Uw hond met overgewicht laten afvallen

Net als bij mensen komt ook bij dieren overgewicht voor. Onder huisdieren neemt obesitas toe: uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de honden te zwaar is.

Lees ook: Dieetprogramma kat

Wanneer uw hond te zwaar is, is dit slecht voor zijn gezondheid. Daarom is er, ook voor honden, een speciaal dieetprogramma om hen te helpen gewicht te verliezen.

Dieetprogramma hond

Bij het dieetprogramma kijken we naar de voeding en beweging die uw hond krijgt en stellen we een programma op om het gewicht op een gezonde en gecontroleerde naar beneden te krijgen.

Overgewicht hond

De belangrijkste reden om het overgewicht van uw hond te bestrijden, is dat de gezondheid van uw huisdier eronder lijdt.

Slanke, gezonde honden leven soms tot twee jaar langer dan honden met overgewicht.

Zware dieren zijn eerder buiten adem, hun gewrichten slijten sneller en hun weerstand is lager. Dit betekent dat ze minder snel herstellen van wonden of een ziekte. Daarnaast kunnen ze last krijgen van vetgezwellen en huidproblemen.

Wanneer moet uw hond afvallen?

Het herkennen van overgewicht kan lastig zijn. U ziet uw hond elke dag en een geleidelijke toename van het gewicht kan u dan makkelijk ontgaan. Daarnaast zien dieren met licht overgewicht er meestal niet ongezond uit.

Het valt u waarschijnlijk wel op als uw hond steeds sneller moe is tijdens het spelen of wandelen, erg veel lijkt te eten of snel verhit is op warme dagen.

Een goede manier om te testen of uw hond te zwaar is, is door de ribben van uw hond te voelen. Moet u hard duwen om de ribben van uw hond door de huid heen te kunnen voelen? Dan is de kans groot dat uw hond overgewicht heeft.

Let ook op uw omgeving: krijgt u regelmatig opmerkingen over de omvang van uw hond? Negeer deze signalen dan niet en laat uw hond wegen bij de dierenarts.

Wat zijn de oorzaken van overgewicht bij uw hond?

Bij honden is het net als bij mensen: de oorzaak van overgewicht zit in een combinatie van te veel eten en te weinig bewegen.

Dieren die te weinig bewegen, verbranden hun energie niet en slaan die op als vet. Hierdoor worden ze te dik. Het kan ook zijn dat u uw hond te veel voer of tussendoortjes geeft.

Er zijn ook andere factoren die meespelen: oudere en gecastreerde honden hebben minder energie en hoeven dus minder te eten. Daarnaast kunnen ras en gezondheidsproblemen van invloed zijn.

Sommige hondenrassen, zoals de Beagle, Duitse Herder en Labrador Retriever, zijn simpelweg gevoeliger voor overgewicht dan andere rassen. Een traag werkende schildklier kan ook obesitas veroorzaken en sommige medicijnen hebben gewichtstoename als bijwerking.

Overgewicht voorkomen? Lees ook: Overgewicht voorkomen bij uw huisdier

Hoe gaat het dieetprogramma in zijn werk?

Samen met u kijken we naar het gewicht van uw hond en naar hoe uw hond eruitziet. Op basis daarvan bepalen we het streefgewicht voor uw hond.

Om dit streefgewicht te bereiken, zetten we vaak een combinatie in van dieetvoer, meer beweging en begeleiding. Die begeleiding is van belang omdat het voor uw hond het beste is als hij of zij geleidelijk afvalt.

Niet te veel in één keer, een gewichtsverlies van één tot twee procent van het totale lichaamsgewicht per week is al voldoende.

We spreken de te nemen stappen door en u gaat naar huis met een duidelijk plan: type voer, hoeveelheid voer per dag en hoeveel u met uw hond gaat bewegen.

Als stok achter de deur bespreken we om de paar weken de voortgang van uw hond met u. Daarnaast krijgt u tips om het dieetprogramma van uw hond vol te houden, en het afvallen leuk te houden voor u en uw hond.

Het dieetvoer zal zorgen dat uw hond met kleinere porties de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Uw hond heeft dan geen hongergevoel.

Wees daarnaast voorzichtig met het geven van (veilige) tussendoortjes en houd ook bij wanneer u die geeft. Laat u niet verleiden door gebedel en ga vooral bewegen met uw hond.

Lekker spelen of wandelen is één van de beste manieren om van het overgewicht af te komen.

Het volgen van een dieetprogramma kan een uitdaging zijn. Zowel uw hond als u zal moeten wennen aan de nieuwe routine en bepaalde gewoontes moeten afleren.

Het is nooit makkelijk om de smekende blik van uw hond te weerstaan. Daar staat tegenover dat uw slanke hond veel gezonder wordt en meer energie zal krijgen.

En dat betekent: meer spelen, wandelen en genieten van het (langere) leven!

Wat kost een dieetprogramma voor uw hond?

De kosten van het programma zijn van meerdere factoren afhankelijk. Dit hangt onder andere af van het aantal benodigde sessies en het gekozen dieetvoer.

Houd er rekening mee dat het traject tijd in beslag zal nemen, afhankelijk van hoeveel uw hond moet afvallen. Hoe beter u het programma volgt, hoe eerder uw hond weer een gezond gewicht heeft.

Wilt u meer informatie over een dieetprogramma voor honden? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd