelijk getraind kan worden?

Achtergrond van de Engelse cocker spaniël

De Engelse cocker spaniël is één van de meest populaire hondenrassen ter wereld.

Lady en de Vagebond ras

Het ras is vooral bekend uit het verhaal van Lady en de Vagebond, waar het hondje genaamd Lady een Engelse cocker spaniël is. Oorspronkelijk komt het ras uit Engeland waar het is ontwikkeld uit honden die werden gebruikt bij de jacht met getrainde roofvogels.

Twee soorten

Dit hondenras werd erkend als eigen ras kort nadat de Engelse kennel club werd opgericht in 1873. Het soort cocker spaniël dat we vandaag kennen, brak door in het begin van 1900. Er werden in de 20e eeuw enkele veranderingen aangebracht in het uiterlijk en soort. Het ras is al lang verkrijgbaar in twee soorten, één die wordt gebruikt voor de jacht en de andere voor tentoonstelling.

Eigenschappen cocker spaniël

Dankzij zijn oorsprong als jager in groep, kan hij het meestal goed vinden met andere honden. Daarnaast kan hij ook goed samen met kinderen. Hij zal genieten van spelletjes en activiteiten die met hem wordt gedaan. 

De Engelse cocker spaniël is ook vrolijk, speels en nieuwsgierig. Daarom ziet u hem meestal met een zwaaiende staart en een uitbundige lichaamstaal. Hij is veelzijdig en ruimdenkend en doet graag met u mee, zolang hij bij u is.

Karakter: vrolijke gezinshond

De Engelse cocker spaniël is vriendelijk, heeft een lief karakter en is graag in de buurt van zijn gezin. Dit merkt u doordat hij aanhankelijk is en zich op zijn best voelt wanneer hij deelneemt aan gezinsactiviteiten.

Activiteit: variatie

Zelfs nu dit ras tegenwoordig een gezelschapshond is, moet u rekening houden met zijn geschiedenis. Hij is makkelijk getraind, actief, speels en alert. Hij zal genieten van elke oefening die u met hem doet. Varieer de regelmatige wandelingen met spelen in de tuin, veldwerk of behendigheidstrainingen. Zorg ervoor dat u aan zijn activiteiten behoeften voldoet en u zult thuis een gelukkige en knuffelige Engelse cocker spaniël hebben.

Cocker spaniël problemen

Over het algemeen is de Engelse cocker spaniël een relatief gezond ras, maar zoals bij alle rassen kunnen ze sommige erfelijke ziektes krijgen.

Terugkerende oorontstekingen

Een veelvoorkomend probleem zijn de oren. Vanwege zijn hangende oren komen terugkerende oorontstekingen regelmatig voor.

Andere ziekten die van invloed kunnen zijn op het ras zijn:

Grootte en gewicht: Engelse cocker spaniel

De Engelse cocker spaniël is middelgroot, compact en zwaar gebouwd. De hoogte voor mannetjes is ongeveer 39 tot 41 cm en voor vrouwtjes tussen de 38 en 39 cm. Het gewicht ligt tussen de 13 en 15 kg.

Kleuren cocker spaniel

De vacht van de cocker spaniel is prachtig glad en zijdeachtig. Dit ras komt in veel verschillende kleuren zoals zwart, rood, goud en bruin en twee of meer kleuren.

Vachtverzorging: borstelen en wassen

Om de vacht mooi en mat-vrij te houden, moet u dit ras eenmaal per week kammen en borstelen. Als u uw hond regelmatig in bad doet, en daarna föhnt, zit de vachtverzorging goed. 

Training cocker spaniël

Aanlijnen

Ondanks dat de Engelse cocker spaniël graag zijn gezin wil plezieren, moet u ook onthouden dat hij is gefokt als jachthond. Dit betekent dat u hem misschien kleine dieren of vogels ziet achtervolgen. U moet daarom uw cocker spaniël aan de lijn houden.

Onderzoekend

De cocker spaniël is intelligent en gemakkelijk te trainen. Hij houdt ervan om dingen te onderzoeken. Sommigen zeggen dat hij een vrij gevoelige ziel heeft.

Positieve training en socialisatie

Train uw hond altijd met geduld en positieve goedkeuring. Begin vroeg met socialisatie door hem bloot te stellen aan verschillende mensen, geluiden en bezienswaardigheden om er zeker van te zijn dat hij opgroeit tot een brave hond.

Speciaal voor het ras

Omdat Engelse cocker spaniëls graag bij hun gezin zijn, kunnen ze ongewenst gedrag tonen als ze vaak alleen zijn of niet genoeg beweging krijgen. Hij is over het algemeen vriendelijk en past goed bij allerlei soorten gezinnen, kinderen en andere honden.

Voeding

De Engelse cocker spaniël heeft een grote eetlust en zou te veel kunnen eten als hij die kans krijgt. Laat u niet misleiden door zijn schattige, smekende ogen, anders heeft u al snel een ongezonde, dikke cocker.

Hoeveel uw hond moet eten, hangt altijd af van zijn conditie, grootte, leeftijd, lichaamsbouw en activiteitenniveau. Aarzel niet om uw dierenarts te raadplegen als u twijfelt.

Type

Sportieve honden

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Bent u aan het rondkijken naar verkopers of fokkers van cocker spaniëls? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een volwassen cocker spaniël of pup koopt.

Engelse cocker spaniël kopen?

Ga naar puppy kopen en kom meer te weten over het aanschaffen van een puppy of volwassen hond. We helpen u graag met tips.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd