Wat is een dierenarts-specialist en waar vindt u die?

Bent u op zoek naar een dierenarts-specialist? AniCura heeft in Nederland verschillende verwijscentra waar dierenarts-specialisten met verschillende specialisaties werken. U kunt altijd zelf om een verwijzing naar een specialist vragen als u deze nodig denkt te hebben.

De dierenarts-specialist

De dierenarts-specialist is de dierenarts met de meeste kennis en ervaring op een specifiek diergeneeskundig gebied. Na de studie diergeneeskunde volgt hij een officiële specialistenopleiding. Dit is een uitgebreide opleiding die minimaal drie jaar duurt. Deze wordt afgesloten met een tweedaags theoretisch examen, waar de dierenarts vaak minimaal twee maanden voor vrijneemt om te studeren. Specialist is helaas geen beschermde titel in de diergeneeskunde, waardoor deze term soms onterecht gebruikt wordt. In deze database kunt u controleren of u met een officiële dierenarts-specialist te maken heeft. 

Welke dierenarts-specialisten zijn er?

Per deelgebied in de diergeneeskunde kunnen dierenartsen na hun studie diergeneeskunde doorstuderen om specialist te worden. Daarvoor kun je een accreditatie krijgen van een Europees orgaan: het ECVS.

Wil je meer weten over die deelgebieden? Ga naar:

Wat zijn de voordelen van een dierenarts-specialist?

Nadat de dierenarts-specialist een specialistenopleiding heeft gevolgd, moet hij continu bijblijven op zijn vakgebied. Hij is verplicht om de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen te volgen en kent daardoor de nieuwste behandelmethoden en weet welke methoden bewezen het beste resultaat geven.

Specialisten moeten iedere vijf jaar hun registratie laten verlengen. Om deze registratie te kunnen laten verlengen moet je aan vastgestelde nascholingseisen voldoen. Deze verschillen iets per deelgebied, maar vereisen altijd het volgen van nascholing en deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Zo blijft de kwaliteit van de specialist gewaarborgd.

Omdat het een specialist is op een specifiek gebied, werkt hij iedere dag met dieren die dergelijke aandoeningen hebben. De kwaliteit van de specialist zorgen ervoor dat uw dier de beste behandeling krijgt. Een specialist heeft volgende voordelen:

  • Hij herkent problemen sneller;
  • Hij herkent problemen die niet vaak voorkomen;
  • Doordat problemen sneller gezien worden, kunnen ze beter behandeld worden;
  • Doordat hij de behandeling vaker doet, zal dit tot een beter resultaat leiden.

U kunt zich voorstellen dat een specialist veel beter is in een bepaalde operatie dan een dierenarts die hem misschien maar één keer per jaar uitvoert. Bovendien werkt een specialist vaak in een verwijscentrum waar nog meer specialisten werken. Soms hebben ze hetzelfde specialisme, en soms opereren ze in een ander vakgebied. Het voordeel hiervan is dat specialisten bij complexe ziektes samen kunnen werken voor de beste diagnose en behandeling. Dit is vergelijkbaar met hoe er in humane ziekenhuizen wordt (samen)gewerkt.

Op grotere schaal zorgen specialisten ervoor dat er op basis van wetenschappelijk onderzoek steeds weer nieuwe en betere behandelmethodes ontwikkeld worden. Binnen AniCura staan specialisten nog dichterbij elkaar, doordat ze via interne communicatiemiddelen heel makkelijk met elkaar kunnen overleggen en bijvoorbeeld CT-scans met elkaar kunnen delen. Zo heeft u niet alleen de specialist tot uw beschikking uit de kliniek waar u bent, maar als het nodig is, een netwerk door heel Europa.

Waarom kan het goed zijn om actief naar een specialist te vragen bij uw eigen dierenarts?

Niet iedere dierenarts verwijst huisdieren door naar specialisten. Dat kan door een aantal dingen komen:

  • De dierenarts is niet op de hoogte van specialistische behandelmogelijkheden en geeft u daardoor geen verdere behandelopties;
  • Uw dierenarts vindt een doorverwijzing niet noodzakelijk en wil zelf de behandeling voortzetten;
  • De dierenarts denkt dat u het te duur vindt en maakt voor u een aanname over wat u voor uw dier wilt of wat u kan of wil betalen;
  • De dierenarts kan het moeilijk vinden om aan te geven dat hij beperkte ervaring met een probleem heeft.

U kunt altijd bij een dierenarts-specialist terecht voor een consult of advies. Hij zal er met uw eigen dierenarts voor zorgen dat uw dier de beste zorg krijgt. Denkt u dat u beter naar een specialist verwezen kan worden, maar begint uw dierenarts hier niet zelf over? Bespreek dit dan met uw dierenarts en vraag eventueel om een verwijzing.

Weten wanneer u misschien beter naar een specialist verwezen kan worden? Lees ons artikel: Wanneer gaat u met uw dier naar een ziekenhuis.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd