Vijf tips voor een gezond gewicht bij uw hond

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de honden overgewicht heeft. Om uw huisdier gezond te houden is het belangrijk dat het niet te dik is of wordt. Vijf tips om overgewicht te voorkomen.

Overgewicht voorkomen bij hond of kat

Hoe lief uw huisdier ook is, deze liefde kan beter niet te vaak door middel van eten geuit worden. Overgewicht vertraagt letterlijk en figuurlijk uw hond of kat.

1. Geen tussendoortjes

Een koekje hier, een snoepje daar. Uw huisdier zal het niet snel weigeren. Maar juist van de tussendoortjes kunnen ze snel aankomen.

Geef uw huisdier dus niet allerlei lekkere extra hapjes, maar hou het bij de geplande maaltijden. Daarnaast is het verstandig om alle maaltijden te wegen, dus ook eventuele tussendoortjes.

Wilt u toch tussendoortje geven? Geef dan wat minder voer.

2. Genoeg beweging

Ga lekker het bos in met uw hond, of laat het konijn eens lekker loslopen buiten zijn hok. Met uw kat kunt u spelen of het voer op een hoge plek leggen, waardoor ze net wat meer moeten bewegen. Kortom, zorg ervoor dat uw huisdier genoeg beweegt.

Rondrennen is als spelen voor uw huisdier, dus hij of zij vindt dit alleen maar leuk!

Is uw hond al wat ouder en loopt hij wat minder makkelijk? Dan is zwemmen of hydrotherapie een goede optie.

3. Kies voeding bewust

Stem de hoeveelheid voer af op het ras en activiteitsniveau.

Twijfelt u of uw huisdier de juiste hoeveelheid voer binnenkrijgt? Voor deskundig advies kunt u altijd terecht bij een van onze dierenartsen en/of assistenten.

4. Wees eerlijk

Soms ontkennen baasjes dat hun dier overgewicht heeft, terwijl het wel echt het geval is. Wees eerlijk! Uiteindelijk heeft uw huisdier meer plezier van een gezond gewicht.

U voorkomt hiermee dat uw dier suikerziekte krijgt of dat er gewrichtsproblemen komen. Kunt u de ribben van uw huisdier niet meer voelen? Dan heeft het waarschijnlijk overgewicht.

5. Dieet

Heeft uw huisdier al overgewicht? Dan kunt u uw dier op een dieet zetten. Laat u altijd adviseren door een dierenarts voordat u uw huisdier op een dieet zet.

Het is belangrijk dat het afvallen op een verantwoorde manier gebeurt zodat uw huisdier wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kan het voor katten bijvoorbeeld gevaarlijk zijn om te snel af te vallen.

Tot slot kan er een andere reden zijn dat uw huisdier overgewicht heeft, zoals schildklierproblemen.

Hier leest u meer over hoe we u kunnen helpenom uw hond te laten afvallenofuw kat te laten afvallen.

Lees ook

Wij schreven ook over:

Begeleiding nodig?

Wilt u hulp bij het laten afvallen van uw huisdier? Bij AniCura is er de mogelijkheid om hierin begeleid te worden voor uwkat of hond. Neem contact op met een dierenarts in de buurt.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd