Neurologisch onderzoek bij hond

U kent uw hond als geen ander. Van elke blaf weet u wat het betekent. Wat als uw hond zich ineens anders gaat gedragen? Als uw hond bijvoorbeeld begint te zwalken, zijn kop scheef houdt of lusteloos voor zich uit staart? Dan is het verstandig om langs te gaan bij een dierenarts.

Lees ook: Neurologisch onderzoek kat

Neurologisch onderzoek bij hond

Soms is het duidelijk dat neurologisch onderzoek nodig is, andere keren zal eerst uitgesloten moeten worden wat er niet aan de hand is.

Uw dierenarts kan besluiten om u te verwijzen naar een specialistisch centrum voor een neurologisch onderzoek.

Op die manier kan achterhaald worden welke eventuele aandoening het afwijkende gedrag veroorzaakt. In sommige gevallen is een hersenscan nodig.

Wanneer is neurologisch onderzoek nodig bij uw hond?

Neurologisch onderzoek richt zich op het functioneren van het zenuwstelsel. Dus als de dierenarts vermoedt dat daarmee iets mis is, volgt er een neurologisch onderzoek.

Maar wat valt daar dan onder? Denk bijvoorbeeld aan rare motoriek van uw hond: het dier struikelt over zijn eigen poten, houdt constant zijn kop scheef of lijkt ineens niet meer te kunnen springen.

Ook abnormaal gedrag (lusteloos voor zich uit staren) en epileptische aanvallen kunnen aanleiding zijn voor neurologisch onderzoek.

Hoe ziet neurologisch onderzoek bij uw huisdier eruit?

Hoe de dierenarts uw hond gaat onderzoeken, hangt af van de klachten die uw huisdier heeft. In elk geval zal de dierenarts kijken naar de houding en bewegingen van uw dier.

Hoe staan de poten, hoe is de stand van de kop, hoe beweegt het dier als het bijvoorbeeld wordt gedwongen om te hinkelen?

Daarnaast zal de dierenarts kijken hoe alert uw hond is. Ook het testen van reflexen is onderdeel van een neurologisch onderzoek.

Het doel is uiteindelijk om te onderzoeken hoe het zit met de informatie-uitwisseling tussen de zenuwen en de hersenen: het ‘besturingssysteem’ van uw hond.

Wanneer is een hersenscan van uw hond nodig?

Het kan zijn dat neurologisch onderzoek het gedrag van uw hond niet (volledig) verklaart. Dan is het verstandig om letterlijk in te zoomen op de hersenen.

Een hersenscan kan worden gebruikt om aandoeningen op te sporen of juist uit te sluiten. Zodat uiteindelijk het beste behandelplan kan worden opgesteld voor uw hond.

De dierenarts zal met u bespreken waarom het wel of niet raadzaam is om een hersenscan te maken en wat de verwachtingen zijn.

Wat kan een hersenscan aan het licht brengen?

Een hersenscan kan onder meer zichtbaar maken of uw hond een hersen(vlies)ontsteking, herseninfarct, hersenbloeding of -tumor heeft.

Ook als uw hond één of meerdere epileptische aanvallen heeft gehad, kan dat aanleiding zijn voor een hersenscan.

Overigens betekent het maken van een hersenscan niet automatisch dat uw huisdier een aandoening met blijvende schade heeft.

Zo kan de hersenschade na een hersenbloeding in sommige gevallen volledig herstellen als de onderliggende oorzaak wordt behandeld.

Hoe werkt een hersenscan bij een hond?

Hersenscans bij honden worden gemaakt door middel van MRI: Magnetic Resonance Imaging.

Met deze techniek kunnen vooral de zogenaamde weke (zachte) delen in het lichaam nauwkeurig in beeld worden gebracht. Dit maakt MRI heel geschikt voor onderzoek van de hersenen.

Het magneetveld van de MRI-scanner is niet schadelijk, maar toch mag er niemand in de scanruimte aanwezig zijn. Dit zou namelijk de kwaliteit van de beelden kunnen beïnvloeden.

U kunt daarom helaas tijdens het maken van de scan niet bij uw huisdier blijven.

Onder narcose

Omdat het essentieel is dat uw hond lang stil ligt, wordt het dier onder narcose gebracht. Voor een narcose moet uw huisdier nuchter zijn, hij mag twaalf uur voor de scan niet meer eten of drinken – uiteraard krijgt u voor het zover is via de kliniek alle benodigde instructies en uitleg.

U mag bij uw huisdier blijven tot de narcose werkt en uw dier diep in slaap is. Vervolgens brengen we uw hond naar de aparte scanruimte.

Tijdens de narcose heeft uw hond een buisje in de keel. Via dit buisje worden het narcosegas en extra zuurstof toegediend.

Bovendien krijgen we via het buisje informatie over de ademhaling en de diepte van de narcose. Deze worden constant gemonitord door een speciaal opgeleide dierenartsassistente in een kamer naast de scanruimte.

Het onderzoek begint met drie overzichtsscans. Op basis daarvan bepaalt een tweede specialist, de dierenarts-radioloog, welke scans er nog meer nodig zijn.

Wat gebeurt er nadat de hersenscan gemaakt is?

Hoe snel uw hond wakker is na de hersenscan is afhankelijk van de narcose die het dier gehad heeft. Over het algemeen is het snel, omdat er geen zware narcose wordt gebruikt. Zodra uw huisdier wakker en alert is, mag het mee naar huis.

De dierenarts-radioloog bekijkt de beelden nauwkeurig en deelt de bevindingen terug met de dierenarts. Binnen maximaal 48 uur krijgt u van ons de uitslag.

Bij dringende gevallen nemen neemt de dierenarts zelf contact op met de radioloog en stuurt binnen korte tijd het verslag door, zodat dezelfde dag nog contact opgenomen kan worden.

Afhankelijk van de uitslag overlegt de dierenarts met u over een eventuele vervolgbehandeling.

Wat zijn de risico’s aan een hersenscan voor uw hond?

Een hersenscan maken via MRI is een uitgebreide procedure. Er komt geen schadelijke straling vrij, dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken.

Uw hond moet wel onder narcose, waardoor uw dier twaalf uur van tevoren niet meer mag eten. En dat vinden de meeste huisdieren natuurlijk niet echt leuk. Toch is het belangrijk dat u zich hier strikt aan houdt.

Overigens mag uw hond wel gewoon water drinken. Voor het huisdier onder narcose gaat, wordt het goed onderzocht. Tijdens de narcose wordt de fysieke toestand van uw huisdier non-stop gemonitord.

De risico’s van de narcose zijn – net als bij mensen – dan ook minimaal.

De kosten van een hersenscan bij uw huisdier

Voor het maken van een hersenscan is geavanceerde apparatuur nodig. Bovendien moeten de beelden stuk voor stuk geanalyseerd worden door de radioloog.

U begrijpt dat de kosten van een hersenscan daarom kunnen oplopen.

Hoe hoog de kosten uiteindelijk zijn, verschilt per keer, omdat elke hersenscan maatwerk is. De specialisten van uw kliniek kunnen u er meer over vertellen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd