Golden retriever

De mooie, vrolijke golden retriever is een fantastisch ras als gezinshond. Met zijn vriendelijke puppy geest, grote liefde voor mensen en een mooie uitstraling, is de golden retriever begrijpelijk een populaire gezinshond.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wilt u meer weten over de eigenschappen van het hondenras golden retriever? Overweegt u om naar een fokker te gaan of om een hond van het ras golden retriever te adopteren? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een golden retriever aanschaft. Wist u bijvoorbeeld dat de golden retriever gek is op water? 

Achtergrond van de golden retriever

Een golden retriever is intelligent, sociaal en loyaal. Het ras is ergens eind 1800 ontstaan in het gebied tussen Engeland en Schotland. Vermoedelijk komt dit ras voort uit een kruising tussen labrador retriever, Ierse setter en, het nu uitgestorven ras, tweed water spaniël.

Apporterende jachthond

De golden retriever was vooral populair bij jagers vanwege zijn ‘zachte’ manier van dragen. Met zijn zachte gebit kon hij kleine vogels dragen zonder er sporen in achter te laten. Begin 1900 werd het ras officieel goedgekeurd en werden de eerste honden geïmporteerd in Nederland. 

Populair hondenras

Tegenwoordig behoren golden retrievers tot de meest populaire rassen ter wereld en staan ze elk jaar in de top vijf op de lijst van de meest populaire hondenrassen in Nederland. 

Karakter van de golden retriever

Het lieve en speelse karakter van de golden retriever maakt hem tot de perfecte gezinshond. Hij is rustig, liefdevol, slim en vindt het heerlijk om bij zijn familie te zijn. 

Speels

De golden retriever wordt ook weleens ‘de eeuwige puppy’ genoemd. Dit komt omdat het karakter van de golden retriever erg speels is. Deze speelsheid hebben de meeste rassen als puppy ook, maar ontgroeien dit later. De golden retriever blijft tot ver in zijn volwassen leven erg speels, wat een gezin veel plezier brengt.  

De golden retriever past, ondanks zijn speelsheid, goed in een gezin met kinderen. Het ras is erg slim en kan het verschil in kwetsbaarheid tussen een volwassene en een kind goed opmerken. Natuurlijk is het belangrijk om kleine kinderen nooit alleen te laten met een hond, ook niet bij een golden retriever die veel toelaat.  

Makkelijk te trainen hond

Verder is de golden retriever over het algemeen makkelijk te trainen. Apporteren vinden zij een van de leukste dingen om te doen. Daarnaast houden golden retrievers ervan om iets in hun bek te dragen en houden zij erg van zwemmen.  

Het karakter van de golden retriever is ook erg sociaal. Zij accepteren makkelijk andere honden en ook andere soorten huisdieren. Mensen vinden zij ook erg leuk. Dit maakt de golden retriever wel minder geschikt als waakhond.  

Gezinshond

Het ras wil graag bij zijn gezin zijn, of het nu op reis is of tijdens dagelijkse taken. Zij houden namelijk heel erg van aandacht. Een van de eigenschappen van de golden retriever is dat zij zich erg aan hun gezin hechtten. Daarom is dit ras minder geschikt om de hele dag alleen thuis of in een kennel door te brengen. Wanneer zij veel tijd alleen moeten doorbrengen kan dit leiden tot verlatingsangst of sloopgedrag. 

Verder zijn Golden retrievers over het algemeen niet snel gestrest. Of hij nou woont op een boerderij of midden in de stad,  golden retrievers passen zich makkelijk aan bij uw dagelijks leven. Wel heeft hij behoefte aan voldoende beweging, maar als hij minstens een keer per dag een langere wandeling kan maken, is hij in huis goedaardig en ontspannen. 

Kortom de golden retriever heeft alle eigenschappen van een fijne gezinshond.  

Hulphond

Een golden retriever is niet waakzaam. Hij zal vreemden met grote vreugde en enthousiasme begroeten. Hoewel het een slechte waakhond is, is het een uitstekende hulphond. Zijn zelfvertrouwen en trainbaarheid zorgen ervoor dat hij blindengeleide-, therapie- en gezelschapshond kan zijn.

Onhandige hond

Houd er wel rekening mee dat het een relatief grote en speelse hond is die soms wat onhandig kan zijn. Ook bij kinderen. Laat daarom uw golden retriever niet alleen met jonge kinderen. Zelfs de meest goedaardige honden kunnen geïrriteerd raken wanneer ze te veel worden geplaagd.

Leeftijd golden retriever

Golden retrievers worden gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud.  

Laat volwassen

Het is een hond die laat bloeit. Pas als de hond drie tot vier jaar oud is, is hij mentaal volwassen en volgroeid. Het speelse karakter is aantrekkelijk voor veel gezinnen. 

Senior

Vanaf 5 – 6 jaar wordt de golden retriever lichamelijk een 'senior’, ondanks dat zij zich vaak nog als puppy gedragen.

Wanneer golden retrievers ouder worden, komen bepaalde kwaaltjes vaker voor en is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts.  

Verschil golden retriever en labrador

De golden retriever en de labrador lijken wat betreft uiterlijk ontzettend veel op elkaar. Het verschil tussen een golden retriever en een labrador zit hem voornamelijk in het karakter. 

Over het algemeen is de golden retriever wat rustiger dan de labrador. De labrador kan door zijn enthousiasme en wat stevigere lichaamsbouw wat lomper overkomen. Natuurlijk verschilt het karakter heel erg per hond en hebben opvoeding en ervaringen hier veel invloed op. Beide rassen zijn bij een goede opvoeding en socialisatie zeer geschikt als gezinshond. 

Lees verder als u meer wilt weten over de labrador.

Kleur

Welke kleuren kunnen golden retrievers hebben? Volgens de officiële standaard is de golden retriever altijd effen goud. De gouden kleur kan variëren van lichtgoud tot diep en warm goud. De vacht mag enkele witte haren bevatten, maar niet teveel. 

De golden retriever komt niet in andere kleuren voor. Kruisingen kunnen er echter wel voor zorgen dat de honden erg op een golden retriever lijken, maar dan een andere kleur vacht hebben. Zo kan het dus zijn dat u denkt weleens een zwarte of een bruine golden retriever te zijn tegengekomen. Dit zijn dus officieel geen zuivere golden retrievers. Zou kunt u met deze honden dus geen officiële hondenshow lopen onder het ras 'golden retriever’. Toch kunnen dit zeker erg leuke honden zijn die veel weg hebben van het karakter van de golden retriever.

Vachtverzorging

De vacht is glad of licht golvend en heeft een waterafstotende en goed geïsoleerde ondervacht.  De vacht heeft niet veel verzorging nodig. Een paar keer per week goed borstelen is voldoende, al is dagelijks borstelen nog beter.

Hoeveel verhaart een golden retriever? 

Een golden retriever verhaart door de seizoenen heen meer of minder. Tijdens de winter zal de ondervacht dikker worden. In de zomer zal de golden retriever in de rui gaan en zal dus meer verharen. In deze periode is het belangrijk om wat vaker te borstelen om minder last te hebben van verharen bij golden retrievers. 

Trimmen

Een golden retriever hoeft over het algemeen niet getrimd te worden. Wel kan het soms nodig zijn om het haar bij de poten, oren, borst en achterkant bij te houden om vervilting te voorkomen. Let daarbij wel op dat u niet te veel haren uit de oren wegknipt. Het haar in de oren vormt namelijk bescherming tegen het binnendringen van vuiligheid.  

Wassen

Soms kan het nodig zijn om een golden retriever te wassen, zeker als zij in vies slootwater hebben gezwommen. Let daarbij op dat u een shampoo koopt die speciaal voor honden is ontwikkeld en dat u uw hond niet vaker dan twee keer per week wast. Dit kan namelijk tot irritatie van de huid leiden. Elke zes tot acht weken wassen is voldoende.  

Activiteit: fysieke- en mentale uitdaging

Een golden retriever is een fijne, actieve gezinshond. Het is een hond die fysieke en mentale stimulatie nodig heeft. Het ras is niet onafhankelijk en is gefokt om dicht bij het baasje te zijn. Verder heeft hij een goede opvoeding en training nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Training golden retriever

Een golden retriever reageert snel en is attent. U kunt hem leren om los te laten lopen terwijl u hem onder controle houdt. Ook kunt u hem aanleren om in de tuin te spelen zonder dat hij zomaar wegloopt. Zelfs zonder tuinhek. Het ras wil graag meewerken, maar het moet met vriendelijkheid en consistentie. Trainen met korte pauzes en positieve bekrachtiging is het beste.

Taken geven

U kunt ook gebruik maken van zijn voorliefde om dingen te dragen. Geef hem bijvoorbeeld speeltje die hij tijdens de training kan dragen. Een goed idee is om de hond kleine taken in het dagelijks leven te geven. Laat hem het brood of de krant naar huis dragen. Het ras is dol op water, dus zwemmen als het warm is maakt de hond erg blij. 

Grootte en gewicht

De grootte van een golden retriever verschilt tussen teven en reuen. Golden retriever reuen worden gemiddeld 56 tot 61 cm hoog. Het gewicht van een golden retriever zit tussen de 29 – 34 kg. Teven worden gemiddeld 51 tot 56 cm hoog met een gewicht van 25 - 29 kg. 

Het is geen geheim dat de golden retriever ontzettend van eten houdt. Het komt dan ook regelmatig voor dat zij zwaarder worden dan dat zij gemiddeld horen te zijn. Is uw golden retriever nou ook te zwaar? Lees dan verder op: afvallen hond

Speciaal voor het ras

De golden retriever is er in twee verschillende soorten en is gek op water.

Werk- en showlijn

Golden retrievers worden gefokt in twee lijnen: Een werklijn en een showlijn. Er is slechts één type beschreven als rasstandaard, maar er is een duidelijk verschil tussen de twee lijnen. Bovendien is er een lijn die de twee combineert, genaamd “tweeledig”. 

Werklijnen zijn typisch gefokt voor werkeigenschappen, terwijl showlijnen worden gefokt voor uiterlijk zonder volledig overheersende werkeigenschappen. Welk type voor u geschikt is, hangt volledig af van welk leven u een golden retriever kunt aanbieden. De werklijnen zijn doorgaans aanzienlijk kleiner, minder zwaar, donkerder van kleur en zijn actiever.

Gek op water

Een golden retriever houdt van water - het hele jaar door. U doet hem dan ook een plezier door hem regelmatig te laten zwemmen. Dit betekent helaas wel dat ze kunnen worden blootgesteld aan aan hotspots en onder andere cold water tail, let hier dus goed op. 

Erfelijke ziektes golden retriever

De golden retriever is een gezond ras dat over het algemeen geen last heeft van grote gezondheidsproblemen. Er zijn enkele erfelijke ziekten in het ras. Als u een golden retriever met stamboom koopt, kunt u meestal in de stamboom zien waar de honden op worden getest en wat het resultaat is. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

Voeding

Bij het kiezen van de juiste voeding voor uw golden retriever is het belangrijk dat u rekening houdt met al zijn behoeften.

Gewrichtsaandoeningen voorkomen

Het is vooral belangrijk dat de pup in zijn eerste jaar goed wordt gevoed om te voorkomen dat hij gewrichtsaandoeningen ontwikkelt. Kies voer dat past bij de grootte en het activiteitenniveau van de hond.

Als u twijfelt over welke voeding en hoeveelheid uw hond nodig heeft, neem dan contact op met uw dierenarts. 

Type

Apporterende jachthond 

Prijs van een golden retriever

De prijs van een golden retriever is sterk afhankelijk van zijn leeftijd en of hij een stamboom heeft.  

Een golden retriever puppy met stamboom kost ongeveer tussen de 1000 en de 2000 euro. Een pup zonder stamboom is vaak veel goedkoper, maar raden wij niet aan. Er is namelijk een kans dat deze honden via de illegale hondenhandel worden verkocht. Deze puppy's zijn meestal niet gevaccineerd of ontwormd en kunnen dus ziektes met zich meedragen. 

De prijs van een volwassen golden retriever is erg afhankelijk van de verkoper. Hij maakt zelf een inschatting van de prijs, vaak gebaseerd op de leeftijd van de hond.  

Let erop dat de prijs voor een golden retriever niet stopt bij de aankoop dan de pup. Wanneer u een pup heeft gekocht komen daar nog de kosten van de dierenarts, voer en andere benodigdheden bij. 

Denk hierbij onder andere aan: 

 • Vaccinaties
 • Ontwomingen
 • Castratie of sterilisatie
 • Dierenartskosten bij ziekte
 • Huisdierverzekering
 • Voer
 • Speelgoed
 • Tuigje en riem
 • Bench of mand 

Bedenk daarom voordat u een golden retriever pup koopt, of hij wel in uw financiële situatie past.  

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Denkt u erover na om een puppy of volwassen golden retriever te kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt.

Meer informatie en tips over het kopen van een puppy of volwassen hond? Lees: puppy kopen

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd