Yorkshire terriër

Deze viervoeter, bekend om zijn mooie vacht, wordt gezien als een speelgoedhondje. Zijn persoonlijkheid is een pure terriër. De Yorkshire terriër is slim, nieuwsgierig en houdt van spelen. Ze staan ​​er wel om bekend dat ze vaak keffen. Als ze goed worden getraind, kruipen ze graag op uw schoot.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
  • Beweging

    Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wilt u meer weten over de kenmerken van de Yorkshire terriër? Of overweegt u om naar een fokker of dierenasiel te gaan om een Yorkie te kopen of te adopteren? U leest hier meer over de eigenschappen van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond aanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de Yorkshire terriër een actief schoothondje is, en niet zo goed met kleine kinderen samen kan?

Achtergrond van de Yorkshire terriër

De Yorkshire terriër, ook wel de "Yorkie" genoemd, is ontstaan ​​in Yorkshire. Halverwege de 19e eeuw kwamen wevers uit Schotland naar Yorkshire op zoek naar werk en brachten ze verschillende soorten kleine terriërs met zich mee. Er zijn geen duidelijke gegevens over welke rassen hebben bijgedragen aan het creëren van Yorkshire terriër. Op basis van het uiterlijk wordt aangenomen dat de Yorkie afkomstig is van de rassen Clydesdale, Paisley en Skye terriërs.

Van rattenvanger naar modieus schoothondje

Vanwege hun kleine formaat werden Yorkshire terriërs in eerste instantie gefokt om ratten te vangen in molens en mijnen in Yorkshire tijdens de industriële revolutie. Uiteindelijk werden het steeds meer gezelschapshonden. In de late Victoriaanse tijd werd dit ras een modieus schoothondje voor Engelse dames, maar in het begin waren ze duidelijk populair onder de  arbeidersklasse.

Karakter: beschermend schoothondje

Klein van formaat maar groot van persoonlijkheid. De Yorkshire terriër is actief, erg beschermend, slim, nieuwsgierig en houdt van aandacht. De Yorkie is zowel vermakelijk, eigenwijs als aanhankelijk voor hun gezin.

Blaffen

Net als bij andere terriës, is dit ras soms achterdochtig tegenover vreemden. De Yorkie blaft dan ook regelmatig naar vreemde mensen of geluiden.

Activiteit: actieve hond

Ook kleine honden hebben beweging nodig om gezond te blijven, zowel mentaal als fysiek. En zoals de meeste terriërs, is de Yorkie een energieke vriend van klein formaat.

Jagen en spelen

Hoewel het vele jaren geleden is dat ze een 'fulltime baan' hadden als rattenvangers in de mijnen, hebben de meeste Yorkie’s een sterk verlangen om te jagen, spelen en bewegen behouden.

Yorkies vinden lichaamsbeweging fijn. Denk aan lange wandelingen en het jagen op een tennisbal in de achtertuin. Deelnemen aan hondensporten zoals gehoorzaamheid of behendigheid is ook een goed idee om uw Yorkie gezond te houden. Tegelijkertijd wordt de geest van uw hond uitgedaagd.

Vachtverzorging

De vacht van de Yorkshire terriër is lang, zijdeachtig en stijl. De vacht lijkt erg op mensenhaar en moet ook ongeveer zo worden behandeld.

Lang of kort

Als u hun vacht “showhond lang” houdt, vraagt ​​dat extreem veel onderhoud en moeten ze dagelijks geborsteld worden. Als u de vacht kort houdt, is het belangrijk om uw Yorkie te borstelen om hem schoon te houden. Train ze om op jonge leeftijd geborsteld te worden, bij voorkeur vanaf de dag dat uw puppy thuiskomt.

Oogirritatie voorkomen

Het haar op het bovenste deel van het hoofd moet kort worden geknipt of als een staartje worden vastgemaakt om oogirritatie te voorkomen.

Minimaal verharen

Aan de positieve kant, Yorkies verharen niet veel, waardoor ze mogelijk minder problemen veroorzaken voor sommige mensen met allergieën.

Training: jong beginnen

De Yorkie moet van jongs af aan worden gesocialiseerd met verschillende situaties, mensen en andere honden. Breng uw hond langzaam in nieuwe situaties, en altijd in een rustige en vrolijke sfeer. Het ras houdt van hun baasjes en wil graag hun baasjes tevreden te houden. De meeste Yorkies reageren goed op training omdat ze dol zijn op alle aandacht die ze krijgen voor het doen van trucs. En ondanks hun kleine formaat kunnen Yorkies deelnemen aan hondenactiviteiten zoals rally, behendigheid en gehoorzaamheid.

Grootte en gewicht Yorkshire terriër

Yorkies zijn niet altijd hetzelfde in grootte. Het kan gebeuren dat de pups uit hetzelfde nest verschillend in formaat zijn. Maar wat een eigenaar kan verwachten, is een hoogte van 15 tot 25 cm en een gewicht van twee tot vier kg voor een volwassen Yorkie.

Kleur

De Yorkshire terriër is een langharig ras dat geen ondervacht heeft zoals veel andere honden. Slechts vier kleuren worden aangehouden voor dit ras: blauw, zwart, goud en bruin. Puppy's worden zwart geboren, waarna de blauwe en lichtbruine vacht zich langzaam ontwikkelt, meestal nadat ze een jaar oud zijn.

Speciaal voor het ras

De Yorkie is geen goede keuze voor gezinnen met kleine kinderen. Door zijn kleine formaat kan hij zich makkelijke verwonden. Voor oudere kinderen en volwassenen is dit een hondje wat makkelijk overal mee naartoe genomen kan worden.

Erfelijke ziekten Yorkshire terriër

De Yorkshire terriërs leven een lang, gezond leven. De erfelijke ziekten die bij dit ras voorkomen zijn:

  • patella luxatie: bij deze aandoening kan de knieschijf van zijn plaats glijden, wat behoorlijk pijnlijk is.
  • oogproblemen
  • gebitsproblemen
  • traag werkende schildklier
  • ziekte van Legg-Calve-Perthes: aandoening aan het heupgewricht.

Ook heeft de Yorkie meer kans om gewond te raken door zijn kleine formaat.

Voeding

Houd uw hond in goede conditie door de voeding af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer altijd te laten staan. De hoeveelheid voeding hangt af van welke soort voeding u geeft. Sommige voedingsmiddelen zijn calorierijk, terwijl andere minder calorieën bevatten. Onthoud dat een zeer actieve hond meer voedsel nodig heeft dan een luie hond. 

Type

Toy hond

Vijf feiten over de Yorkshire terriër

  1. Yorkshire terriërs werden in eerste instantie gefokt om ratten te vangen in molens en mijnen in Yorkshire tijdens de industriële revolutie.
  2. Yorkshire terriër houden niet van koud weer en kunnen snel koude rillingen krijgen, vooral als ze nat zijn of in vochtige gebieden zijn.
  3. Sommige Yorkshire terriërs kunnen kefferig zijn en blaffen bij elk geluid dat ze horen. Daarom is een vroege en strikte training een goed idee.
  4. Ondanks hun toy status houden deze honden van snelheid, actie en veel applaus. Sporten als behendigheid en rally zijn voor hen gemaakt.
  5. Men denkt dat dit de eerste therapiehond ter wereld is, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gewonde soldaten in ziekenhuizen bezocht.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Yorkshire terriër kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen Yorkshire terriër koopt.

Meer informatie en tips over het aanschaffen van een puppy? Ga naar: puppy kopen

 

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd