Kanker bij uw kat: onderzoek en behandeling naar tumoren

Wanneer u denkt dat uw kat kanker heeft, is een onderzoek de eerste stap. Gaat het om een goed- of kwaadaardige tumor? Is de kanker uitgezaaid? Het is belangrijk om zo snel mogelijk onderzoek te laten doen. Hoe eerder we weten wat er aan de hand is, hoe meer we vaak voor uw kat kunnen doen.

Lees ook: Kanker bij honden

AniCura biedt gespecialiseerd onderzoek en de juiste behandeling. Het doel is altijd om uw kat te genezen, als dit mogelijk is.

En anders zorgen we ervoor dat uw kat een goed leven kan hebben met de kanker.

Tijdens het hele proces begeleiden we u, zodat u moeilijke keuzes kunt maken en u zich gesteund voelt.

Kanker bij katten

Katten worden steeds ouder en daardoor zien we ook steeds meer kanker bij katten. Zo’n 25 tot 30 procent van de katten krijgt vroeg of laat een goedaardige of kwaadaardige tumor.

Daarom is het belangrijk om uw kat ieder jaar te laten controleren door de dierenarts.

En gelukkig is er, in tegenstelling tot vroeger, heel veel mogelijk op het moment dat er kanker bij uw kat wordt vastgesteld.

Zelfs als het niet mogelijk is om de tumor te verwijderen, kunnen we veel doen om ervoor te zorgen dat uw kat nog een zo lang en goed mogelijk leven heeft. Zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van leven.

Goedaardige en kwaadaardige tumoren

Er zijn twee verschillende tumoren: kwaadaardige en goedaardige. Kwaadaardige tumoren kunnen zich verspreiden naar andere plaatsen in het lichaam. Vaak is het juist deze verspreiding van de kankercellen (uitzaaien genoemd), die voor de grootste problemen zorgt.

Sommige kwaadaardige tumoren zaaien niet, of pas laat uit, maar kunnen door hun groei voor ernstige problemen zorgen.

Goedaardige tumoren verspreiden zich, in tegenstelling tot kwaadaardige tumoren, niet. Deze tumoren kunnen we dan ook makkelijker behandelen.

Oncologie

Bij AniCura zijn diverse dierenartsen aangesloten die gespecialiseerd zijn in oncologie; een oncoloog is een arts die zich bezighoudt met het behandelen van kanker.

Samen met u kijken we naar de mogelijkheden voor uw kat.

Hoe ontstaat kanker bij katten?

Zowel bij mensen als dieren heeft het ontstaan van tumoren onder andere te maken met ongezonde leefomstandigheden, erfelijke aanleg, contact met schadelijke stoffen en de werking van het afweersysteem.

Het is vaak een combinatie van omstandigheden, waarbij toeval een grote rol speelt.

Kanker kan ontstaan door iets in de omgeving van uw kat. Bijvoorbeeld door kankerverwekkende stoffen, zoals blootstelling aan overmatig zonlicht, radioactieve straling of meeroken.

Ook kan uw kat besmet worden met het FeLV-virus: een soort leukemie voor katten, waar tumoren door kunnen ontstaan.

Daarnaast speelt het afweersysteem een rol bij de ontwikkeling van de ziekte. In een gezond lichaam is het mogelijk om kankercellen vroegtijdig te herkennen en onschadelijk te maken.

Onder bepaalde omstandigheden lukt dat helaas niet meer en kan een tumor verder groeien of uitzaaien.

Tumor bij kat symptomen

Het vermoeden dat uw kat een tumor heeft, ontstaat vaak nadat u een ongewone knobbel bij uw dier heeft gevoeld. Of wanneer er een zwelling op het lichaam zichtbaar wordt.

Een tumor kan ook worden ontdekt tijdens onderzoek naar andere vage klachten, zoals gewichtsverlies. Of omdat bepaalde organen niet goed meer werken doordat ze aangetast worden door de tumor.

Symptomen waardoor u of de dierenarts een tumor of kanker zou kunnen vermoeden, zijn:

 • abnormale gezwellen, diktes of knobbels (die niet verdwijnen)
 • bultjes, zeker als ze wisselen in grootte
 • wondjes die niet genezen
 • uw kat vermagert
 • uw kat heeft een andere eetlust
 • kauwen of slikken kost moeite
 • benauwdheid of hoesten
 • uw kat is sneller moe
 • kreupelheid of stijfheid
 • bloedverlies
 • uw kat stinkt

Andere typische kenmerken zijn:

 • veel drinken en plassen
 • of juist moeilijk kunnen plassen en/of poepen
 • evenwichtsstoornissen
 • pijn
 • klagelijk miauwen
 • uw kat zondert zich veel af

Hoe wordt onderzocht of uw kat kanker heeft?

Het is bij kanker heel belangrijk om er vroeg bij te zijn. Daarom zien we uw kat graag minimaal één keer per jaar voor een gezondheidscontrole.

De kans op genezing is in een vroeg stadium veel groter en vaak kunnen we uw kat met een minder heftige behandeling helpen.

De AniCura-specialist zal verschillende onderzoeken doen om de juiste diagnose te kunnen stellen:

Weefselonderzoek

Als eerste wordt een klein stukje weefsel weggenomen op de plaats waar de tumor zit. Dit noemen we een biopsie en gebeurt meestal met een speciale dunne naald. Maar soms is een kleine chirurgische ingreep nodig.

De afgenomen weefsels worden onderzocht door een gespecialiseerde dierenarts of patholoog. Aan de hand daarvan wordt besloten of er verder onderzoek nodig is.

Hoe ver is de ziekte gevorderd?

Is de uitslag van het onderzoek kwaadaardig? Dan moet worden nagegaan hoe ver de ziekte gevorderd is. Dat noemen we stageren. Om dat te kunnen bepalen is er meer inzicht nodig door bijvoorbeeld: echografie, röntgenfoto's, CT-scan of MRI-scan.

Vooral de CT- en MRI-scans die we tegenwoordig kunnen gebruiken zorgen voor een enorme verbetering in kennis over hoe tumoren zich uitbreiden. Bovendien zorgt het ervoor dat we de levensverwachting van uw kat beter kunnen inschatten.

Uw kat heeft kanker: wat nu?

Een diagnose die u als katteneigenaar natuurlijk nooit hoopt te horen. Gelukkig kan zowel goedaardige als kwaadaardige kanker vaak goed behandeld worden.  

Goedaardige tumoren verspreiden zich niet. Daardoor kan de tumor meestal met een operatie verwijderd worden, zodat uw kat genezen is.

Kwaadaardig kanker kan verder groeien. Daardoor wordt het vaak steeds moeilijker om de tumor te verwijderen. En de kanker kan uitzaaien naar de lever, longen, lymfeknopen, botten of andere organen.

De juiste behandeling voor uw kat

Er zijn verschillende opties, afhankelijk van het type tumor, de leeftijd van uw kat en zijn of haar algemene gezondheid.

Vaak is een operatie voldoende en deze kan genezend zijn als de volledige tumor verwijderd kan worden.

Soms is een combinatie van verschillende behandelmethodes de beste optie. Bijvoorbeeld met bestraling of chemotherapie, immunotherapie of hormoontherapie.

Kwaliteit van leven

Is uw kat ongeneeslijk ziek? Bijvoorbeeld doordat de kanker te veel is uitgezaaid? Ook dan kunnen we uw kat nog behandelen.

Wanneer we de tumor niet kunnen verwijderen, kunnen we de tumor zo behandelen dat de tumor stabiel wordt en dus niet verder groeit. Uw kat hoeft in zo’n geval niet aan de tumor te overlijden.

We zorgen er voor dat de kanker geremd wordt, of geven verlichting, waardoor uw kat een nog zo goed mogelijk leven kan leiden.

Wanneer uw kat niet meer te behandelen is kunnen we ervoor zorgen dat uw kat nog een goed leven kan hebben. We zorgen er dan voor dat uw kat geen pijn heeft. Dit noemen we palliatieve zorg.

Alle behandelingen zijn er op gericht om de kwaliteit van leven van uw kat optimaal te houden. Het behandelplan wordt altijd in overleg met u gemaakt.

Hier leest u meer over chemotherapie en bestraling.

De kosten voor onderzoek naar kanker bij uw kat

De kosten zijn afhankelijk van wat er precies met uw huisdier aan de hand is en de onderzoeken en behandelingen die uw kat nodig heeft.

Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd