Atopie bij hond

Atopie bekent dat uw hond overgevoelig of zelfs allergisch is voor 'onschuldige' stoffen uit de omgeving (zoals huisstofmijt, grassen, boompollen, etc). Deze stoffen worden ook ook wel allergenen genoemd.

De ernst van de klachten kan per seizoen wisselen of het hele jaar door gelijk zijn.

Huisstofmijt

Oorzaak atopie

Atopie bij honden komt voor als de hond voor langere tijd blootgesteld wordt aan bepaalde stoffen uit de omgeving.

Het immuunsysteem herkent dan de stoffen en gaat ze als schadelijk beschouwen. De antistoffen die dan worden aangemaakt veroorzaken een jeuk- en ontstekingsreactie.

De ontstekingsreactie in de huid - afbeelding vergroten

De gemiddelde leeftijd waarop atopie bij honden ontstaat is één - drie jaar.

Atopie kan een erfelijke aanleg hebben. Daarnaast zijn er bepaalde rassen gevoeliger voor het ontwikkelen van atopie dan andere rassen, bijvoorbeeld:

Hoe herkent u atopie bij uw hond?

Jeuk is één van de belangrijkste symptomen van atopie bij honden. De dieren krabben voornamelijk aan de:

Dat krabben heeft klachten aan de huid tot gevolg:

De typische verspreiding van de huidklachten - afbeelding vergroten

Gevolg: huidproblemen

De huid kan rood worden, schilferen, kaal worden, verdikken (olifantenhuid) of zwart verkleuren. Door infecties als gevolg van de atopie kunnen de klachten erger worden. Er ontstaan dan pukkels of puistjes, korsten en nog meer jeuk. Huidklachten kunnen meer oorzaken hebben, lees ook: huidproblemen bij honden.

Oorontsteking en hooikoortsverschijnselen

Sommige honden met atopie hebben als enige symptoom steeds terugkerende oorontstekingen of hooikoortsverschijnselen zoals niezen, traanogen en een loopneus. Verschillen de klachten bij uw hond per seizoen, dan heeft dit over het algemeen te maken met hooikoorts. Meer weten? Ga naar: hooikoorts bij honden

Atopie bij honden vaststellen

Om de diagnose atopie bij honden te stellen moeten eerst alle andere oorzaken van jeuk uitgesloten worden en moet zeker zijn dat vlooien niet de oorzaak zijn, door een optimale vlooienbehandeling. 

Wanneer reactie op vlooienbeten is uitgesloten en de klinische (waarneembare) klachten passen bij de diagnose atopie, dan heeft het zin om een allergietest te doen.

Meestal is dit een bloedonderzoek en voor een optimaal resultaat kan er nog een uitgebreide huidtest gedaan worden. Met deze testen wordt bepaald waarvoor het dier atopisch is.

Atopische dermatitis behandelen bij honden

Atopie bij honden is helaas niet te genezen. Wel zijn er meerdere behandelopties, waardoor het dier zo min mogelijk last van de atopie ervaart:

  • de meest voor de hand liggende oplossing is om alle allergenen uit de omgeving van het dier te verwijderen. Praktisch is dit vaak niet mogelijk;
  • voor honden is desensibiliatie vaak een goede optie: hierbij krijgt uw hond injecties met de allergenen waarvoor het dier allergisch is. Hierdoor zullen de meeste honden na verloop van tijd minder heftig reageren op allergenen uit de omgeving;
  • een andere optie is een behandeling met medicijnen die de heftige reactie op de allergenen remt. Deze behandeling zal levenslang gegeven moeten worden. 

Lees ook: desensibilisatie therapie bij honden

Verzorgen van de huid om erger te voorkomen

Dieren met atopie hebben een huid die veel gevoeliger is voor infecties en uitdroging. Er zijn verschillende mogelijkheden om verergering van de klachten te voorkomen:

  • infecties die zijn ontstaan zijn door de beschadigde huid moeten bestreden worden met antibiotica of antimycotica (gisten), vaak minimaal drie weken. Om herinfectie te voorkomen kan preventief een antibactieriele/anti-gistenshampoo gebruikt worden;
  • om te voorkomen dat vlooien de jeuk onnodig laten toenemen is het belangrijk dieren met atopie (en alle andere honden en katten in huis) het hele jaar door optimaal te behandelen tegen de vlooien;
  • Omega 3 en 6 vetzuren helpen tegen een droge huid, omdat ze hydraterend en bacterie dodend werken. Deze vetzuren zitten in bepaalde voeding, maar ook hydraterende shampoo’s of pipetten met omega 3 en omega 6 vetzuren toedienen op de huid kan helpen. Informeer bij uw dierenarts naar de mogelijkheden;
  • dieren met een lange vacht die allergie voor huisstofmijt hebben, hebben baat bij een kort getrimde vacht;
  • dieren die regelmatig oorklachten hebben kunnen preventief bepaalde oorreinigers gebruiken om de kans op oorontsteking te verkleinen.

Prognose atopie hond

Honden met atopie kunnen een lang en gelukkig leven hebben als eenmaal de oorzaak van de huidklachten is gevonden en een passend behandelplan is besproken.

De behandeling zal wel levenslang voortgezet moeten worden.

Dieren met atopie zullen regelmatig een opleving van de klachten hebben. Op deze momenten hebben zij tijdelijk aanvullende medicatie of een hogere dosis van de medicatie nodig.

Ook kunnen er in de toekomst nieuwe overgevoeligheden ontstaan.

Lees ook: atopie kat

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd