ACP behandeling hond

ACP (Autologous Conditioned Plasma) is een behandeling voor artrose, spier-, pees- of bandletsel. De behandeling kan de pijnlijke ontstekingsreactie in het gewricht afremmen en beschadigd weefsel genezen.

Wat is een ACP behandeling bij de hond

Bij ACP wordt er met een injectie bloedplasma ingespoten dat is aangevuld met bloedplaatjes uit het eigen lichaam van de hond. Bloedplasma is de vloeistof van het bloed zonder de bloedcellen en -plaatjes die er normaal in zweven.

De ACP injectie wordt vooral gegeven als onderdeel van een behandeling van artrose. Ook bij letsel aan spieren, pezen en banden kan deze behandeling geadviseerd worden. Met de injecties kan de pijnlijke ontstekingsreactie van artrose afgeremd worden of de genezing van beschadigd weefsel versneld worden.

De ACP behandeling bestaat uit de volgende stappen:

  1. Voor de behandeling met de injectie wordt een kleine hoeveelheid bloed uit de hals van uw huisdier afgenomen. Dit wordt gedaan met behulp van een speciaal ontwikkelde, dubbele spuit.
  2. Vervolgens wordt het afgenomen bloed gecentrifugeerd. Met het centrifugeren wordt het plasma, met een grote hoeveelheid bloedplaatjes, gescheiden van de rest van het bloed. Er zitten veel groeifactoren in de bloedplaatjes. Deze groeifactoren hebben een positieve invloed op de genezing en zorgen voor pijnverlichting.
  3. Tot slot wordt het plasma dat aangevuld is met de bloedplaatjes, ingespoten in het pijnlijke gewricht. Voor de behandeling wordt uw huisdier meestal licht in slaap gebracht.

Herhaling van de behandeling

Voor een goed resultaat is het advies om de ACP injectie, met een tussenpoos van zeven tot tien dagen, ongeveer twee tot drie keer te herhalen.

Als de klachten bij uw hond weer terugkomen, is het tijd voor een herhaling van de behandeling. Honden die twee keer of vaker een ACP behandeling hebben gehad, laten een beter resultaat zien dan honden waarbij de behandeling maar één keer is gedaan. ACP heeft een werking voor een lange tijd, namelijk tot een jaar lang.

Nabehandeling

Na een ACP behandeling bij ernstige klachten, zal uw huisdier eerst rust moeten nemen en alleen beweging aan de lijn mogen krijgen. De weken daarna kan de beweging in overleg met uw dierenarts of dierenfysiotherapeut worden uitgebreid.

ACP therapie blijkt goed te werken in combinatie met fysiotherapie en lasertherapie. Uw huisdier kan op de dag van de ACP behandeling eerst behandeld worden met lasertherapie. Daarna kan uw huisdier elke twee weken laser- of dierfysiotherapie krijgen voor een beter resultaat. Deze therapie wordt na een aantal weken afgebouwd.

Bij AniCura werken dierenartsen en specialisten met veel expertise in ACP behandelingen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Peesletsel en ACP injectie

De ACP behandeling kan ook bij peesletsel worden gedaan. De periode van herstel is hierbij ongeveer twee tot drie maanden. Het herstel gaat het snelste als er bijvoorbeeld ook laser-, of dierfysiotherapie is ingezet en uw huisdier passende beweging heeft gekregen. Soms worden er ook spalken of verbanden gebruikt.

Artrose pijn verlichten

Artrose bij honden is bijna altijd het gevolg van een andere aandoening of ziekte, zoals elleboogdysplasie, gescheurde kruisband of heupdysplasie. Het is belangrijk dat de juiste oorzaak gevonden wordt en dat dit behandeld wordt.

De artrose zelf is helaas niet te genezen, maar er is met de juiste behandeling gelukkig vaak wel goed mee te leven. Naast ACP zijn er ook andere vormen van behandelingen die uw hond kunnen helpen bij artrose. Denk bijvoorbeeld aan:

  • afvallen: aanpassing in voeding en gewicht
  • beweging: meer bewegen helpt het afvallen, maar kan ook juist pijnlijk zijn voor uw dier
  • medicijnen
  • lasertherapie
  • operatie
  • fysiotherapie

Kosten ACP injectie of advies

De kosten van een ACP injectie of behandeling hangen af van de klachten en het aantal keer dat uw hond een injectie nodig heeft. Neem contact met ons op voor de kosten bij uw hond. Ook voor andere vragen of advies kunt u altijd even contact opnemen.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd