Revalidatie hond

Een hond opereren doen we uiteraard in de hoop dat het dier daarna beter wordt. Revalidatie draagt hier aan bij.

Lees ook: Revalidatie kat

Een hond opereren doen we uiteraard in de hoop dat het dier daarna beter wordt.

Echter blijkt dat door orthopedische operaties, zoals bij een heupoperatie of bij een gebroken poot van uw hond, de spieren van het dier afnemen. Spieren worden in omvang beduidend kleiner, soms wel tot 50 procent kleiner. 

Beweging en achteruitgang

Vaak mag een hond pas na zes of 12 weken weer meer of voluit gaan rennen. Volledige onthouding van beweging laat spieren dermate verzwakken, dat deze over het algemeen niet meer op het oude niveau terug zullen komen. 

Help uw dier: begin revalidatie

Eenmaal afgebroken spierweefsel komt niet meer terug. Door op tijd te starten met een adequaat behandelplan blijft de spier en de spieromvang behouden.

Revalidatie is iets waar uw hond de rest van zijn leven baat bij heeft. 

Bij AniCura werken gecertificeerde revalidatieartsen voor dieren, en dierenartsen met veel ervaring op dit vlak.

De combinatie van deze ervaring met revalidatie van uw hond, samen met de vele mogelijkheden binnen AniCura, zoals het laten uitvoeren van een kruisbandoperatie of een Penn-Hip operatie bij heupdysplasie (HD), zorgen voor een volledig spectrum in de verzorging van uw dier. 

Advies: revalidatie van uw hond of niet?

Directe aansluiting na een operatie is belangrijk.

Bespreek daarom met uw dierenarts een direct aansluitende revalidatie van uw hond. 

Wat houdt een revalidatietraject in?

De duur

Na een operatie adviseren we om snel met revalidatie te starten voor het beste herstel van uw hond.

Na een operatie volgt gedurende een aantal weken een revalidatietraject om de spier en de spieromvang te versterken en de beweging van bijvoorbeeld een kniegewricht na een knieoperatie volledig te behouden.

Revalidatie bij honden

Pijn bij dieren is soms lastig te herkennen. Het is belangrijk naar het totaalplaatje van uw hond te kijken. 

Een hond kan bijvoorbeeld hijgen omdat hij net veel inspanning heeft geleverd, of omdat het een bijzonder warme dag is en hij moet afkoelen (leest u overigens eerst Oververhitting hond voor u zelf aan de slag gaat), maar ook omdat hij iets last heeft van ademhalingsproblemen of van hele andere klachten.

Hoe herkent u pijn bij uw hond? Enkele symptomen van pijn bij een hond zijn:

 • Vocale reacties
  Uw hond blaft of gromt veel meer dan anders, en op het moment van aanraking of bij het omdoen van halsband of tuig.
 • Hijgen
  Uw hond hijgt veel. 
 • Hartslag
  Uw hond heeft een verhoogde hartslag. Bij een verhoogde ademhaling komt vaak ook een verhoogde hartslag kijken.
 • Trillen of bibberen
  Uw hond trilt normaal nooit (bij sommige rassen komt dit veel voor) en nu wel.
 • Beweging
  Uw hond beweegt veel meer of minder dan anders.
 • Houding
  Uw hond ligt, zit of loopt in een vreemde houding. 
 • Gedrag
  Uw hond is extreem angstig, of moet heel vaak uit. Of uw hond plast veel binnen waar dit vroeger nooit gebeurde.
 • Uiterlijk
  Uw hond heeft een ander uiterlijk, zoals een droge neus of andere neusproblemen, of last van haaruitval of symmetrische kaalheid.
 • Geur
  De geur van uw hond is veranderd, of uw hond stinkt. Dit symptoom kan op veel verschillende problemen duiden, zoals ontsteking van anaalklieren of simpelweg flink aanwezig tandsteen bij uw hond.

Vaak zien we combinaties van bovengenoemde symptomen van pijn. Twijfelt u? Neem dan contact op met uw dierenarts voor advies en om een mogelijke diagnose te laten stellen.

Diagnose

Naast het herkennen van de pijn, is het vaststellen van de oorzaak vaak belangrijk. Een diagnose kan u en de dierenarts in de richting van het probleem wijzen om met de juiste behandeling het probleem te verhelpen.

Echter is niet zelden vooral verlichting van de pijn bij uw hond het belangrijkst.

Verlichting van pijn

Na een diagnose volgt vaak een behandelplan. Hierin kan revalidatie een rol spelen voor goed herstel, maar ook voor verlichting van pijn op zowel korte als lange termijn. 

Het verminderen van pijn bij uw hond zal ieder baasje belangrijk vinden. Revalidatie kan hier bij helpen, bijvoorbeeld doordat revalidatie ontstekingen vermindert of doordat het blokkades (zoals die van ophopend vocht) opheft.

Veel dieren hebben baat bij revalidatie. Ook acupunctuur of verandering in pijnstilling voor uw hond kan bijdragen aan directe verlichting van pijn, naast bijvoorbeeld soepelere, pijnloze beweging om het herstel te versnellen.

Neem altijd samen met uw dierenarts door wat u als baasje van uw hond prettig vindt, en overleg waar uw dier het meeste baat bij heeft.

Samen met u kunnen we een of meerdere van onze mogelijkheden doorlopen en behandeling gaan beginnen.

Pijnconsult

Bij een pijnculsult komt u met uw dier langs om te zien of en in hoeverre uw dier pijn lijdt en natuurlijk wat we hier aan kunnen doen. Neem hiervoor contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Foto's en informatie meenemen

Foto’s en/of uitslagen van eerdere onderzoeken kunnen ons erg helpen in het pijnconsult. Neemt u deze alstublieft mee of vraag deze op bij de dierenklinieken waar uw dier reeds behandeld of onderzocht is. Onnodige tweede onderzoeken zouden stressvol kunnen zijn voor uw dier en kosten bovendien geld.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd