Krabben en likken gaan bij honden met een pollenallergie vaak samen met geïrriteerde ogen, niezen en een jeukende huid.

Pollenallergie bij honden

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen (oftewel: pollen). De symptomen komen grotendeels overeen met hooikoorts bij mensen. Voor zowel honden als mensen is pollenallergie een teken van een overgevoelig immuunsysteem.

Er wordt vaak gedacht dat de bloeitijd alleen in de lente is, maar ook tijdens de zomer en in het begin van de herfst bloeien sommige planten.

Heeft u een hond met hooikoorts? Dan kan dat dus een heleboel genies, gesnuif en jeuk betekenen tijdens de warmere seizoenen. Wat kunt u daar nu tegen doen?

Zo helpt u een allergische hond

 1. Ga langs bij de dierenarts
  Denkt u dat uw hond een pollenallergie heeft? Dan is het verstandig om eerst langs te gaan bij de dierenarts voor een controle. De behandeling kan namelijk verschillen per hond, afhankelijk van hoe erg de allergie is. Honden met hevige hooikoorts hebben misschien medicijnen of immunotherapie nodig, terwijl honden met een milde allergie genoeg hebben aan de juiste verzorgingsproducten. De dierenarts weet wat het beste is voor uw hond.
 2. Doe uw hond in bad
  Was uw hond regelmatig en gebruik hypoallergene anti-jeuk shampoo om de huid te helpen. Deze shampoos zijn perfect voor honden met hooikoorts omdat ze de droge, gevoelige en jeukende huid goed verzorgen. Vraag uw dierenarts hoe vaak u uw hond moet wassen en wat het beste middel is voor uw hond. Uw dierenarts past het advies op uw hond aan.
 3. Maak de poten van uw hond goed schoon
  Wanneer u met uw hond in het pollenseizoen gaat wandelen, is de kans groot dat uw hond in contact komt met stuifmeel van grassen, planten, bloemen of bomen. Daarom is het belangrijk dat u de poten en het lichaam van uw hond goed schoonmaakt bij thuiskomst. Zo zorgt u ervoor dat er geen pollen achterblijven op uw hond.
 4. Check de pollenkalender
  Op deze pollenkalender kunt u zien hoe hoog infectiedruk is. Op basis hiervan kiezen mensen er soms voor om in bepaalde gebieden niet meer te gaan wandelen omdat de hond in dat gebied meer last zal hebben van pollen.
 5. Zorg voor een schoon huis
  Pollen komen op allerlei manieren uw huis binnen, bijvoorbeeld als u thuiskomt en buiten bent geweest of via open ramen. U kan dit tegengaan door zo vaak mogelijk te stofzuigen, minimaal één keer per week. Vergeet ook niet om het tapijt, kleed en gordijnen schoon te maken. 

Twijfelt u of uw hond hooikoorts heeft? Neem dan contact op met uw dierenkliniek.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd