Narcose hond: wat houdt het in

Anesthesie (narcose) houdt in dat uw hond door middel van medicijnen vóór een operatie of onderzoek verdoofd wordt.

Lees ook: Narcose kat

In combinatie met pijnmedicatie zorgt anesthesie ervoor dat uw hond niets merkt van de operatie en zich achteraf ook niks herinnert van de operatie.

Narcose hond

Wat voor een narcose wordt toegepast hangt af van het type behandeling en van de individuele hond.

Een narcose heeft altijd risico’s, maar door bovenstaande factoren van te voren zo goed mogelijk te onderzoeken en op elkaar af te stemmen wordt dit risico beperkt.

Voor de narcose

Voor de narcose vindt een algemeen onderzoek plaats: het pre-anesthetisch onderzoek. Ook de longen en het hart worden gecontroleerd.

Soms vindt dit onderzoek plaats in combinatie met bloedonderzoek, een röntgenfoto of echografie om het risico van een operatie in te schatten.

Op basis hiervan wordt de narcose aangepast. Factoren die hierbij meespelen zijn ras, leeftijd, gewicht, de algemene conditie van uw hond en specifieke aandoeningen van de hond.

Ras

Van bepaalde rassen is bekend dat bepaalde verdovende middelen niet gegeven kunnen worden, zoals de windhond of de border collie.

Maar ook bulldogachtigen met hun verkorte voorste luchtweg en vaak relatieve nauwe luchtpijp hebben aangepaste maatregelen nodig, zoals extra zuurstofvoorziening.

Leeftijd

Pups hebben in het algemeen een slechter ontwikkeld ontgiftingsvermogen dan volwassen honden. De narcose kan hierdoor langer doorwerken.

Bij hele oude honden kunnen allerlei lichaamsfuncties minder goed zijn (hart, lever, nier) die weer van invloed kunnen zijn op de effect van de narcose.

Gewicht

De hoeveelheid toe te dienen narcose wordt gegeven per kilogram lichaamsgewicht. Deze berekening is niet lineair.

Dit houdt in dat een hond van 50 kg niet tien keer de hoeveelheid krijgt toegediend van een hond van vijf kg. We spreken dan ook van het metabool gewicht.

Specifieke aandoeningen

Bij honden met bijvoorbeeld een hartaandoening is het belangrijk middelen te gebruiken die de hartfunctie zo min mogelijk belasten.

Bij honden met epilepsie, kunnen wij bepaalde middelen niet inzetten. In de anesthesie zijn vijf risicogroepen geformuleerd afgaande op de ernst en het type afwijking.

Welke vormen van narcose bij uw hond zijn er?

Sedatie

De mildste vorm van narcose is sedatie. Deze wordt gebruikt bij onderzoeken waarbij het dier kalm moet blijven maar niet heel stil hoeft te liggen.

Dit is het geval bij bijvoorbeeld het nemen van bepaalde röntgenfoto’s. Een stukje bewustzijn van de hond wordt uitgeschakeld en het dier beweegt zich minder.

Sedatie met pijnstilling

Moet er meer gebeuren, zoals bijvoorbeeld een gebit van een hond saneren, inclusief het verwijderen van enige losse tanden, dan zijn naast het stil blijven liggen van de hond ook een goede pijnstilling nodig.

Algehele anesthesie

Bij een operatieve ingreep, zoals bijvoorbeeld een castratie van een reu, dan moet de hond onder algehele anesthesie.

De hond moet dan namelijk lange tijd stil blijven liggen, ondertussen geen diepe pijn meer kunnen voelen en alle vitale lichaamsfuncties moeten beschermd worden.

Naarmate er verdergaande operatieve ingrepen plaatsvinden worden de eisen steeds uitgebreider en de algehele anesthesie kan hierop worden aangepast.

U kunt hierbij nog denken aan extra spierverslapping voor orthopedische operaties of mechanische ventilatie voor operaties in de borstholte.

Hoe verloopt de narcose van uw hond?

Uw hond moet nuchter zijn op de dag van de operatie. Voor de ingreep plaatsvindt, inhaleert uw hond het verdovende medicijn, krijgt dit via een infuus rechtstreeks in een bloedvat in een poot, of met een injectie in een spier.

Een combinatie van deze methoden komt ook vaak voor. Via het infuus kan ook medicatie na de operatie worden toegediend.

Uw hond is ongeveer een half uur na het toedienen van de pre-anesthesie klaar voor de operatie.

Een assistent houdt, samen met de dierenarts, uw hond tijdens de operatie nauwlettend in de gaten. Bewakingsapparatuur meet de ademhaling, de hartslag, de bloeddruk en de lichaamstemperatuur tijdens de narcose.

De lichaamstemperatuur wordt met behulp van onder meer warmtematten stabiel gehouden.

Hond na narcose

Zodra uw hond bijkomt, verwijdert de dierenarts de beademingsbuis en wordt hij of zij naar de uitslaapkamer gebracht. 

Het ontwaken gebeurt in een rustige, warme omgeving met gedempt licht. Hier wordt de algemene toestand, de hartslag, de ademhaling en de lichaamstemperatuur voortdurend gecontroleerd.

De dierenarts schat in wanneer uw hond weer naar huis kan na de operatie. Het narcosemiddel kan namelijk na het ontwaken nog doorwerken. Meestal is dit dezelfde dag nog.

Narcose hond bijwerkingen of complicaties

Anesthesie brengt altijd een zeker risico met zich mee. Dat zorgt bij u als baasje voor extra spanning. Misschien stelt het u gerust om te weten dat de risico's aanzienlijk kleiner zijn dan vroeger.

Jonge hond en narcose

Bij een jonge, gezonde hond is het risico op complicaties tijdens narcose zelfs zeer klein. Bij oudere, zieke honden zijn de risico’s iets groter, zowel van de narcose als de operatie.

De narcosemiddelen hebben verschillende bijwerkingen. Het middel kan bijvoorbeeld invloed hebben op de bloeddruk of ademhaling.

Pre-anestetisch onderzoek

Een uitgebreid onderzoek voorafgaand aan de operatie moet de risico's en mogelijke bijwerkingen van de narcose zo veel mogelijk beperken. Uw hond krijgt altijd een narcosemiddel toegediend dat precies passend is.

Tips verzorging hond na narcose

Het kan zijn dat uw hond na een (zware) operatie nog wat versuft is bij thuiskomst. Uw hond is moe, kan wat ronddwalen en is soms ook misselijk. Dit is voor iedere hond anders, maar het hoort er allemaal bij. 

Tips voor na de operatie

  • zorg ervoor dat het lekker warm is in huis
  • geef uw hond de kans om te plassen voor thuiskomst. Het kan zijn dat uw hond hier de eerste dag(en) wat moeite mee heeft. 
  • geef uw hond alleen eten en drinken als uw hond helemaal wakker is. Geef het eten in kleine porties. 
  • volg alle meegekregen instructies van de dierenarts goed op

Twijfelt u of uw hond goed herstelt na de narcose? Hij of zij plast of eet bijvoorbeeld helemaal niet meer? Neem dan alsnog even contact op met ons. 

Kosten narcose hond

De kosten van narcose hangen af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, conditie en het gewicht van uw huisdier.

Een oude hond met hartproblemen heeft een andere narcose nodig dan een jonge hond die komt voor een castratie. Met hulp van een vooronderzoek wordt bepaald welke narcose uw hond nodig heeft.

Wilt u meer weten over bijvoorbeeld de kosten van anesthesie bij uw hond? Neem dan contact op met de medewerkers van uw dierenkliniek.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.