Heeft uw kat een tumor?

Bent u bang dat uw kat een tumor heeft? Als we dit op tijd ontdekken dan kunnen we vaak nog veel voor uw kat doen. Wacht dus niet te lang en maak een afspraak.

Tumoren katten

Een tumor bij uw kat hoeft niet direct levensgevaar te betekenen. Het belangrijkste is om op tijd onderzoek te doen naar de tumor. Niet alleen is het goed om zo snel mogelijk te weten wat uw dier mankeert, maar ook is het belangrijk om bij een kwaadaardige tumor geen tijd te verliezen.

In het geval van kwaadaardige tumoren wordt erger voorkomen Bij een goedaardige tumoren kan lang wachten betekenen dat door de vorderende groei van de tumor een volledige verwijdering en goede genezing van de wond lastiger wordt. 

Een bult bij een kat kan ook iets anders (onschuldigs) zijn, zoals een vetbult of een abces

Diagnose met behulp van bloedonderzoek, biopten, röntgenfoto’s, echo-onderzoek en meer zeldzame methoden zijn onderdeel van ons dagelijks werk.

Niet elke tumor is hetzelfde en er komen steeds meer en betere behandelingsmethodes. Overleg altijd met uw dierenarts over de juiste behandelingsmethode voor uw dier.

Hoe ontstaat een kwaadaardige tumor bij uw kat?

In het lichaam van uw kat worden continu cellen vervangen. Dit gebeurt door celdeling waarbij het DNA van de eerste cel wordt gekopieerd naar een nieuwe tweede cel. Soms gaat er bij het kopiëren wat mis. In de meeste gevallen sterft een ‘mislukte’ cel af. Soms blijft zo’n afwijkende cel (een zgn. kankercel) leven en gaat zichzelf zelfs vermenigvuldigen.

Deze cellen doen niet langer wat zij moesten doen en zitten eigenlijk alleen maar de gezonde cellen in de weg. Hierbij groeien de kankercellen uit tot een gezwel (een tumor), dat soms gezonde cellen hindert in hun werk en ze soms zelfs aanvalt.

Ook verbruiken de kankercellen veel energie zodat er voor de gezonde cellen minder overblijft, soms te weinig om nog goed te kunnen functioneren.

In zaad- en eicellen

Kankercellen kunnen ook voorkomen in zaad- en eicellen. In dat geval krijgt het nageslacht geen kanker bij de geboorte, maar heeft het wel aanleg om het later te krijgen. Doordat kattenfokkers graag gebruik maken van kampioenen, de mooiste en sterkste exemplaren, hebben deze relatief veel nageslacht. Dat betekent ook dat hierdoor bepaalde kankersoorten min of meer raseigen kunnen worden. Dan komt bij een bepaald ras een bepaalde vorm van kanker relatief vaak voor.

Kattenaids en kattenleukemievirus

Bij katten kunnen het kattenaidsvirus en het kattenleukemievirus kanker veroorzaken. Deze virussen zijn besmettelijk en kunnen worden overgedragen door seksueel contact, door wondjes bij het vechten en het laatste virus zelfs bij gewoon contact tussen katten. Als een kat besmet is, moet hij voor de rest van zijn leven afgezonderd worden. Bij buitenkatten is dit lastig zo niet onmogelijk en dan is laten inslapen eigenlijk de beste optie.

Hoe herkent u kanker of een tumor bij uw kat?

Uw kat:

  • heeft een verdikking wat mogelijk een tumor kan zijn
  • eet nauwelijks en verliest gewicht
  • heeft het voortdurend benauwd, is kortademig
  • slaapt bijna continu
  • heeft duidelijk pijn
  • beweegt zich moeilijk
  • heeft moeite met poepen en plassen
  • drinkt en plast uitzonderlijk veel
  • heeft wondjes die heel moeilijk genezen
  • ruikt heel anders dan u gewend bent

Hoe onderzoeken wij of uw kat kanker heeft?

Als we vermoeden dat uw kat kanker heeft dan kunnen we dit op meerdere manieren onderzoeken:

Behandeling tumor kat

Bij behandeling is genezing lang niet altijd mogelijk. Wel kan met de behandeling uw kat een zo lang en comfortabel mogelijk leven gegeven worden, waarbij het belangrijk is dat er nog kwaliteit van leven is.  

Het is verrassend hoe goed onze huisdieren kunnen reageren op een behandeling bij kanker. In vergelijking met de behandeling bij mensen hebben dieren vaak minder last van bijwerkingen.

De behandeling van kanker hangt af van de soort kanker. Mogelijke behandelingen of combinaties van behandelingen zijn:

Soms is alleen een palliatieve behandeling mogelijk. Dit houdt in dat met medicijnen de pijn wordt verlicht zolang dit voor het dier comfortabel is.

Vragen, of twijfels?

Heeft u twijfels over een bult bij uw dier? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.