Desensibilisatie therapie voor uw hond

Heeft uw hond een allergie? Mogelijk is de behandeling desensibilisatie iets voor uw hond. Bij deze behandeling krijgt uw hond injecties die het immuunsysteem toleranter maken voor de allergenen waar uw hond overgevoelig voor is. Hierdoor kunnen de allergieklachten afnemen of zelf weggaan.

Lees ook: desensibilisatie kat

Wanneer desensibilisatie bij uw hond?

Bij een allergie reageert het immuunsysteem op de aanwezigheid van bepaalde stoffen: de allergenen. Als er sprake is van een allergie die via de huid tot uiting komt (atopische dermatitis), leidt deze afweerreactie van het immuunsysteem tot jeuk en ontsteking van de huid. Hier kan uw hond helaas flink last van hebben.

De ontstekingsreactie in de huid - afbeelding vergroten

Atopische dermatitis is een chronische aandoening. De beste behandeling is ervoor te zorgen dat uw hond niet meer in aanraking komt met de allergenen waarop gereageerd wordt.  

Dit is helaas niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld bij allergie voor huisstofmijt. In dat geval kan er gekozen worden voor een behandeling. Als de behandeling aanslaat, is deze vaak levenslang nodig. 

Lees ook: atopie bij honden

Meerdere behandelingen naast elkaar

Vaak worden bij een allergie verschillende behandelingen naast elkaar gebruikt. Desensibilisatie is daar één van. Naast deze behandeling kan uw hond bijvoorbeeld medicijnen krijgen om de jeuk en ontstekingen te remmen. Uw hond kan bijvoorbeeld ook veel baat hebben bij huidverzorging ter ondersteuning van de huidfunctie.

Desensibilisatie niet geschikt bij voedselallergie

Desensibilisatie komt alleen in aanmerking bij honden die (mede) overgevoelig zijn voor omgevingsallergenen zoals pollen of huismijten. Deze therapie werkt niet voor voedselallergenen.

Wat is desensibilisatie bij uw hond?

Bij desensibilisatie wordt uw hond  minder gevoelig gemaakt voor bepaalde allergenen. Uw hond krijgt hiervoor langere tijd injecties met een desensibilisatievloeistof toegediend. 

Het intolerante immuunsysteem dat jeuk en ontstekingen in de huid veroorzaakt wordt als ware ‘heropgevoed’ door middel van de injecties. 

Desensibilisatie wordt ook wel immuuntherapie genoemd omdat – net zoals bijvoorbeeld bij fysiotherapie – herhaling noodzakelijk is om het gewenste resultaat te behalen. 

Hoe ziet de behandeling desensibilisatie bij uw hond eruit? 

Bij desensibilisatie wordt uw hond aan de hand van een bepaald schema geïnjecteerd. Deze injecties hebben een oplopende hoeveelheid extracten van de allergenen waarvoor uw hond overgevoelig is. Door de oplopende dosering kan uw hond – net zoals met vaccinaties –  langzaam wennen aan de allergenen.

U kunt deze injecties zelf geven aan de hand van een schema dat uw dierenarts of specialist voor u opstelt. De arts zal ook laten zien hoe de injecties te geven. 

Rush immuuntherapie

Een andere vorm van desensibilisatie is de zogenoemde ‘Rush immuuntherapie’. Deze wordt, zoals de naam zegt, met een hoger tempo gegeven zodat het effect (meestal) ook sneller zichtbaar is. 

Deze therapie is nog nieuw en wordt tijdens een dagopname in Medisch Centrum voor dieren in Amsterdam uitgevoerd. Op deze manier kan uw hond gedurende de hele behandeling gemonitord kan worden.

Vooruitzichten bij desensibilisatie

De hoeveelheid verschillende allergenen waarvoor uw hond gevoelig is, heeft geen invloed op de verloop van de therapie. 

Het resultaat van desensibilisatie is niet altijd direct zichtbaar. De verwachting is dat na gemiddeld zes maanden er verschil te zien is. Natuurlijk kan het u eerder wel opvallen dat uw hond minder krabt en de huid er minder onrustig uitziet.

Na ongeveer acht maanden wordt de desensibilisatie geëvalueerd. Vaak wordt er een flinke verbetering gezien bij 60 tot 70 procent van de honden. Niet alle honden worden helemaal klachtenvrij. 

Is de behandeling succesvol? Dan zal uw hond de rest van zijn leven injecties moeten ontvangen om dit resultaat te behouden.

Combinatie van behandelingen

Voor de hond die niet klachtenvrij uit desensibilisatie komt, zijn er nog andere opties. Voor deze honden is een combinatie van verschillende behandelingsvormen mogelijk, meestal gericht op het verbeteren van de huid en het voorkomen of verminderen van ontstekingen.

Deze combinaties worden sowieso vaak gebruikt in het begin van de therapie, als tijdelijke aanvulling om jeuk en ontstekingen te remmen.

Kosten desensibilisatie bij de hond

De kosten van desensibilisatie bij uw hond hangen af van het aantal allergenen waarvoor hij gevoelig is. Wanneer de injecties resultaat bieden, zal uw hond deze de rest van zijn of haar leven injecties nodig hebben. 

Als desensibilisatie deels effect heeft en aangevuld moet worden met andere medicatie, kunnen de kosten hoger uitvallen. 

Twijfels, of een vraag?

Wilt u achterhalen of desensibilisatie een mogelijkheid is voor of hond? Of simpelweg meer informatie over de therapie? Neem contact met ons op.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.