BOS syndroom hond

Het BOAS of BOS syndroom is een aandoening die veel voorkomt bij honden met te korte snuiten. Deze honden kunnen last hebben van zuurstoftekort en kunnen een operatie nodig hebben om de ademhaling en zuurstofvoorziening te verbeteren.

BOS Syndroom

BOS staat voor "Brachycefaal Obstructief Syndroom": een obstructie bij brachycefale honden (kortsnuitige honden). Brachycefale honden zijn honden met een te kort aangezicht (het geheel van boven – en onderkaak). Voor deze aandoening wordt tegenwoordig ook wel de naam BOAS gebruikt: Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome.

Door minder ruimte in de luchtwegen (obstructie), krijgt hond te weinig zuurstof binnen bij het ademhalen: de hond heeft het BOS syndroom.

Waarom een BOS operatie?

Heeft uw hond het Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOS)? Door een BOS operatie kan uw hond weer beter kan ademen. De operatie zorgt ervoor dat er meer ruimte wordt gemaakt in de voorste luchtwegen, zodat uw hond minder last heeft van benauwdheid.

BOS komt vaak voor bij honden met een korte of platte snuit. Twijfelt u of uw hond hier last van heeft? Neem contact op met uw dierenarts. 

Lees ook: ademhalingsproblemen bij kortsnuitige honden

Wanneer heeft uw hond een BOS-operatie nodig?

Bij klachten die wijzen op het BOS syndroom, onderzoekt de dierenarts alle lichaamsdelen die een rol spelen bij de ademhaling, zoals de neus en strottenhoofd. Na het onderzoek kan uw dierenarts vertellen of uw hond BOS heeft.

Symptomen BOS syndroom

Symptomen die veel voorkomen bij het BOS syndroom:

  • snuiven, snurken of zagende bijgeluiden bij het ademen in rust of bij bewegen
  • ademhalen met een open mond - door de mond
  • verminderd uithoudingsvermogen
  • kokhalzen
  • rusteloze slaap
  • blauwe slijmvliezen
  • flauwvallen
  • maag-darmklachten

Voorbeelden van maag-darmklachten bij het BOS syndroom zijn kokhalzen, regurgiteren (oprispingen van maagzuur) en braken, vooral doordat de hond een een afwijkend adempatroon heeft.

Onderzoeken naar BOS: kijkoperatie en beeldvormende technieken

De onderzoeken die gedaan worden om erachter te komen of uw hond BOS heeft, zijn:

  1. Met een camera kijkt de dierenarts kijkt de dierenarts bijvoorbeeld in de keel, neus en orenvan uw hond. Op deze manier ziet de dierenarts hoe nauw de keel is, of het gehemelte te lang is, of er genoeg lucht langs het strottenhoofd kan en hoe groot de keelamandelen zijn. Voor dit onderzoek gaat uw hond geheel onder narcose.
  2. Het advies is vaak om een CT scan van de kop, hals en borstkast om afwijkingen in de neus en nevenholtes, keel, oren en luchtpijp, longen en slokdarm te bekijken.

Hoe werkt de BOS operatie

De operatie om het Brachycephaal Obstructief Syndroom te verlichten, is niet bij elke hond hetzelfde. Er zijn verschillende operaties die kunnen worden gedaan om meer ruimte te maken in de voorste luchtwegen van de hond. Zoals:

  • het groter maken van de neusgaten
  • het inkorten van het zachte gehemelte
  • Het verwijderen van vergrote amandelen
  • overtollig slijmvlies in het strottenhoofd verwijderen
  • ruimte voor luchtstroom door de neus creëren door neusschelpjes te verwijderen

Bij sommige honden is het voldoende om alleen de neusgaten te vergroten, maar bij de meeste honden zijn meerdere aanpassingen nodig. Dit is afhankelijk van waar de ruimte in de neus en/of keel te smal is. Dit is per hond verschillend. De dierenarts bespreekt met u welke operatie voor uw hond nodig is.

Voor de BOS operatie krijgt uw hond een verdoving. U leest meer over de verdoving in het artikel Narcose hond.

Voordelen van een BOS operatie

Vrijwel alle honden met BOS hebben alleen maar voordelen van een BOS operatie. Na de operatie kunnen zij namelijk direct beter ademen en voelen zich een stuk gelukkiger.

BOS Syndroom: welk ras?

Bepaalde hondenrassen lijden vaker onder het BOS syndroom dan andere rassen. De aandoening komt bijna alleen voor bij kortsnuitige rassen.
Rassen die vaker last hebben van BOS syndroom:

Na de operatie en het herstel

Als uw hond net is geopereerd zal de dierenarts uw hond nog enkele uren in de gaten houden om te controleren of alles goed gaat.
Meestal mag u op dezelfde dag uw hond nog mee naar huis nemen. Is u uw hond weer thuis, dan zijn hier enkele tips voor de nazorg:

  • Houd uw hond voor vier weken rustig (dus niet rennen of te druk spelen)
  • Ga op controle bij uw eigen dierenarts (uw dierenarts zal aangeven wanneer)

Het kan zijn dat uw hond de eerste paar dagen na de operatie nog wat bloederig slijm ophoest. Dit is normaal. Ziet u een of meer van onderstaande problemen bij uw hond? Neem dan altijd contact op met de dierenarts.

  • opgeven van bloederig slijm duurt langer dan 2- 3 dagen
  • koorts
  • benauwdheid
  • meer bijgeluiden dan voorheen
  • of andere problemen

Tips bij BOS

Wat kunt u, als eigenaar, voor uw hond met BOS doen? Om uw hond voor of na de operatie extra te ondersteunen, zorgt u ervoor dat uw hond op een gezond gewicht is. Ook kunnen medicijnen uw hond helpen. Hieronder vindt u nog meer tips.

Gezond gewicht

Het voorkomen van overgewicht bij uw hond is erg belangrijk. Honden met overgewicht hebben namelijk veel meer last van benauwdheid van BOS, dan honden zonder overgewicht. Als uw hond overgewicht heeft, is het belangrijk om hem te laten afvallen. Neem hiervoor contact op met uw dierenarts.
Lees ook: is uw hond te dik? om erachter te komen of uw hond overgewicht heeft.

Medicijnen

Medicatie wordt weleens gebruikt om bijvoorbeeld de zwelling in de keel en de aanmaak van slijm tegen te gaan. Het helpt alleen om de ernst van de benauwdheid tijdelijk te verminderen. Het is dus geen vervanging voor de operatie. Mogelijke medicijnen die rondom de operatie gebruikt kunnen worden zijn oogzalven, oorzalven en maagzuurremmers. De dierenarts adviseert hierin. 

 

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.