Als je hond aan het snotteren is, hoest of snurkt dan kan dat door verschillende dingen komen. Een daarvan is dat je hond verkouden is. Net als bij mensen zijn de luchtwegen besmet met een virus of een bacterie. 

Je hond niest of je hond heeft een snotneus / loopneus

Het kan komen door een grasaar als je hond daarmee in aanraking is geweest. Meestal is je hond dan ineens heel erg en hard aan het niezen. 

Meestal komt het niezen niet door bacteriën en een antibioticakuur zal dan ook vaak niet helpen. Het komt soms voor dat honden die veel niezen na een antibioticakuur even niet niezen. Maar vaak komt het daarna weer terug. Je zal dan verder onderzoek moeten laten doen en mogelijk de hulp van een dierenarts-specialist moeten inschakelen als het probleem niet gevonden wordt.

Lees verder op neusaandoeningen bij de hond.

Je hond hoest

Er zijn meerdere redenen waarom je hond kan hoesten. 

Als je hond ineens heel hard gaat hoesten en proesten dan kan het dat hij zich heeft verslikt en er een voorwerp in zijn luchtpijp zit. Je moet je hond dan direct helpen.

Een andere oorzaak is besmettelijke hondenhoest / kennelhoest. Dit komt helaas veel voor. Je kan je hond laten vaccineren tegen kennelhoest om het te voorkomen of ervoor te zorgen dat je hond minder ziek wordt als hij het toch te pakken krijgt. Je hond kan dit krijgen door contact met andere honden die (soms maar een beetje) ziek zijn. Als je hond kennelhoest heeft kan hij een paar weken een beetje blijven kuchen.

Het hoesten kan ook andere oorzaken hebben:

  • hartproblemen; 
  • longontsteking; 
  • een afgeplatte luchtpijp (tracheacollaps)
  • tumor;

Lees meer over hoestende honden.

Neem contact op met een dierenarts

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd