Labrador retriever

Kortweg: de labrador. Een vriendelijke, gemakkelijk te trainen en sociale hond. De labrador is één van de meest populaire hondenrassen in Nederland en een favoriete gezinshond.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wilt u meer weten over de eigenschappen van de labrador als ras? Overweegt u om naar een fokker te gaan of om een labrador retriever te adopteren? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond koopt of adopteert.

Wist u dat de labrador retriever gek is op water?

Achtergrond van de labrador retriever

De labrador is in veel landen één van de meest populaire gezinshonden. Hij houdt van mensen en is gemakkelijk te trainen.

Vissershond

Oorspronkelijk komt de labrador retriever uit Newfoundland, een Canadees eiland. Daar werden de honden van Newfoundland naar Engeland gebracht. Tijdens de reis op zee hielp de labrador op de vissersboten om de ontsnapte vissen uit de netten terughalen. Het stukje 'retriever' in de naam en het feit dat de labrador een goede zwemmer is komen hier vandaan. Lees ook: zwemmen met uw hond en blauwalg en honden

Zwemmen en jagen

De voorouders van de moderne labrador zijn waarschijnlijk een mix van deze super zwemmers, gekruist met andere jachthonden. Tegenwoordig is de labrador een uitstekende jachthond die zowel op het land als in het water in het wild jaagt. Door zijn talent voor jagen en sociale karakter wordt dit hondenras ook gebruikt als drugshond, reddingshond en hulphond.

Karakter: samenwerken

Het is niet voor niets dat de labrador een van de meest populaire rassen ter wereld is. Ze zijn namelijk geduldig, harmonieus en kunnen goed samenwerken. Het is een gezinshond en vindt het heerlijk om deel uit te maken van het gezin met zijn sociale, contactzoekende en vriendelijke geest.

Sociale en alerte hond

Over het algemeen is de labrador goedaardig tegenover alles en iedereen. Thuis kan hij ook erg alert zijn. Het hondenras heeft een uitstekende neus en houdt van water.

Mentale- en lichamelijke uitdaging

Een labrador moet deel uitmaken van het gezin. Hij moet mentaal uitgedaagd worden en genoeg lichaamsbeweging krijgen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Ze zijn gefokt om te dragen, dus een labrador houdt ervan om dingen te dragen. Daarom is een labrador gelukkig wanneer hij iets in zijn mond heeft. 

Activiteit: actieve hond

Dit ras houdt ervan om actief bezig te zijn. De labrador heeft dagelijks lichamelijke en mentale oefeningen nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Denk aan joggen, zwemmen, wandelen of hardlopen naast uw fiets. U kunt uw labrador ook trainen door hem trucjes of klusjes te laten doen.

Overgewicht voorkomen

Omdat dit hondenras van eten houdt, heeft hij ook de neiging om te zwaar te zijn. Daarom is het extra belangrijk om dagelijks oefeningen te doen.

Vachtverzorging: borstelen

De vacht van een labrador retriever is kort en dicht. Ze hebben geen golven of krullen in de vacht. De vacht voelt hard en ruw aan. De vacht van een labrador kan goed tegen weer, wind en water. Het beschermt en isoleert in bijna alle weersomstandigheden. U verzorgt de vacht door uw labrador regelmatig te borstelen. Zo houdt u de vacht ook schoon.

Trainen labrador

De labrador retriever kunt u goed trainen.

Belonen

De labrador werkt graag met zijn baasje en werkt hard voor een beloning. Omdat het ras is gefokt om te helpen, betekent dit ook dat ze graag dingen dragen en oppakken. Daarom wordt hij ook graag beloond met speelgoed tijdens de training. 

Het hondenras leert het best als hij vriendelijk wordt aangesproken en beloningen krijgt. Let wel op dat labradors erg van eten houden. Leer uw jonge labrador bijvoorbeeld niet om aan tafel te eten. Zo voorkomt u dat uw hond gaat bedelen. 

Samenwerking

Veel labradors worden gebruikt bij het jagen. Labradors jagen niet als ze alleen zijn, ze blijven vaak bij het baasje en houden altijd het contact.

Grootte en gewicht

Mannetjes worden gemiddeld tussen de 56 en 57 cm en teven worden gemiddeld tussen de 54 en 55 cm. Het gewicht ligt tussen de 25 en 34 kg.

Kleur

Labrador retrievers zijn effen zwart, bruin of geel. Labradors kunnen ook een donkergele, goudachtige kleur hebben, dit wordt vaak "vosrood" genoemd.

Speciaal voor het ras

Net als elk ander hondenras heeft de labrador een aantal speciale kenmerken. Zo zijn er verschillende lijnen en is hij dol op water. 

Werk- en showlijn

Labrador retrievers worden op twee manieren gefokt:

 • werklijn: om te werken en jagen
 • showlijn: meer voor het uiterlijk dan om te werken

Daarnaast is er een lijn die de twee combineert, genaamd "dual purpose". Welk type geschikt voor u is, hangt helemaal af van het leven dat u een labrador biedt.

Waterliefhebber

Een labrador houdt van water - het hele jaar door. Dit betekent ook dat u alert moet zijn op hotspots en cold water tail. U kunt hotspots en cold water tail voorkomen door de hond grondig af te drogen nadat hij in het water heeft gelegen. Hiervoor kunt u ook een droog kussen gebruiken dat vocht opzuigt.

Erfelijke ziekten labrador retriever

De labrador is een gezond ras dat over het algemeen geen grote gezondheidsuitdagingen heeft. Er zijn enkele erfelijke ziekten in het ras. Als u een labrador retriever met stamboom koopt, kunt u meestal in de stamboom zien waar de honden in de lijnen op worden getest en wat het resultaat is.

De typische erfelijke ziekten van labrador retrievers zijn:

Controleer op de stamboom of deze erfelijke ziekten in de familie van de pup zitten voordat u de pup koopt.

Voeding: voorkom overgewicht

In het eerste jaar heeft de pup goede voeding nodig omdat dit kan helpen zijn gewrichten sterk te maken. Houd rekening bij het kiezen van voeding dat voldoet aan de behoeften van uw hond. Kies het voer dat past bij de grootte en het activiteitenniveau van de hond. 

Overgewicht

Een labrador kan snel overgewicht krijgen. Zorg ervoor dat uw hond niet te dik wordt. Overgewicht kan gewrichtsproblemen, suikerziekte en hartaandoeningen veroorzaken. Twijfelt u over welke voeding en hoeveelheid uw hond nodig heeft? Neem contact met een AniCura Dierenkliniek bij u in de buurt. 

Type

Sportieve honden

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Wilt u een puppy of volwassen labrador kopen, maar weet u niet waar dit kan? Kies tijdens uw zoektocht niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Hiermee voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. 

Online worden veel honden aangeboden. Helaas is een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen labrador koopt.

Ga naar puppy kopen en kom meer te weten over het aanschaffen van een hond.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd