Shih tzu

De shih tzu is een echte schat en zal uw beste maatje zijn. Het is een harige vriend die u overal volgt waar u ook gaat en graag met u op de bank wilt knuffelen. Het is wel goed om te weten dat hij veel gezondheidsproblemen heeft.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Houd er rekening mee dat dit ras veel gezondheidsproblemen heeft. Lees er meer over onder erfelijke ziekten.

Wilt u meer weten over de eigenschappen van het hondenras shih tzu? Overweegt u om naar een fokker te gaan of om een shih tzu te kopen of adopteren? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond koopt. 

Achtergrond van de shih tzu

Shih tzu betekent "kleine leeuw", wat best grappig is, want er is niets leeuwachtigs aan dit ras. In tegenstelling tot wat de naam aangeeft, is de shih tzu een liefhebbende hond en absoluut geen jager.

Oud hondenras

De oorsprong van het ras is een soort mysterie ook zijn de meningen hierover verdeeld. Sommigen zeggen dat het één van de 14 oudste hondenrassen is en dat zij al in 8000 voor Christus aanwezig waren in China. Anderen beweren dat het ras afkomstig is uit Tibet waar honden van dit type als geschenk aan het keizerlijke hof van China werden gegeven. Ongeacht uit welk land hij afkomstig is, het is duidelijk dat de hond een lange geschiedenis heeft als een gewaardeerde gezelschapsdier.

Karakter van de shih tzu

De shih tzus zijn geweldige huisdieren die goed overweg kunnen met zowel andere dieren als kinderen. De kinderen moeten wel weten hoe ze een puppy moeten behandelen, respecteren en ermee kunnen spelen. 

Maatje

Als u op zoek bent naar het beste maatje, dan zult u dit in deze hond vinden. Waar u ook gaat en wat u ook doet, de shih tzu wilt daar graag bij zijn. Het is een vrolijke, positieve, vriendelijke en levendige hond die uw aandacht nodig heeft.

Waakzame hond

Hoewel deze hond graag met u knuffelt op de bank, is het ook een waakzame hond. Hij is waakzaam, levendig en zal wellicht blaffen tegen vreemden die bij u op bezoek komen. Wacht af en ze worden vrienden met uw gasten zodra ze hen begroeten.

Activiteit: speelse hond

Zolang de hond is waar u bent, maakt het eigenlijk niet uit waar hij woont. De shih tzu is een hond die zich zowel in kleine appartementen als in grote huizen op zijn gemak kan voelen. Als hij maar de ruimte heeft om te wandelen en te spelen. Ze zijn niet het meest actieve ras, maar ze dwalen graag rond in het huis, spelen met het speelgoed of lopen het liefst ongeveer 60 minuten per dag.

Vachtverzorging shih tzu

De hond is klein en robuust met een zware vacht. Van zelfs één dag zonder verzorging kunnen klitten ontstaan. Hoeveel u moet borstelen of kammen, hangt af van de textuur van zijn vacht. Sommigen hebben dagelijkse zorg nodig, terwijl het voor andere shih tzu’s voldoende is om één keer per week de vacht te zorgen. 

Veeleisende vachtverzorging

Het behouden van een prachtige vacht kan veeleisend zijn, een reden waarom veel eigenaren een professionele trimmer inhuren om dit te doen. Als u het zelf doet, is het gemakkelijker als u de vacht in delen borstelt wanneer de hond op zijn zij ligt. Als u wilt dat de vacht kort blijft, plan dan trim afspraken om de zes tot acht weken. Aangezien het trimmen en borstelen van dit ras training vereist, moet de hond al worden gewend aan vachtverzorging bij de fokker.

In bad

Doe uw shih tzu regelmatig in bad. Bij voorkeur één keer per week, en zorg ervoor dat u een goede shampoo en conditioner gebruikt. Vergeet niet om de klitten uit te kammen voordat u hem of haar in bad doet, anders zullen de klitten erger worden als ze nat worden. Föhn ook de vacht grondig om er zeker van te zijn dat uw shih tzu het niet koud krijgt.

Training

Begin met het trainen van uw shih tzu-puppy op de dag dat u hem mee naar huis neemt. De shih tzu is makkelijk te trainen en kan alles leren. Houd uw trainingssessies kort en interessant omdat de shih tzu herhalingen van dezelfde oefeningen niet op prijs stelt. Om te voorkomen dat hij op dingen kauwt, op mensen springt of bijt, moet u uw hond laten begrijpen dat u de leiding heeft. Vroege socialisatie helpt ook om er voor te zorgen dat uw pup opgroeit tot een brave hond.

Grootte en gewicht: kleine hond

Shih tzu’s mogen niet groter zijn dan 27 cm. Zijn gewicht is ongeveer 4,5 tot 8 kg.

Kleur

Shih tzu’s zijn er in vele kleuren, zoals zwart, grijs en wit, zwart en wit of rood en wit. 

Speciaal voor het ras 

Dit hondenras onderscheidt zich op verschillende vlakken van andere rassen. Zo heeft de shih tzu een veeleisende zindelijkheidstraining nodig en is hij gevoelig voor warmte. 

Zindelijkheidsprobemen

U moet weten dat de shih tzu moeilijk zindelijk te maken is. Als u strikt bent en de pup niet alleen pup door het huis laat lopen totdat hij volledig getraind is, zult u succes hebben. Zorg ervoor dat u altijd uw hond uitlaat nadat hij geslapen, gespeeld en gegeten heeft en onthoud dat een puppy vele keren per dag naar buiten moet.

Gevoelig voor warmte

Het is ook goed om te weten dat deze hond, net als andere rassen met korte gezichten, gevoelig is voor warmte en makkelijk een zonnesteek krijgt. Daarom moet u hem tijdens warme dagen binnen in een ruimte met airconditioning houden.

Erfelijke ziekten shih tzu

Er komen een aantal gezondheidsproblemen en erfelijke ziekten bij de shih tzu voor. 

Oogproblemen

De meeste baasjes van shih tzu's komen bij de dierenartsen voor problemen aan de ogen. Houd daarom goed in de gaten als de ogen van uw hond overdreven bol zijn.

Ademhalingsproblemen

Vanwege de vorm van de kop, het gezicht en de luchtwegen, kunnen shih tzu’s problemen hebben met ademen. Sommige honden hebben een obstructie in de bovenste luchtwegen waardoor ze moeite hebben met ademen. Deze problemen kunnen indien nodig operatief worden behandeld.

Andere ziekten

Andere ziekten om in de gaten te houden:

 • oogproblemen zoals progressieve retinala atrofie (PRA) en staar
 • patella luxatie
 • droge-ogen syndroom
 • nierdysplasie
 • tandproblemen zoals paradentose en melktanden die er niet vanzelf uitvallen

Let op

Hierboven ziet u slechts een selectie van de erfelijke ziekten bij de shih tzu. Wees alert op de gezondheidsproblemen die dit ras heeft. Wilt u, ondanks alle gezondheidsproblemen, een shih tzu kopen en bent u bereid hem alle nodige zorg te bieden? Kies dan voor een erkende fokker die zich richt op de gezondheid en het welzijn van uw hond. 

Voeding: kieskeurig

Dit ras is misschien kieskeurig als het om eten gaat. Dat komt vooral doordat hun eigenaren ze aan ander voedsel hebben laten wennen. Geef uw hond de tijd om aan zijn voedsel te wennen en geef niet uw eigen eten aan uw hond. Net als bij alle hondenrassen is de hoeveelheid voer afhankelijk van bijvoorbeeld het activiteitenniveau, de grootte en de leeftijd van uw hond.

Type

Gezelschapshond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Wilt u een puppy of volwassen shih tzu aanschaffen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de shih tzu gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt.

Tips over het aanschaffen van een shih tzu? Ga naar puppy kopen en ontdek wat u moet weten voordat u een hond koopt. 

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd