Franse bulldog

Zijn grappige en charmante kenmerken zijn moeilijk te weerstaan. Maar weet dat dit ras ernstige gezondheidsproblemen heeft. Doe altijd onderzoek en denk goed na voordat u een Franse bulldog neemt.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
  • Beweging

    Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Houd er rekening mee dat dit ras veel gezondheidsproblemen heeft. Lees er meer over onder erfelijke ziekten.

Wilt u meer weten over de kenmerken van de Franse bulldog? Of overweegt u om naar een fokker of dierenasiel te gaan om een Franse bulldog te kopen of te adopteren? U leest hier meer over de eigenschappen van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond aanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de Franse bulldog een echte gezelschapshond is, maar met veel gezondheidsproblemen kampt?

Achtergrond van de Franse bulldog

De Franse bulldog wordt ook wel Frenchie genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Franse bulldog zoals we die vandaag kennen, ontstaan in Frankrijk. Sommige geloven dat de oorsprong van de Franse bulldog in Engeland ligt. Daar waren de kleine bulldogs populair onder kantmakers. Ze waren er het meeste voor de gezelschap maar ook om ratten weg te houden. De kantmakers besloten de bulldog mee te nemen naar Frankrijk waar hij zich eind 1800 ontwikkelde uit kruisingen tussen verschillende rassen. 

Parijse elite

De Franse bulldog werd al snel populair onder de Parijse elite. ze werden verliefd op zijn onderscheidende uiterlijk en karakter. De eerste rasvereniging werd opgericht in Parijs in 1880. In 1898 erkende de Franse Kennel Club de Franse bulldog als ras. De “Frenchie” is een pure gezelschapshond en is de afgelopen jaren erg populair geworden.

Karakter: grappige gezinshond

De Franse bulldog is een typische gezinshond die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Hij is humoristisch, charmant en houdt ervan zijn gezin op verschillende manieren te vermaken. Sommigen noemen hem “de clown van de honden”, want hij maakt u gegarandeerd aan het lachen.

Leergierige en koppige hond

Hij is ook verstandig en leert makkelijk, maar kan vrij koppig zijn als hij in die stemming is. U zult merken dat hij laat zien wat hij wil. Tegelijkertijd is het een ras dat zich makkelijk aanpast aan de routines van zijn eigenaar.

Mensgericht

Hij is dol op mensen. Hij hecht zich vooral aan zijn familie waardoor hij een beetje moeite kan hebben om alleen te zijn. De Franse bulldog ontwikkelt vaak een grote persoonlijkheid - het is een grote hond in klein formaat.

Negatieve kenmerken

Dit ras heeft niet alleen positieve kenmerken. De Franse bulldog heeft namelijk ernstige gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen. Lees hier meer over onder erfelijke ziekten.

Activiteit: dagelijkse wandeling

Franse bulldogs hebben niet zoveel beweging nodig als veel andere zeer actieve rassen. Natuurlijk hebben ze dagelijkse wandelingen nodig om een gezond gewicht en een gelukkige geest te behouden. Omdat ze het liefst overal bij u zijn, is het een goed gezelschap tijdens activiteiten.

Let op! Het is goed om te weten dat het ras gevoelig is voor warmte. Door zijn korte snuit kan hij namelijk moeilijk warmte verdragen. Houd hier rekening mee wanneer u met uw Franse bulldog naar buiten gaat. Vermijd de hitte tijdens hete dagen.

Vachtverzorging

De Franse bulldog heeft een korte, fijne, gladde vacht die makkelijk te verzorgen is. In feite zijn de verzorgingsroutines minimaal.

Borstelen en wassen

Borstel de vacht één keer per week met een rubberen honden handschoen of een zachte borstel. Doe uw Franse bulldog maandelijks in bad of als de vacht erg vies is.

Rimpels en oren verzorgen

Veel belangrijker is het verzorgen van de rimpels in het gezicht en het regelmatig verzorgen van de oren. Gebruik hiervoor een wattenstaafje of washandje met water en maakt het daarna goed droog.

Training Franse bulldog

De Frenchie is makkelijk te trainen als u de oefeningen leuk en stimulerend houdt. De Franse bulldog is speels en intelligent maar ook een vrije denker wat tot enige koppigheid kan leiden. Hij bloeit op door menselijk contact en zal makkelijk trainbaar zijn als dit betekent dat hij bij u kan zijn.

U houdt oefeningen leuk en stimulerend door positieve feedback te geven. Denk aan aaien, knuffelen of iets lekkers geven.

Gezelschap nodig

Gezien zijn grote behoefte aan gezelschap, is het geen goede hond om langere tijd alleen te laten. Wees er zeker van dat u aan zijn behoefte van gezelschap kunt voldoen of ga anders voor een ander ras. 

Socialisatie

De Franse bulldog kan in het algemeen goed overweg met de meeste mensen, ook met kinderen. Maar hij kan ook erg beschermend zijn naar zijn familie, vooral in aanwezigheid van andere honden. Leer uw hond vroeg hoe hij moet handelen in de buurt van mensen en andere honden. U kunt meteen beginnen met socialiseren op de dag dat u uw hond mee naar huis neemt. Zijn beschermende stijl kan in sommige gevallen tot een goede waakhond maken, maar geblaf is niet typerend voor het ras.

Kleur

Het ras heeft drie erkende kleuren en patronen, waarbij het grijsbruine vlekkerige patroon het meest voorkomend is. De andere kleuren zijn lichtbruin en zwart met wit. 

Speciaal voor het ras

Dit hondenras onderscheidt zich op verschillende vlakken van andere rassen. Twee nadelige kenmerken van de Franse bulldog zijn luchtwegproblemen en gevoeligheid voor warmte.

Hitte

Tijdens hete zomerdagen is het beter om uw Franse bulldog weinig beweging te geven. Neem hem mee op een wandeling als het wat koeler is in de ochtend of avond.

Luchtwegproblemen

Franse bulldogs kunnen snuiven, snurken en grommen. Negeer deze geluiden niet. Dit kan een teken zijn dat er problemen zijn met de luchtwegen. Naast dat het ongemakkelijk is voor uw hond, is dit ook gevaarlijk. We raden u daarom aan een fokker te zoeken die zich richt op betere luchtwegen en minder ademhalingsproblemen.  

Erfelijke ziekten Franse bulldog

Dit ras heeft ernstige gezondheidsproblemen. Hieronder leest u de meestvoorkomende erfelijke ziekten bij de Franse bulldog.

  • ademhalingsproblemen
    De Franse bulldog kan door zijn korte snuit ademhalingsproblemen hebben. Door de bouw van zijn gezicht kunnen er afwijkingen zijn aan de neusgaten, gehemelte en luchtpijp. Klachten die uw Franse buldog kan krijgen zijn: benauwdheid en snurkende geluiden. 
  • allergieën en huidaandoeningen
    De Franse bulldog is bijzonder vatbaar voor allergieën en huidaandoeningen. De Franse bulldog kan allergische zijn voor bijvoorbeeld huisstofmijt, pollen van grassen en bomen en bepaalde voedingsstoffen. Door de allergie heeft de hond last van jeuk en zal veel krabben, bijten en likken. Vaak ontstaan er ontstekingen op de huid. 
  • problemen met de ruggenwervels
    Dit ras kan ook last krijgen van rugklachten in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de tussenwervels, een hernia en een afwijkende vorm van de rug. Problemen aan de ruggenwervels kunnen veel pijn en verlammings- en zenuwverschijnselen veroorzaken. Probeer daarom traplopen, springen en het achter een bal aan rennen zo veel mogelijk te beperken.

Naast bovenstaande erfelijke ziekten, komen er nog andere erfelijke ziekten voor bij de Franse bulldog waarvan u op de hoogte moet zijn.

  • mede door de korte snuit kan de Franse bulldog problemen hebben met het regelen van zijn temperatuur. 
  • ontstekingen aan de huidplooien
  • gebitsproblemen door de vorm van zijn kop en kaak
  • vernauwing van de longslagaderkleppen waardoor het bloed minder goed van het hart naar de longen stroomt
  • oogafwijkingen zoals entropion en cherry eye
  • gewrichtsaandoening patella luxatie
  • ontsteking van het staartpuntje

Voeding

Hoeveel uw Frenchie eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Er is geen algemene regel voor de hoeveelheid voer die u aan uw hond moet geven. Kies voeding van hoge kwaliteit, houd het gewicht van uw hond in de gaten en vraag eventueel uw dierenarts om advies wanneer u twijfelt. 

Overgewicht

Geen enkele hond mag last hebben van overgewicht, maar voor dit ras is het extra belangrijk. Anders kunnen de ademhalingsproblemen erger worden.

Type

Gezelschapshond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt.

Meer informatie en tips over het kopen van een puppy? Lees: puppy kopen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.