Hernia hond: de operatie

Een rughernia of halshernia herkennen; wat is er aan te doen?

Hier leest u over een rughernia, lage rughernia en halshernia bij honden. Leer deze te herkennen, de symptomen te zien, en lees over de behandeling.

Let op: is uw hond geheel of gedeeltelijk verlamd? Dit is een spoedgeval!

Voor dierenartsen: verwijzen voor een hernia?

Een rughernia of nekhernia valt onder zowel Orthopedie als Neurologie. Wilt u als dierenarts verwijzen naar AniCura voor een hernia?

Hernia bij de hond: wat is het?

De wervellichamen van alle wervels, behalve de eerste nekwervel, zijn met elkaar verbonden via één of twee tussenwervelschijven. Door vroegtijdige veroudering of soms door overbelasting kan de tussenwervelschijf slijten en de kern van deze schijf uitdrogen. Dit kan leiden tot de scheuring van de tussenwervelschijf.

Pijnlijk voor uw hond

Het scheuren van de tussenwervelschijf is erg pijnlijk voor uw hond. Daarnaast kan de scheuring tot ernstige problemen leiden als de vaak uitgedroogde en taaie inhoud van de tussenwervelschijf zich met kracht richting ruggenmerg en/of uittredende zenuwen verplaatst.

Hernia in de rug bij hond, dwarsdoorsnede van een gezonde rugwervel (boven) en rugwervel waarbij de kern van de tussenwervelschijf door een scheur richting ruggenmerg verplaatst is, waar het veel druk veroorzaakt (zie onder) - afbeelding vergroten

Verlamming achterpoten hond

Het ruggenmerg is erg gevoelig weefsel, waardoor het snel kan kneuzen. Door deze kneuzing en de toegenomen druk op het ruggenmerg en/of zenuwen zullen de coördinatie en spierkracht van uw hond achteruit gaan of helemaal verloren gaan. In ernstige gevallen kan er verlamming optreden in de achterpoten van uw hond. 

Hoe herkent u een hernia bij uw hond?

De klachten of symptomen zijn afhankelijk van de plaats van de hernia. Deze symptomen zijn niet specifiek voor een hernia en kunnen dus ook andere oorzaken hebben.

Symptomen bij hernia in de nek:

 • heftige pijnaanvallen, gillen en angstig kijken
 • bang zijn geaaid te worden op de kop
 • stijve nek
 • kreupele voorpoot
 • met de kop omlaag lopen, kruipende gang
 • spierzwakte achterpoten
 • spierzwakte alle vier de poten

Symptomen bij hernia in de middenrug

 • buikpijnachtige klachten, opgetrokken buik, gebolde rug
 • traag en stijf lopen
 • spierzwakte achterpoten
 • dronkenmansgang achterpoten
 • verlamming achterpoten
 • niet meer kunnen plassen

Dit type hernia komt vooral vaak voor bij honden met korte (kromme) pootjes zoals de teckel, Franse bulldog en shih tzu’s.

Al op jonge leeftijd ‘verouderen’ de tussenwervelschijven bij deze zogenaamde chondrodystrofe hondenrassen. Zo komt een hernia van de middenrug bij deze rassen vaak al op jonge leeftijd voor, terwijl dat bij andere rassen juist op latere leeftijd het geval is.

Symptomen bij hernia in de lage rug

 • trager gaan zitten
 • moeilijker opstaan
 • slechter of niet meer kunnen (op)springen
 • spierzwakte achterpoten
 • kreupelheid van een achterpoot
 • moeite met plassen en ontlasting
 • slappe staart
 • staart wordt laag gedragen

Een hernia met verlammingsverschijnselen is altijd een spoedgeval.

Diagnose hernia bij hond

Allereerst luisteren wij goed als u ons vertelt over het ontstaan en verloop van de klachten bij uw hond. Met een uitgebreid klinisch en neurologisch onderzoek kunnen we vervolgens vaststellen of het een ruggenmerg probleem is en wat de meest waarschijnlijke plaats is van het probleem in de rug.

Voor een exacte diagnose en lokalisatie van het probleem, ook met oog op een eventueel operatief ingrijpen, is altijd aanvullend onderzoek nodig. Mogelijke beeldvormende onderzoeken zijn:

MRI-scan: hernia bij hond - afbeelding vergroten

Deskundige behandeling 

Een hernia met verlammingsverschijnselen is altijd een spoedgeval. De kans op herstel is het grootst als uw hond zo snel mogelijk deskundig onderzocht en behandeld wordt. Bij AniCura werken orthopedische experts met jarenlange ervaring met de diagnose en behandeling van hernia bij honden.

De hernia kan in drie gebieden van de wervelkolom van uw hond voorkomen: de hals (een halshernia), het midden van de rug of de lage rug (een rughernia of lage rughernia).

Behandeling nekhernia hond

Met (bench)rust en medicijnen kunnen de klachten van een nekhernia in enkele gevallen, meestal tijdelijk, verdwijnen. Vaak is er wel een operatie nodig, omdat de pijnklachten heel heftig zijn, lang aanwezig blijven en kunnen leiden tot verlamming van alle vier de poten. 

De operatie van een nekhernia is een specialistische ingreep. De operatie wordt meestal via de keelzijde uitgevoerd. De luchtpijp, slokdarm en grote bloedvaten van de hond moeten opzij geschoven worden om de wervels te kunnen benaderen. Na het maken van een opening in de wervellichamen van de betrokken nekwervels kan de chirurg het hernia-materiaal heel voorzichtig bij het ruggenmerg verwijderen.

Behandeling hernia in het middengedeelte van de rug

Een hernia komt vaak voor in dit deel van de rug, omdat dit een gebied is waar de wervels het meest belast worden.

Bij honden met lichte klachten kan een behandeling met medicijnen en rust doeltreffend zijn. Helaas kunnen de klachten ondanks deze behandeling ook acuut toenemen.

Wanneer is een operatie noodzakelijk:

 • verlies van spierkracht, slepen met de achterpoten
 • verlies van coördinatie van de poten, dronkemansgang
 • niet actief meer kunnen plassen: het laten lopen van de urine betekent dat uw hond geen controle meer heeft over de blaas en sluitspier
 • verlies van gevoel en pijnwaarneming in de poten

De CT-scan of MRI-scan geeft aan hoe en op welke plaats het beste de operatie uitgevoerd kan worden. Gebruikelijk wordt aan de zijkant van de wervels wat bot verwijderd waarna de chirurg heel voorzichtig de hernia en eventuele bloeduitstorting kan verwijderen. 

Meestal wordt uw hond na de operatie nog enkele dagen opgenomen.  Zo kunnen we uw hond goed verzorgen totdat deze zover hersteld is dat u thuis de verzorging zelf kunt voortzetten.

Behandeling hernia lage rug

Hernia’s in dit gebied zijn anders dan de hernia’s in het midden van de rug en de nek. Vanaf de zesde lendenwervel is geen ruggenmerg aanwezig, maar alleen zenuwen: de cauda equina. 

Naast de hernia zijn er meer veranderingen die een rol spelen in het ziekteproces: het heiligbeen kan wegkantelen, de wervels verschuiven ten opzichte van elkaar en de banden en ligamenten van de overgang kunnen verdikken en ook druk op de zenuwen geven. We spreken dan van Degenerative Lumbo Sacraal Stenose / DLSS, ook wel Cauda Equina Syndroom (CES) genoemd.

De lage rug hernia komt vooral bij grote honden voor, waarbij we de Duitse herder het meest zien. 

Herstel na operatie, wat is de kans op succes?

De herstelkans is afhankelijk van het type hernia en de locatie, en vooral van de duur en de ernst van de klachten. Onze chirurgen zullen u voorafgaand aan de operatie in de meeste gevallen een goed beeld kunnen geven van de vooruitzichten op herstel. 

Ook bespreken zij met u wat u mag verwachten van de revalidatie na de operatie. Actieve revalidatie is voor het herstel van uw hond is belangrijk.

Levensverwachting bij een hernia

De levensverwachting van een hond met een hernia is meestal goed. De levensverwachting is afhankelijk van waar in het lichaam de hernia zich bevindt en verder van de ernst van de hernia. Bij een ernstige hernia moet snel ingegrepen worden, zodat de schade beperkt blijft. Een hond kan bij tijdige signalering en behandeling vaak gewoon oud worden.

Kosten hernia operatie bij hond 

De kosten verschillen sterk per behandeling en type hernia. De mogelijke behandelingen en bijbehorende kosten bespreekt de dierenarts met u.

Denkt u dat uw hond te maken heeft met een hernia en twijfelt u wat te doen? Neem contact met ons op voor meer informatie over de behandelmogelijkheden en de bijbehorende kosten, of maak een afspraak met één van onze ervaren hernia deskundigen. 

Hernia bij katten

De kat kan ook een hernia-operatie ondergaan. Lees ook: hernia bij kat

Hernia Perinealis is iets anders dan een rug- of nekhernia

Een hernia perinealis is een aandoening waarbij er een scheur is ontstaan naast de anus. Lees erover op: hernia perinealis

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd