Wespensteek hond

Honden vinden het vaak erg leuk om achter vliegende insecten aan te rennen. Dit geeft meestal geen problemen, maar soms gaat het mis. Bijvoorbeeld als uw hond een wespensteek oploopt.

In de zomer vliegen er veel wespen rond. De meeste honden worden gelukkig niet snel door een wesp gestoken. Toch is het belangrijk dat u uw hond in de gaten houdt als het om wespen gaat. Een steek in de bek of in het gezicht kan vervelende klachten geven. Reageert uw hond allergisch op wespensteken, dan moet u extra goed opletten.

Wespensteek bij hond, wat nu?

Is uw hond gestoken door een wesp? Vervelend! Kijk als eerste of u de angel van de wesp nog in de huid van uw hond ziet zitten en haal deze er met een pincet uit.

Huid koelen

Net als bij de mens, heeft een hond die door een wesp is gestoken pijn en wordt het gebied rondom de steek dikker. Het koelen van de plek kan de pijn verminderen en de zwelling kleiner maken.

Wikkel een theedoek om bijvoorbeeld een koelelement of een paar ijsblokjes en houd dit tegen de zwelling.

Let op: het is erg belangrijk dat u een koelelement of een ander bevroren voorwerp niet direct tegen de huid houdt, dit is te koud en kan de huid beschadigen.

Allergische reactie door wespensteek bij hond

Reageert uw hond allergisch op wespensteken? Dan krijgt uw hond bijna gelijk na de steek klachten, bijvoorbeeld:

  • zich ziek voelen
  • moeite hebben met ademhalen
  • een grote of heftige zwelling op de plek van de wespensteek

Honden die al eerder door een wesp zijn gestoken, reageren vaak erger op een nieuwe steek.

Meerdere wespensteken

Uw hond loopt de grootste kans op een ernstige reactie of een allergie shock wanneer hij of zij meerdere keren gestoken wordt door een wesp, bijvoorbeeld als hij in de buurt van een wespennest is geweest of een zwerm agressieve wespen is tegenkomen. Het is hierbij belangrijk om uw hond goed in de gaten te houden. Neem gelijk contact op met uw dierenarts als u merkt dat uw hond zich niet goed voelt.

Lees ook: allergie bij hond en kat

Wespensteek in de mond

Is uw hond gestoken in zijn of haar mond of keel? Een steek in de mond of keel is gevaarlijker dan een steek in andere lichaamsdelen, zoals een poot. De zwelling kan het moeilijk maken om te ademen en daarom moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw dierenarts.

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn dierenarts?

Neem contact op met uw dierenarts als uw hond:

  • zich niet goed voelt, zoals overgeven, moeite heeft met ademhalen of een ernstige zwelling in het gezicht of de nek krijgt
  • overgevoelig is voor wespen of meerdere keren is gestoken
  • in de bek of keel is gestoken
  • een puppy of al ouder is en meerdere keren is gestoken

Advies of vragen?

Is uw hond gestoken door een wesp en weet u niet zo goed wat u moet doen? Wilt u advies krijgen van een dierenarts of heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met een AniCura Dierenkliniek bij u in de buurt.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd